400 אנשי קבע פוטרו תוך חודש: "זו בגידה"
בשבועות האחרונים התבשרו מאות קצינים ונגדים מבוגרים כי ייאלצו בקרוב להזדכות על הציוד האישי ולחפש מקור פרנסה חלופי. לאחר עשרות שנים בצה"ל הם אובדי עצות: "מי ייקח אותנו לעבוד בגילנו?"
גל הפיטורים חסר התקדים בשורות צה"ל, שיצא לדרך ב-2013, ממשיך לצבור תאוצה גם עם פתיחת השנה החדשה: במהלך החודש האחרון הודיעו באגף כוח אדם בצבא ל-400 אנשי קבע כי הם מסיימים את דרכם במדים וצפויים להשתחרר בקרוב מצה"ל.
התגובות המאוכזבות לא איחרו לבוא. "זו מכה איומה לי ולמשפחה. אני מרגיש שאיבדתי הכול. את הפנסיה ואת הביטחון הכלכלי," כך סיפר בכאב אחד המפוטרים, רב-סמל כבן ,40 שחרב עליו עולמו. "בגיל שלי, ובאזור שבו אני חי, אין סיכוי שאצליח למצוא תעסוקה."
אף שהוא נאלץ לפרנס משפחה עם שלושה ילדים בזמן שאשתו חולה - ואף שביצע שירות צבאי למופת - המפוטר טוען כי הצבא אינו מתחשב במצבו: "זו התודה של צה"ל על כל שנות השירות המסור שנתתי להם? בעיניי זו בגידה. הפיטורים האלה ירסקו אותנו."
והוא לא לבדו: אנשי קבע רבים שצפויים לאבד את פרנסתם בחודשים הקרובים חוששים מעתידם הלא נודע. "הפיטורים האלה הם שבר טוטאלי. מי יעסיק אותי בגילי"? אמר אתמול נגד נוסף, בן 40, שקיבל הודעת פיטורים. "מאז ההודעה אני בודק ומגשש, אבל שוק העבודה בלתי אפשרי. התחלתי גם בטיפול פסיכולוגי בעקבות הפיטורים, והפסיכולוג אמר לי: לא יצרת זהות. הזהות שלך היא צה"ל."
בשנה שעברה החליטו במשרד הביטחון כי בעקבות קיצוצים דרסטיים בתקציב, 4,500-כ אנשי קבע 1,000-ו אזרחים עובדי צה"ל צפויים לאבד את משרתם עד סוף הרבעון הראשון של - 2015 ורק 1,000 אנשי קבע חדשים ייקלטו במקומם. בשנה שעברה כבר נפרד צה"ל 1,200-מ אנשי קבע; 900 מתוכם פוטרו, ועוד 300 פרשו והתקנים שהחזיקו בוטלו.
הפיטורים האחרונים הם חלק ממהלך קיצוצים רחב במערכת הביטחון שעליו החליטה לאחרונה הממשלה. נוסף על הפיטורים הוחלט על שורה ארוכה של קיצוצים שצפויים לצאת לפועל בשנה הקרובה, בהם: סגירה של מערכים רבים כמו חטיבות טנקים במילואים, טייסות מבצעיות, יחידות ארטילריה ומערכי לוגיסטיקה. עוד הוחלט על ביטול שישה תקני תת-אלוף, 25 אלופי משנה ויותר 100-מ קצינים בדרגת סא"ל.
גורמים במטכ"ל מזהירים כי הצבא נמצא כעת במשבר כוח אדם חמור - ואת האצבע מפנים לעבר משרד האוצר שלטענתם הפך את אנשי הקבע ל"שק חבטות." "אי-אפשר בגלל ויכוח תקציבי לשחוט פרות קדושות," טוען בכיר במטכ"ל. "אנחנו נלחמים עכשיו על התקציב כדי שלא ישאלו איפה היה צה"ל בהכנות לקראת המלחמה הבאה. לגיטימי שיהיו למדינה סדרי עדיפויות נוספים, רק שלא ישאירו את הביטחון בסוף."