שתף קטע נבחר

בונים בית? כך תעשו את זה ידידותי לסביבה

תכנון מודולרי, צמצום בחומרים רעילים ושימוש במוצרים קלים ליישום יחסכו לכם זמן, כסף וישפרו את איכות החיים שלכם. טיפים מהמועצה לבנייה ירוקה

בשנים האחרונות גוברת המעורבות שלנו, הצרכנים, באופי של מקום המגורים שבו אנו בוחרים. בנייה של בית, מעבר לבניין מגורים חדש ואפילו מעבר למקום ישן מובילים להתעניינות הולכת וניכרת בטיב הבנייה, איכות החומרים והדאגה המוצדקת שמקום מגורינו לא רק ייראה טוב, אלא גם יהיה עמיד לאורך שנים.

 

כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :

הצעת חוק: כל תוכניות הבנייה בחופים יבוטלו

כך נולד המשרד להגנת הסביבה. פרק מספר

הישראלים שהופכים את הביוב של העולם לנייר

2013 בסביבה: העולם התחמם, אבל למי אכפת

 

אל מכלול השיקולים המנחים את הבחירות שאנו עושים בנוגע למגורינו צריך להיכנס גם השיקול הסביבתי, הנוגע למעגל

החומרים שמהם בנויים המגורים והקפדה על כך שהחומרים אותם אנו בוחרים יהיו עמידים וייתנו מענה לצרכינו האישיים כמו גם לצרכי הסביבה. הכוונה למגוון של חומרים, ביניהם, חומרי בידוד, בלוקים, צבעים, טיח, חומרי איטום ועוד.

 

בחירה מושכלת של חומרים מתחילה בהבנת הצורך, בהבנת הסביבה בה אנו בוחרים לבנות, תנאי האקלים של אותו אזור והצרכים שלנו כמשפחה. אמנם, מדובר בהתערבות במכלול מורכב של שיקולים מקצועיים אולם יש בכוחכם לעשות זאת וללוות או להשפיע על איש המקצוע מטעמכם לבחור את החומרים הנכונים בהתאם לצרכים האישיים והסביבתיים.

 

במועצה הישראלית לבנייה ירוקה בנינו מאגר לכ-200 חלופות חומרי בנייה בעלי תווי תקן ירוקים ובנוסף להלן פירוט של מספר הנחיות מרכזיות שיעזרו לכם בהבנת התחום ויתרמו בבחירת חומרים אחראית:

 

צמצום השימוש בחומרים רעילים

בתהליך הבנייה ישנם סיכונים רבים המתרחשים כתוצאה מחשיפה לאבק, קצפים, גזים, אדים ורעלנים. החשיפה באה לידי ביטוי באמצעות ספיגה דרך העור, שאיפה לריאות ועוד, ויכולה ליצור נזקים בריאותיים בין אם בטווח הקצר, באופן מצטבר ואף באופן בלתי הפיך.

ניתן לחלק את הסיכונים הבריאותיים לפי הקטגוריות הבאות: כימיקליים (אורגנים ואנאורגנים), בהם גזים, חלקיקי אבק, רעלים דוגמת פורמלדהיד, סולבנטים ועוד; ביולוגיים, בהם וירוסים ובקטריות; ופיזיקליים - למשל טמפרטורות, לחות, תאורה.

 

הקפידו לקרוא את המרכיבים על גב המוצר ובחנו אילו מהם מדליקים לכם נורה אדומה. כמו כן, רכשו את החומרים ממקור אחראי (בעל תווי תקן ובפרט תווי תקן ירוקים). נקטו בגישת "הזהירות המונעת" וקראו היטב את הוראות היישום של החומר, בפרט כאשר מדובר בדבקים, צבעים, וציפויים שונים.

 

שיפור אורך חיי המוצר

בית אמור להחזיק לפחות לפרק זמן של 50 שנה, ולכן יש להשתמש בחומרי גלם ראויים שלא מצריכים תחלופה לעיתים קרובות. במקום להחליף כל מספר שנים דק עץ למשל, ניתן לטפל בו לפני כל חורף באמצעות מריחת חומר גימור שיגן על העץ בחשיפה לתנאי מזג אוויר קיצוני.

 

מוצר קל לתחזוקה

מקום מגורים, בדומה לכל רהיט, דורש תחזוקה ותשומת לב - ועלינו להתייחס למרכיב זה עוד בשלב התכנון. למשל, חלון עליון שאין גישה לנקותו מבחוץ לא יאפשר לנו ליהנות מהאור הטבעי שהחלון מעניק לנו לאורך זמן. או בנייני המסך האופנתיים, שקשה מאוד לתחזק אותם עקב סיכון חיי אדם וזמן עבודה רב.

 

שימוש במינימום חומרים

80 אחוז מההשפעה הסביבתית והחברתית של מבנה נקבעת עוד בשלב התכנון. אם ברצונכם לחסוך עלויות רבות ולהפחית את טביעת הרגל הסביבתית שלכם, דאגו לתכנון טוב. למשל, אם הבית יתוכנן כראוי ואתר הבנייה ינוהל כהלכה לא יהיה צורך להזמין כ-10 עד 15 אחוז יותר מכל חומר בנייה.
 

מוצר קל ליישום

מוצר שיהיה קל ליישם יאפשר לכם להיות חלק מיוצרי הבית, יסייע לחיבור עם הבית ויחסוך

לכם זמן ואת העלויות הכרוכות בהזמנת איש מקצוע. למשל, חומר איטום לתחזוק פינות רטובות במטבח ובאמבטיה יכול לחסוך לכם כשלים חריפים בהרבה. פינוי האשפה וניקיון קבוע של הכלים יכול למנוע כניסה של חרקים, פטרת, מקקים ועוד.

 

תכנון מודולרי

כל 10-15 שנה בממוצע מתרחש שיפוץ של בית בהשקעה כספית גדולה, עוד לפני שהסתיימה לה המשכנתא. חשבו רגע על אריח ריצוף שנשבר או נפגם, על חלק מהקיר שנדרש להחליף. באמצעות תכנון מודולרי של המבנה, יהיה קל להתמודד ולהחליף את החלק הפגום, על פני הרס, שבירה ופציעה של חלק גדול, יהיה קל בהרבה להחליף רק את החלק במקום בו נפגם.

 

התייחסות מיוחדת ל"חומרי הגמר"

מבין מגוון החומרים, חשוב לשים לב למשפחת החומרים המוגדרים "חומרי הגמר" - צבעים, חומרי איטום וחומרי ציפוי שאליהם אנו חשופים ועל כן גם רגישים יותר. בהיבט של צבעים, שימוש בצבעים על בסיס מים בעלי תקינה ירוקה מצמצמים משמעותית את הסיכון.

 

לסיום, זכרו שאנחנו רק אורחים לרגע בעולם הזה ואילו חומרי בנייה שבהם אנו משתמשים עמידים הרבה יותר מזמן חיים של 50 שנה. תכנון טוב מאפשר לחלץ מן המבנה בסוף חייו חלק ניכר מחומרים אלו ולשמש כמקור מחסה גם עבור הצאצאים שלנו. חשבו על כך והפכו גם כן קבלנים בשרות הסביבה הירוקה.

 

יש המון חומרים ומוצרים סביבנו. הבעיה היא לא ההיצע אלא מציאת האיכות, הבריאות והקיימות שבמוצר

 

לירון דן היא מנהלת מאגר המוצרים לבנייה ירוקה במועצה הישראלית לבנייה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
לשימוש מקומונים בלבד! אילוסמיינט שיפוץ דירה צבע צובעת
צילום: shutterstock
מומלצים