יעלון נכנע ללחץ ומתנצל בפני קרי
הביקורת הקשה מצד הבית הלבן עשתה את שלה ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון נאלץ להתנצל בפני מזכיר המדינה ג'ון קרי על דברים שאמר: "לא התכוונתי לפגוע בו". השר לא חזר בו מדברים שאמר
אחרי המתיחות המדינית עם ארצות הברית ובעקבות דברים קשים שאמר על מזכיר המדינה ג'ון קרי, נאלץ שר הביטחון משה (בוגי) יעלון להתנצל אמש (יום ג'). בהודעה שפרסמה לשכתו בעברית ובאנגלית נאמר כי "שר הביטחון לא התכוון לפגוע במזכיר המדינה, והוא מתנצל אם מזכיר המדינה נפגע מהדברים שיוחסו לשר".
עוד בחדשות:
יש טיולים: כך ניצחו התלמידים את המורים
תיבדק מעורבות שר לשעבר בפרשת פינטו
יעלון לא חזר בו מהדברים שאמר בשיחות סגורות שנחשפו ב"ידיעות אחרונות", אך ציין בהודעה שפרסם כי "ישראל וארצות הברית שותפות למאמץ לקידום המשא ומתן לשלום בין ישראל לפלסטינים בהובלת מזכיר המדינה קרי. אנחנו מעריכים את מאמציו הרבים של מזכיר המדינה למטרה זו".
בבית הלבן ובמחלקת המדינה זעמו על דבריו של יעלון ופרסמו מוקדם יותר תגובות חריפות. "להטיל ספק במניעים של המזכיר קרי ולסלף את הצעותיו, זה לא דבר שאנחנו מצפים משר הביטחון של בת ברית. אנחנו מחויבים כמו תמיד לביטחון ישראל ולשלום במזרח התיכון שמבטיח את ישראל", אמר דובר הבית הלבן ג'יי קרני, והבהיר שארצות הברית נחושה להתקדם לשלום במזרח התיכון.
במקביל, סוכנות רויטרס דיווחה שראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח אמש עם גורם אמריקני בכיר כדי ליישר את ההדורים. יעלון עצמו שוחח עם שגריר ארצות הברית בישראל דן שפירו. במחלקת המדינה אמרו כי "הדברים של שר הביטחון הישראלי, אם נאמרו, הם פוגעניים ולא נאותים, במיוחד על רקע כל מה שארצות הברית עושה כדי לספק את צורכי הביטחון של ישראל. קרי וצוותו עובדים בלי הפסקה לקדם שלום בטוח לישראל, תוך דאגה עמוקה שיש לארה"ב והמחויבות העמוקה של ארצות הברית לעתיד ישראל ולשלום".
דברי הסערה: "אובססיה ותחושה משיחית"
לקראת בואו של מזכיר המדינה קרי אמר יעלון בשיחות סגורות: "אבו מאזן חי וקיים על חרבותינו. ברגע שנעזוב את יהודה ושומרון הוא גמור. למעשה, כל החודשים האחרונים לא מתקיים משא ומתן בינינו לפלסטינים - אלא בינינו לאמריקנים. הדבר היחיד שיכול 'להציל' אותנו הוא שג'ון קרי יזכה בפרס נובל ויניח לנו במנוחה".
"תוכנית הביטחון האמריקנית שהוצגה לנו לא שווה את הנייר שעליו נכתבה", אמר שר הביטחון. "אין בה ביטחון ואין בה שלום. רק המשך הנוכחות שלנו ביהודה ושומרון ועל נהר הירדן יבטיח שנתב"ג ונתניה לא יהפכו למטרות וליעדי תקיפה של טילים מכל עבר. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שהגיע אלינו נחוש ופועל מתוך אובססיה לא מובנת ותחושה משיחית, לא יכול ללמד אותי דבר על העימות עם הפלסטינים".
בזמן שהאמריקנים הביעו זעם על דבריו של יעלון, פרסם שר הביטחון הודעה אחרת שבה ציין: "היחסים בין ארצות הברית לישראל הם אינטימיים ובעלי משמעות רבה עבורנו. ארצות הברית היא ידידתנו הגדולה ביותר ובעלת הברית החשובה ביותר שלנו, וכשיש מחלוקות אנחנו מלבנים אותן בתוך החדר, כולל עם מזכיר המדינה קרי שאיתו אני מקיים שיחות רבות בנוגע לעתידה של ישראל. אמשיך לשמור בנחישות, באחריות ובשיקול דעת על ביטחונם של אזרחי ישראל".
דבריו של יעלון עוררו סערה בקואליציה. שר החוץ אביגדור ליברמן ציין בתגובתו לנושא כי "לישראל ולארה"ב קשר מיוחד וארה"ב היא בעלת הברית האמיצה ביותר של ישראל לאורך שנים והוכיחה זאת פעמים רבות. לפיכך אין זה נכון ולא תורם לאף אחד משני הצדדים לנהל ויכוח קולני ופומבי ואין מקום להשתלחות אישית, גם אם יש לעתים אי הסכמות".
נתניהו: "חילוקי דעות - לא לגופו של אדם"
ראש הממשלה נתניהו הביע תמיכה בקרי בעקבות דברי יעלון ואמר במהלך נאומו בישיבה חגיגית לציון 65 שנה לכנסת כי "חילוקי דעות עם ארצות הברית הן לגופו של עניין ולא לגופו של אדם. ארה"ב היא בעלת בריתנו הגדולה. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם נשיא ארה"ב, עם סגן הנשיא שביקר כאן ועם שר החוץ שלה. אנחנו עושים מאמצים במטרה לקדם שלום וביטחון ויציבות באזור".
נתניהו אמר עוד כי "אנחנו עומדים על האינטרסים שלנו, בצד טיפוח הקשר החשוב הזה בין העמים ובין המדינות. אנחנו שואפים להגיע להסדר שלום אמיתי. איננו רוצים מדינה דו לאומית
אבל איננו רוצים גם מדינה בחסות איראן שתפעל לחיסולה של מדינת ישראל".
גם נשיא המדינה שמעון פרס הביע תמיכה במזכיר המדינה האמריקני: "יחסינו עם ארצות הברית הם בעלי ערך אסטרטגי עליון למדינת ישראל", אמר פרס בישיבה החגיגית בכנסת. "אנו מודים לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, על היענותו המלאה לצורכי הביטחון והמודיעין. אין ספק שרצונו לראות מזרח תיכון שחי בשלום. הידידות העמוקה עם ארה"ב היא מרכיב מרכזי בביטחונה של ישראל ומנוף לשלום במזרח התיכון. נחישותו הבלתי רגילה של מזכיר המדינה קרי להשגת שלום משקפת ומשרתת את רצונה העמוק של ישראל לשלום ומעניקה סיכוי להבנה הדדית".