מסביב לחבית: 7 מתכוני כרובית
בערוגת הגינה, מסביב לחבית, מרקדת רות אוליבר עם 7 מתכוני כרובית, כמו למשל סלט ברוטב חמאת בוטנים וצ'ילי, כרובית ממולאת בבשר ועוד. מיני מדריך ושביעיית מתכונים
6 דברים שאולי לא ידעתם על כרובית:
- המילה כרובית הומצאה על ידי אליעזר בן יהודה.
- היא משלנו (כמעט!). היא הפציעה בקפריסין עוד בתקופה הרומית, והתגלגלה לאירופה במהלך המאה ה-17.
- מלכותית. הסלב הראשון שהיה ידוע בחיבתו אל כרובית היה לואי ה-14, מלך צרפת.
- דיאטטית. ב-100 גרם כרובית יש רק 23 קלוריות. ואם לא תוסיפו לה שמנת וחמאה, זה גם יישאר ככה.
- מגוונים ומוריקים. בכל מתכון של כרובית אפשר להשתמש בברוקולי ולהיפך.
- מונעים השחרה. כדי שהכרובית לא תשחיר, מוסיפים למי החליטה מיץ מ-1/2 לימון או כף חומץ.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- מניפיק! קרם ברולה, טארט טאטין ועוגת פרזייה
- מסעדה ממש אוצר: אוכלים טוב בגליל המערבי
- בשר על בשר: 6 שיפודים עטופים
5 טעמים שכרובית אוהבת:
1. חמוץ - מיץ לימון סחוט טרי, עגבניות קצוצות, מיץ וזרעים וגם רטבים שמבוססים על עגבניות.
2. חרדל - גרגרים שלמים, קלויים וכתושים, אבקה או ממרח חרדל.
3. קארי - השילוב של חלב קוקוס עם מחית קארי שיש בה טעם חמוץ-חריף.
4. כוסברה - גם זרעים וגם עלים.
5. מוצרי חלב - חמאה, שמנת וגבינות, גם בבישול וגם באפייה.
סלט כרובית פרחוני ברוטב חמאת בוטנים וצ’ילי
סלט עשיר וססגוני בהשפעת הגאדו-גאדו האינדונזי, המוגש בטמפרטורת החדר.
ועוד משהו: מי שאוהב ירקות טריים, יכול לוותר על החליטה.
המרכיבים ל-6 מנות:
1 כרובית קטנה, מפורקת לפרחים קטנים
2 תפרחות ברוקולי, מפורקות לפרחים קטנים
1 בצל סגול, חתוך לפלחים
1/2 כוס בוטנים מלוחים
1/2 כוס חמוציות
4 גבעולי בצל ירוק קצוצים
לרוטב:
1 כף גדושה חמאת בוטנים
6 כפות חומץ
3 כפות מירין
3 כפות שמן קנולה
1 שן שום כתושה
3 כפות רוטב צ’ילי תאילנדי מתוק
מלח - אפשר להשתמש במקום ב-1 כף רוטב סויה
אופן הכנה:
- מניחים את פרחי הכרובית והברוקולי בקערה, יוצקים עליהם מים רותחים ומכסים עד שמתקרר.
- מסננים ומעבירים לקערה עם יתר חומרי הסלט.
- טורפים את חומרי הרוטב, טועמים ומתקנים תיבול. יוצקים על הסלט, מערבבים ומגישים.
כרובית שלמה ממולאת בבשר
מגישים לשולחן את הכרובית השלמה ופורסים לעיני האורחים. מובטחת להם הפתעה אמיתית.
המרכיבים ל-4-6 מנות:
1 כרובית
למלית:
350 גרם בשר בקר טחון
2 שיני שום קצוצות
2 כפות פירורי לחם
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוצה דק
1 בצל קטן, מגורר דק על פומפייה
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
1 כפית ראס אל-חנות
מלח - לפי הטעם
פלפל גרוס טרי - לפי הטעם
לציפוי:
1 ביצה
1 כף מיונז
2/3 כוס פירורי לחם
אופן הכנה:
- חולטים כרובית בשלמותה בסיר גדול עם מי מלח רותחים כ-5 דקות. מסננים ומייבשים.
- מערבבים את חומרי המלית. הופכים את הכרובית וממלאים אותה בתערובת הבשר תוך כדי דחיסה קלה בחללים הריקים בין הפרחים ובתחתית. מניחים בתבנית כשהתפרחת כלפי מעלה.
- טורפים מיונז עם ביצה ומברישים את הכרובית. מפזרים פירורי לחם בנדיבות.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כשעה עד שמעטה הכרובית פריך וזהוב.
מרק קרם כרובית
ב-20 דקות עבודה מתקבל מרק קטיפתי, חלק ואלגנטי.
גיוון:
למרק פרווה מחליפים את השמנת בחלב קוקוס ואת החמאה - ב-3 כפות שמן קנולה.
המרכיבים ל-4 מנות:
1 כרובית קטנה, מפורקת לפרחים1 בצל גדול קצוץ
50 גרם חמאה
750 מ”ל (3 כוסות + 2 כפות) מים
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור טחון טרי - לפי הטעם
אגוז מוסקט מגורר טרי
1/2 כוס שמנת מתוקה
אופן הכנה:
- ממיסים חמאה בסיר ומטגנים בצל במשך 3 דקות עד לשקיפות. מוסיפים כרובית ומטגנים דקה-שתיים.
- מוסיפים מים ותבלינים ומביאים לרתיחה. מבשלים 15 דקות או עד שהפרחים מתרככים.
