באדנית או בגינה: שתלו לכבוד ט"ו בשבט
לכבוד ראש השנה לאילנות המקצוענים מסבירים איך להכין את הקרקע, מה חשיבות ההשקיה בחורף ומה מתאים לשתול בדיוק עכשיו. ומי שאין לו מקום לשתול? אפשר גם לנטוע בבית ובלב
ט"ו בשבט הוא החג האולטימטיבי של הצומח המתכונן לאביב. זה הרגע לשתול ולדשן, כדי שהגשמים ירוו את האדמה והזרעים ויאפשרו להם לגדול. אם יש לכם גינה קטנה בבית או חלקה בגינה הקהילתית, אולי אדניות שאתם מטפחים בקפידה, זה הרגע להפשיל שרוולים ולעבוד, כדי שבעוד חודשיים תוכלו ליהנות מתנובת הטבע.
דשנו
זה הזמן לדשן בנדיבות ולתחח את האדמה, כלומר ליצור בה חורי אוורור ולהפוך אותה בעזרת מקלטר. עמית שריקי מ"עמיטל גינון הקמה ופיתוח" אומר: "כדאי להקפיד על דישון בחורף, כדי שהאדמה תגיע לקיץ מדושנת ותזדקק לפחות מים".
חפו את הקרקע
בין אתם מצוידים בגנן צמוד ובין אם אתם עובדים עצמאית בגינה, שימו לב שיש לחפות את הקרקע בימים אלה. קיימים שני סוגי חיפוי: אורגני וסינתטי. החיפוי האורגני נעשה באמצעות עלי שלכת יבשים, קליפות חרובים או כל חומר טבעי. במקרה של חיפוי כזה מומלץ לעשות שימוש בדישון חנקני שיסייע הן לפירוק החומר היבש והן לצמח.
חיפוי סינתטי באמצעות אבנים או קרמיקה הוא יעיל אבל פחות, כיוון שהוא פחות ידידותי לסביבה. הוא עוזר במניעת התפתחות עשבייה ושמירה על לחות, אבל הוא לא משתתף בתהליך הטבעי. בחיפוי הסינתטי משתמשים בעיקר בגינות נוי, כדי ליצור שביל גישה יפה.
מה שותלים?
שריקי יחד עם שלום חכמון וחגי דרויש מ"גינות חן" ממליצים על כמה אפשרויות:
ירקות: המגוון עצום- כרוב, כרובית, סלרי, קישואים, פלפלים, דלעת, שעועית, גזר תירס ועוד. את המלפפונים, שלהם עונה קצרה, יש לשתול בהקדם כדי שתוכלו "להרוויח" עוד מחזור צמיחה אחד או שניים במהלך העונה. את התירס כדאי לשתול במרווחים של כ-10 ימים בין שתילה לשתילה, על מנת לקבל תנובה ברציפות לאורך העונה החמה.
עצים נשירים: תאנים, אפרסקים, רימונים, משמשים, תפוחים, אגסים ושקדייה וגם עצי הדר כמובן.
פרחים: "אפשר עדיין לשתול פרחי חורף עונתיים כמו פטוניות, אמנון ותמר או לוע הארי. בדישון נכון הם יוכלו להחזיק עד חודש מאי או יוני, כך שתוכלו ליהנות מהם גם באביב", אומרים חכמון ודרויש, "למרבה הצער, עם גל החום הראשון הם צפויים לנבול. כבר מאוחר מדי לשתילת פקעות לכן עדיף לקנות שתילים מוכנים".
עוד בנושא:
- מחפש גנן שיעשה בשבילך את העבודה?
השקיה נכונה
בישראל, שלא נהנית מ"חורף" אמיתי, חשוב לוודא כל השנה שמערכת הטפטפות עובדת והגינה מושקה כראוי. שריקי מוסיף: "הקפידו להשקות גם בחורף, בפרט בחורף כמו השנה כשיש הפסקות ארוכות בין מערכת גשומה אחת לאחרת, במיוחד אם הצמחייה בגינה שלכם טרופית, כמו בגינות רבות בישראל".
באשר למדשאות אומרים חכמון ודרויש: "דשא מסוג אל טורו הנפוץ בישראל, עדיין צהוב בחודשים אלו. רק כשיתחילו ימים חמים ויפסיק הגשם, כדאי לחזור להשקות אותו. בינתיים הלילות עוד קרים, מה שמעכב את הצמיחה, ולכן אין ממש טעם לחזור ולהשקות אותו".
ט"ו בשבט שבלב
מה בדבר העירוניים, אלו שיכולים רק לחלום על חלקה ירוקה? זמנים אלו של התחדשות הם הזדמנות מצוינת לבחור לנטוע את הדברים החשובים והטובים לנו כדי ליהנות מבית מלא פירות של אהבה, שמחה, שלווה והצלחה. אופיר עקיבא, מורה דרך ומומחה להגשמה דרך חוכמת הטבע והמקורות, ממליץ על שלושה שתילים לחג אשר יעניקו לכל בית שפע וברכה.
עץ החלומות: לכל אחד מגיע לחלום ולהגשים את מטרותיו. כתבו את הרצונות שלכם ושתפו עם בני הבית מה הייתם רוצים שיקרה והם כבר יעזרו לכם להגשים. השיתוף בדיבור והכתיבה ממקד את הרצונות בדרך להגשמה.
עץ המילה הטובה: העצה הנפלאה ביותר כדי ליצור בית חם ואוהב היא פשוט לפרגן לחברים ואהובים קרובים. תמיד כיף לקבל מחמאות, ומחקרים מראים שיש להן השפעה אדירה על ההתפתחות שלנו - כי דרך הערכה עצמית גבוהה ניתן להשיג כל מטרה. זכרו גם ברגעים הקשים להישאר חיובייים.
עץ השמחה: לדעת שהכי טוב עוד בדרך כי בכל דבר שאנו עושים, לנו הבחירה לבצע מתוך קושי או בשמחה וקבלה. התנהלות בגישה מחוייכת ונעימה אל כל עשיה בחיים מביאה איתה ברכה. זו
המצווה הכי קשה והכי חשובה - פשוט להיות בשמחה.
ט"ו בשבט מחבר בין דורות בדרך מופלאה של המשכיות ברוכה. מהזרעים והשתילים הצעירים ועד לפירות היבשים, הטבע חוגג את מעגל החיים. הכניסו את החגיגה הזו הביתה.
השתתפו בהכנת הכתבה: אתר דיונה