שתף קטע נבחר
 

רפורמה בסיעוד: תוארך האשרה לאלפי זרים

שר הפנים אישר תקנות להסדרת העסקת עובדים זרים בסיעוד: אלפי עובדים שתוקף אשרתם פג יוכלו להשאר, לכל עובד יוגדר מראש אזור גאוגרפי בו הוא רשאי לעבוד כך שלא תתאפשר נטישת מטופלים בפריפריה ויוגבל מעבר עובדים בין מעסיקים

אלפי עובדים סיעודיים זרים שתוקף אשרתם פג יוכלו להישאר בישראל ולכל עובד יוגדר מראש אזור גיאוגרפי בו הוא רשאי לעבוד, כך שלא תתאפשר נטישה של עובדים בפריפריה לטובת המרכז. כך קובעים תקנות ונהלים חדשים שאישר היום (ד') שר הפנים, גדעון סער, להסדרת העסקתם של העובדים הזרים בסיעוד.

 

 

התקנות, שגובשו לאחר עבודת מטה של רשות האוכלוסין וההגירה, יועברו בימים הקרובים לאישור ועדת הפנים. במשרד מציינים כי התקנות נועדו לתת מענה לעובדים, שמטופליהם הגישו בקשה חריגה לגביהם לאשר את המשך שהייתם בארץ, לענות על טענות לגבי עובדים סיעודיים שהועסקו בפריפריה ועזבו את מטופליהם לטובת מטופלים במרכז, וכן על תופעות של מטפלים שעובדים בתדירות גבוהה בין מטופלים.

 

מה כוללות התקנות?

1. הארכת רישיון העבודה - התקנות קובעות את הארכת רישיון העבודה של אלפי עובדים זרים בסיעוד, שעדיין מטפלים בחולים ובקשישים סיעודיים, זאת עד תום העסקתם על-ידי המטופלים ובתנאי שהם עומדים בתנאי הסף הקבועים בחוק: 

 

• העובד הזר נכנס לישראל לראשונה באמצעות אשרה לתחום הסיעוד.

• המטופל עבורו מוגשת הבקשה רשאי להעסיק עובד זר לסיעוד.

 

• המטופל המבקש אינו שוהה במוסד אשר ניתנים בו שירותי סיעוד (לפי תנאי ההיתרים להעסקת עובדים זרים - לא ניתן להעסיק עובד זר לסיעוד במוסד סיעודי בו ניתנים שירותי סיעוד על ידי עובדים ישראלים.

 

• השר לא קיבל החלטה בעבר להתיר את העסקתו של העובד הזר אצל מטופל אחר .

 

• הבקשה לא נדחתה בעבר על ידי השר, בהחלטה מנומקת פרטנית.

 

• הבקשה לא נדחתה על הסף מחמת אי עמידה בתנאים הקבועים בחוק ובנוהל.

 

• הקשר הטיפולי הנטען בין המבקש לבין המטפל הזר לא הופסק בעקבות יציאתו ושהייתו של העובד הזר בחו"ל במשך תקופה העולה על 3 חודשים.

 

• העובד המבוקש עומד בכל יתר התנאים הרגילים לעבודה בישראל.

 

במשרד מחדדים כי לגבי כל בקשה העומדת במכלול התנאים שצוינו - יהא על המטופל והעובד הזר להירשם ברישומי רשות האוכלוסין וההגירה בתוך 60 ימים מיום ההודעה בדבר אישור הנהלים החדשים. הודעה בדבר נוהל הרישום תשלח לכל המטופלים ותפורסם באתר רשות ההגירה והאוכלוסין ובכלי התקשורת השונים.

 

2. הגבלת אזורים שמותר לעבוד בהם - לכל עובד סיעוד זר ייקבעו אזורים בישראל בהם הוא רשאי לעבוד, בהתאם לאזור מגוריו של המטופל הסיעודי אצלו הוא זומן לעבודה: תל אביב, מרכז או פריפריה. במשרד מציינים כי מדובר בכ-10 אלף אשרות בכל אזור.

 

עוד מציינים, כי ההגבלות האזוריות על מעברי העובדים יוסברו קודם להגעתם ויקבעו ברישיונות העבודה שניתנים עם הגעתם. אם העובדים נמצאים כבר בישראל - ההגבלות יקבעו בהתאם לאזור המגורים של המעסיק הנוכחי, ואם העובד אינו מועסק ביום תחילת התקנות אך שוהה כדין בישראל - הן ייקבעו לפי אזור המגורים של המטופל הקודם אצלו הועסק. עובד זר שיעבוד שלא בהתאם לאזור שנקבע לו, יורחק מישראל לאחר שימוע.

 

3. הגבלות על מעבר בין מעסיקים - עובד זר בסיעוד, המחליף את עבודתו לעתים תכופות (לפחות 3 פעמים במשך שנתיים) ולא בשל פטירת המטופל, פיטורים או מעבר המטופל למוסד - יוזמן לבירור מנהלי ברשות ההגירה בו תיבדק סיבת המעברים. אם ימצא כי העובד מנצל לרעה את רישיון העבודה שניתן לו – הוא יורחק מישראל.

 

השר סער מסר כי "כל מי שהתמודד עם בן משפחה הזקוק למטפל סיעודי מכיר ויודע עד כמה חשוב הקשר בין המטופל למטפל וכן מקצועיותו ומסירותו של המטפל. בהחלטה זו אנו מסדירים את הישארותם בארץ של אותם מטפלים סיעודיים ונותנים מענה לצורכיהם של המטופלים ובני משפחותיהם".

 

סגנית שר הפנים, פאינה קירשנבאום, ציינה כי "התקנות והנהלים החדשים הם חלק מרפורמה מקיפה בתחום הסיעוד ובאים לפתור מצוקות אשר נוצרו במהלך השנים אצל מי שנזקק לשירות הסיעודי והן אצל העובדים הזרים בתחום זה. אני בטוחה כי ההסדרה המוצעת תקל באופן משמעותי על אזרחי מדינת ישראל אשר מוצאים עצמם לעיתים חסרי אונים בנושא רגיש - הטיפול הסיעודי ביקיריהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים