פינטו ביקש מח"ש, אבל האישום יצא לדרך
הרב יאשיהו פינטו, שנחשד כי שיחד את תנ"צ אפרים ברכה, ביקש עוד בחקירתו הראשונה להיחקר על ידי מח"ש, אלא שבמשטרה העדיפו שלא להוציא את הדברים החוצה. סנגוריו שיגרו מכתב ליועמ"ש, אבל טיוטת כתב האישום הוגשה במקביל. עורכי הדין הגיעו ללשכת וינשטיין והניחו את המידע הרגיש על השולחן. הדרך להתפוצצות הפרשה כבר הייתה בלתי נמנעת
הפרשה שמטלטלת את המשטרה ושאושרה הלילה (יום ה') לפרסום מעוררת שאלות מטרידות רבות. אחת מהן היא מדוע התפוצצה הפרשה רק עכשיו? ככל הידוע הרב יאשיהו פינטו, שנחשד כי העניק מזוודת שוחד לניצב אפרים ברכה ששימש ראש חטיבת החקירות, ביקש כבר מחקירתו הראשונה באוקטובר 2012 להיחקר על-ידי אנשי המחלקה לחקירות שוטרים. במשטרה שמעו את הבקשה, אך חקירת המשטרה לא יצאה החוצה אל היחידה לחקירות שוטרים שפועלת במשרד המשפטים.
עוד על הפרשה המטלטלת
- הרב פינטו, ה-FBI, מפקד יחידת-העל והשר
- ההשפעה והסתבכות. הרב פינטו - פרופיל
- "שולף מהר נגד העבריינים": זהו ניצב ארביב
- גרים-גייט: חבר הקונגרס, הרב ומעטפות הכסף
"אנחנו מעדכנים את הפרקליטות על-פי אמות מידה נדרשות", נמסר מהמשטרה לסנגוריו של הרב פינטו, שטען כי חשש שדבריו לא יקבלו ביטוי בקרב החוקרים שנמצאים תחת אחריותו של ברכה. חקירת הרב המשיכה להתנהל, והרב עוד לא מסר את גרסתו בנוגע לניצב מנשה ארביב.
לקראת מינויו של ניצב ארביב למפקד להב 433 בספטמבר, הבינו בסביבתו של הרב פינטו כי יש להעביר את המידע שברשותם ישירות ליועץ המשפטי יהודה וינשטיין – ובחודש אוגוסט שיגר צוות ההגנה מכתב לווינשטיין. אבל גם כאן לאף אחד ברשויות החוק לא נדלקו אורות אדומים שמא יש משהו בטענותיו של הרב. במקביל לאותן פניות החליטו בפרקליטות להוציא את טיוטת כתב האישום נגד פינטו.
סנגוריו של פינטו - עורכי הדין אלי זהר, רועי בלכר ומשה מזור - תיאמו פגישה עם וינשטיין והגיעו ללשכתו עם המידע הנפיץ. באותה פגישה ביקשו הסנגורים כי תמומש זכותם לבדיקה מעמיקה של טענותיהם, במקביל לעצירת הטיפול בתיק פינטו.
עורכי הדין ביקשו כי המידע שיעבירו לווינשטיין לא יסבך את הרב בפלילים ואז שטחו בפניו את מערכת היחסים המיוחדת עם תנ"צ אפרים ברכה ועם מנשה ארביב. אלא שבניגוד לברכה, בעניין קבלת טובות הנאה של ארביב בארצות הברית, הפרקליטים הציגו ראיות מוחשיות ומסמכים שאימתו, לכאורה, את טענותיהם.
באותה הפגישה אף עלו שמות של קצינים בכירים אחרים במשטרה שלפי החשד היו בקשר בעייתי עם פינטו. כשהחומר ברשותו, הורה וינשטיין לפרקליטות להעביר את הטיפול בפרשה לחקירת מח"ש – ומכאן התגלגל הסיפור עד לפרסומו הלילה. במקביל לפרסום השעה עצמו ניצב מנשה ארביב מתפקידו כראש יחידת להב 433. מה בדיוק כלל הקשר של ארביב ושל אחרים עם הרב הנערץ? זו אחת השאלות המרכזיות שייבדקו.
על דבר אחד אין חולק – מזוודה עם מאות אלפי שקלים הועברה מידיה של הרבנית, אשתו של פינטו, לאשתו של תת-ניצב אפרים ברכה, כיום מפקד היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) ואז בכיר באגף החקירות והמודיעין. קצין המשטרה הבכיר עדכן את הממונים עליו כי מדובר במזוודת שוחד, לכאורה בתמורה למסירת מידע פנימי בנוגע לחקירה נגד עמותת "חזון ישעיה" שפינטו קשור אליה. הרב, מצדו, טען שמדובר בתמיכה בברכה, שהיה אחד מחסידיו ונזקק לעזרה.
הסיפור הסתבך בשל חקירה שמנוהלת בארה"ב בעקבות תלונה שהגיש פינטו על סחיטה. "כוכב" החלק האמריקני של הפרשה הוא פוליטיקאי בכיר יחסית, מייקל גרים, חבר קונגרס רפובליקני מאחד המחוזות בעיר ניו יורק. הוא גם ביקר בישראל ופגש את ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש העיר ירושלים ניר ברקת. בעברו היה גרים סוכן FBI, וכמחוקק הפך לחשוד בחקירה של ה-FBI בגין תרומות לא חוקיות לקמפיין שלו ב-2010, בין היתר מאנשיו של פינטו. הרב נדרש להעיד נגדו והוגדר "עד מוגן".
במסגרת ההסכם בין ה-FBI לבין פינטו, הטלפון שלו הושם בהאזנה והוא נדרש לספר לאמריקנים על כל תנועה כספית של מוסדות העמותה "חזון ישעיה". פינטו טען כי כחלק מהמעקב, אנשי ה-FBI יודעים גם על מזוודת הכסף לברכה.
ביממה האחרונה נחת בישראל נציג של ה-FBI ובאמתחתו הקלטות, מסמכים, העתקי אי-מיילים וחומרים נוספים המאששים לכאורה את טענותיו של הרב פינטו בדבר הקשר שלו עם השוטרים הבכירים.
אבל ב-FBI רותחים על המשטרה הישראלית, כך נראה, בטענה שיש קצינים שניסו לטרפד את החקירה נגד חבר הקונגרס גרים, בעצם השחרתו של פינטו. כאן נכנס לפרשה גם שמו של שר בכיר לשעבר, אשר על-פי עדותו של פינטו היה מאלה ששוחחו עמו והציעו לו "לרדת" מהעדות נגד גרים. לא ברור עד כמה יתמקדו חוקרי מח"ש בטענה זו.