- טוחנים את המרק בעזרת בלנדר מוט. מוסיפים שמנת תוך כדי טחינה.
- טועמים ומתקנים תיבול. מגישים חם.
גראטן כרובית
תוספת קלאסית לכל מנה עיקרית.
המרכיבים ל-4 מנות:
1 כרובית בינונית
לרוטב:
1 מיכל שמנת מתוקה (אפשר 15% לבישול)
2 שיני שום כתושות
מעט אגוז מוסקט מגורר טרי
מלח - לפי הטעם
פלפל שחור טחון טרי - לפי הטעם
50 גרם גבינת פרמזן מגוררת
אופן הכנה:
- פורסים כרובית לאורכה למעין מניפות (לפי צורת הכרובית). לחילופין אפשר לפרק לפרחים קטנטנים. מניחים בתבנית פיירקס בגובה אחיד. מערבבים שמנת עם שאר החומרים, טועמים ומוודאים שהטעמים דומיננטיים.
- יוצקים את הרוטב על הכרובית ועוטפים את התבנית ברדיד אלומיניום.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 30 דקות עד שהכרובית מתרככת. מסירים את הכיסוי ואופים עוד 10-5 דקות עד שהגראטן זהוב.
קראמבל כרובית
הכרובית יוצאת מהתנור שחומה עם פירורים פריכים ופיקנטיים מעל.
טיפ: אפשר לתבל את הפרחים מראש, לשמור אותם עטופים בניילון נצמד במקרר ולאפות בסמוך לארוחה.
המרכיבים ל-6 מנות:
1 כרובית מפורקת לפרחים - אפשר להשתמש בפרחי כרובית קפואים
3 כפות פירורי לחם
1 כפית כורכום
3 כפות מיונז
1 כפית חרדל דיז’ון (עדיף גרגרים)
3 שיני שום קצוצות
מלח - לפי הטעם
אופן הכנה:
- מערבבים פירורי לחם עם כורכום. מסדרים את פרחי הכרובית בתבנית פיירקס בשכבה אחת.
- מערבבים חרדל, מיונז, שום, מלח ומעט מים בכלי קטן עד לקבלת תערובת בסמיכות של שמנת. מורחים את התערובת על כל פרח בעזרת מברשת ומפזרים פירורי לחם כך שהפרחים יצופו היטב.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-30 דקות או עד להזהבה ופריכות.
כרובית צלויה בטחינה, סילאן והל
מתכון מופת של ארז קומרובסקי. אפשר להחליף את הכרובית בפרחי ברוקולי.
המרכיבים ל-4 מנות:
1 כרובית, מפורקת לפרחים1/4 כוס שמן זית
מלח - לפי הטעם
פלפל לבן טחון - לפי הטעם
3 תרמילי הל ירוק כתושים
להגשה:
1/2 כוס טחינה גולמית
מיץ סחוט טרי מחצי לימון
2-3 כפות סילאן
אופן הכנה:
- מסדרים פרחי כרובית בתבנית. מזלפים שמן זית ומתבלים במלח, פלפל והל.
- צולים את פרחי הכרובית בתנור שחומם מאש ל-250 מעלות במשך 15-20 דקות או עד שזהובים היטב.
- מעבירים לצלחת הגשה ומזלפים מעל לימון, טחינה וסילאן.
כרובית בתחמיץ הודי
מתכון מנצח להכנת חמוצים מהירים תוך יומיים. שומרים במקרר עד שבועיים.
המרכיבים לצנצנת של 2 ליטר:
2 כרוביות קטנות, מפורקות לפרחים
5 גזרים, קלופים ופרוסים לעיגולים
2 פלפלים אדומים, חתוכים לקוביות גדולות
לתחמיץ:
1 כפית זרעי כוסברה שלמים
1 כפית זרעי חרדל שלמים, שחורים או חומים
1/2 כפית זרעי כמון שלמים
2 כוסות חומץ טבעי 5%
5 שיני שום קצוצות
3 ס”מ ג’ינג’ר טרי, חתוך לפרוסות דקות
1 בצל אדום קטן, חתוך לפרוסות דקות לאורך
1/2 כוס סוכר
2 כפות מלח גס
1/2 כפית פלפל שחור טחון טרי
1/2 כפית כורכום טחון
1/2 כפית פלפל צ’ילי יבש
אופן הכנה:
- מניחים את הירקות החתוכים בצנצנת זכוכית.
- קולים זרעי כוסברה, חרדל וכמון בסיר 2 דקות או עד שמתחיל לעלות ריח. מוסיפים את שאר החומרים עם כוס מים ומביאים לרתיחה.
- יוצקים את התחמיץ החם על הירקות ומצננים לטמפרטורת החדר.
- מכסים ושומרים במקרר. אחרי יומיים הם כבר מוכנים.
עוד דברים שאפשר לעשות עם כרובית:
- שניצל כרובית - טובלים פרחי כרובית בביצה ופירורי לחם ולטגן בשמן עמוק כמו שניצל.
- פירה תפוחי אדמה וכרובית - לבשל עם תפוחי אדמה ולמעוך לפירה. את אותו פירה אפשר לחזק עם ביצה ופירורי לחם וליצור לביבות.
- כרובית בסויה - מפרקים כרובית לפרחים קטנים ומתבלים ברוטב שעשוי מסויה, שמן וחומץ ביחס שווה עם מעט סוכר. בסוף מפזרים עירית.
- בסגנון אסייתי - מפרקים כרובית לפרחים קטנים ומתבלים ברוטב שמכינים מטחינה, מיץ לימון ומירין ביחס שווה, עם כמה טיפות שמן שומשום.
- המתכונים
(הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון