שתף קטע נבחר

 

העולם לא מתרשם: "לא די ברפורמת אובמה"

הנשיא האמריקני קיווה שההתחייבות לא לצותת לבעלי ברית תספיק כדי לפייס את מנהיגי העולם, אולם התגובות צוננות. דובר מרקל: "מברכים על הכוונה"

החשיפה החגיגית של רפורמת הנשיא ברק אובמה במדיניות ההאזנות האמריקנית נועדה לשקם את יחסי ארה"ב עם ידידותיה אחרי הגילויים כי ריגלה אחריהן, אולם גורמים רשמיים בעולם לא התרשמו במיוחד. לטענתם, הצעדים אינם מרחיקי לכת מספיק. "אין כאן שום בשורות עבור האירופאים", התלונן בכיר גרמני, "אין כאן מגבלות שיובילו לשינוי במדיניות".

 

רפורמת ההאזנות: מי ישלוט במאגר הנתונים?

 

עוד חדשות בעולם:

מיישמים ההסכם: פקחי הגרעין נחתו באיראן

אשת שר רבה עם ה"פילגש" ונמצאה מתה

4 אנשי או"ם נהרגו בפיגוע באפגניסטן

 

הבכיר, יאן-פיליפ אלברכט, שמקדם בפרלמנט האירופי חקיקה שתגביל העברת מידע לארצות הברית, התלונן על כך שארצות הברית מתכוונת להמשיך לאסוף מידע על אזרחי מדינות ידידותיות. גורם אחר, נורברט רוטגן, שמייעץ לממשלה בענייני מדיניות חוץ, הצהיר כי אובמה לא עמד אפילו בציפיות הנמוכות מהנאום שלו. "השינויים שהציע הם טכניים בלבד, ולצערי לא נוגעים בשורש הבעיה. יש בנינו חוסר הסכמה טרנס-אטלנטי לגבי האיזון בין ביטחון וחירות".

 

בנאומו אתמול הבהיר הנשיא האמריקני כי בעיניו חיוני לאפשר לסוכנות ה-NSA להמשיך לצותת בארה"ב וברחבי העולם כדי לספק לו את המידע הנדרש למנוע פיגועי טרור, הפצת נשק גרעיני והתקפות סייבר העלולות לזרוע הרס כלכלי, אבל הוא התחייב שזו לא תאזין למנהיגי בנות בריתה של ארצות הברית. הוא גם החליט להוציא את השליטה על המאגרים מידי ה-NSA.

 

הקנצלרית אנגלה מרקל, לעומת זאת, בין הקורבנות הבולטים של מדיניות הציתותים האמריקנית, הסתפקה בתגובה מאופקת ודיפלומטית. "רבים בגרמניה מודאגים ובצדק לגבי אבטחת המידע האישי שלהם בעקבות הדיווחים על פעילות ה-NSA, ואנחנו מברכים על הכוונה להעניק יותר משקל להגנה על זכויות אזרחים לא אמריקנים", ציין דוברה, סטפן זייברט. "לאור הנאום, אנחנו נמשיך בשיחות החשאיות לגיבוש בסיס ברור לשיתוף פעולה בין גופי המודיעין".

 

מנגד, חבר הפרלמנט האירופי מבריטניה, קלוד מוראס, שניסח את הדו"ח שפורסם בשבוע שעבר בעניין פעילות ה-NSA, נשמע מעודד יותר. לדבריו, שצוטטו בעיתון הגרדיאן, נאומו של אובמה שיקף "הכרה משמעותית בכך שפעילות הסוכנות מעוררת דאגה וחרדה באירופה. אולם ייקח זמן עד שנוכל לשפוט אם הרפורמה אכן תלך לקראת אזרחי האיחוד האירופי".

 

דווקא בברזיל, שם נשמעה הביקורת החריפה ביותר נגד מדיניות הציתותים האמריקנית, לאחר שנחשף כי ה-NSA האזין לשיחות של הנשיאה דילמה רוסף, העדיפו הבכירים למלא פיהם מים. גורמים בברזיליה הצהירו כי הממשלה לא מתכוונת להגיב בפומבי על נאומו של אובמה, אולם

אישים אחרים שעקבו אחר הפרשה הביעו תחושות מעורבות. "אם לקרוא בין השורות בנאומו של אובמה, נראה שהוא שואף להחזיר לארצות הברית את הכבוד שאיבדה עם חשיפת פרשת סנואודן", אמר רונאלדו למוס, מנהל מכון מחקר שיזם חקיקה בתחום. "עבור ברזיל וגרמניה, עדיין מדובר באתגר".

 

תגובה נחרצת נשמעה שלא במפתיע מכיוונו של מייסד "ויקיליקס", ג'וליאן אסאנג'. בראיון ל-CNN אמר כי תוכניות אובמה לצמצם את היקף פעילותה של הסוכנות לביטחון לאומי לא יביאו לשינוי גדול. הוא כינה את נאומו של אובמה "מביך", וטען כי הנשיא האמריקני "נגרר, בועט וצורח" לנאומו אמש, זאת בעקבות חשיפותיו סנואודן ואסאנג'. "מביך שראש מדינה יכול לנאום 45 דקות מבלי לומר דבר", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה נואם, אתמול
צילום: רויטרס
מומלצים