שתף קטע נבחר

 

חוקת מצרים התקבלה ברוב מוחץ של 98%

רוח גבית לגנרל עבד אל-פתח א-סיסי. החוקה החדשה עברה במצרים ברוב של 98% מהמצביעים. כ-20 מיליון מימשו את זכותם מתוך 52 מיליון

ניצחון צפוי וסוחף לא-סיסי. ועדת הבחירות העליונה במצרים הודיעה הערב (שבת) בקהיר כי החוקה החדשה עברה ברוב מוחץ של 98.1%. 20 מיליון וחצי אזרחים הצביעו מתוך 52 מיליון בעלי זכות בחירה (38.6%). לשם השוואה, במשאל העם על החוקה לפני כשנה בעידן האחים המוסלמים יצאו להצביע רק 32.9%. החוקה הקודמת אושרה ברוב של 63.8 אחוזים.

 

למרות שיעור ההשתתפות הנמוך מהמצופה, הרוב המוחץ מההצבעה הערב צפוי להפוך כעת לחותמת שתקבע בשטח את "הסדר המצרי החדש-ישן" - גנרל כנשיא חזק שנהנה מתמיכת צבאו.

 

עוד בחדשות:

השבוע לפני: החיסול שהדהים את ערפאת

רפורמת ההאזנות: מי ישלוט במאגר הנתונים?

 

במהלך סוף השבוע פקדו אזרחי מצרים את הקלפיות ב-27 מחוזות ארץ הנילוס והכריעו את גורל החוקה שמעניקה לצבא ולרשות השופטת סמכויות נרחבות. במקביל, מחקה טיוטת החוקה - שמייצגת את ניסיונות השלטון החדש לפרק את תנועת האחים המוסלמים - את ההשפעה האיסלאמית על סעיפי החוק המצרי הבסיסי שהוחל בימי מורסי וחיזקה את מוסדות המדינה שהדיחו אותו, ובהם הצבא, המשטרה ומערכת המשפט.

ועדת הבחירות מכריזה על תוצאות משאל העם (צילום: AP) (צילום: AP)
ועדת הבחירות מכריזה על תוצאות משאל העם(צילום: AP)
 

האולם שבו הוכרזו התוצאות (צילום: AP) (צילום: AP)
האולם שבו הוכרזו התוצאות(צילום: AP)

משאל העם מהווה נקודת מפתח בהתפתחותה הדמוקרטית של הממשלה הזמנית המצרית, ועשוי לסלול את דרכו של שר ההגנה, הגנרל עבד אל-פתח א-סיסי, לנשיאות המדינה.

 

א-סיסי (59), הדמות החזקה במצרים מאז הדחת הנשיא הקודם מוחמד מורסי, זוכה לפופולריות רבה בקרב האזרחים ונתפס כאדם חזק שיכול להשיב את היציבות למדינה הסובלת זה שלוש שנים ממשבר פוליטי וכלכלי מתמשך. בסביבתו ובצבא מצרים הציגו את המשאל כהצבעת אמון בגנרל, ובתחנות ההצבעה הושמעו שירי תמיכה בו. אחד מרגעי השיא הטלוויזיוניים היה שידור תמונות שלו במהלך סיור באחת הקלפיות, כשההמון ניסה להתקרב אליו.

 

האחים המוסלמים: "משאל הדמים"

למעט אירועים נקודתיים, יכול השלטון הזמני במצרים לסכם בהצלחה יחסית את תהליך ההצבעה. כלי התקשורת הממסדיים במדינה הצביעו על אחוז הצבעה גבוה, ניסו לקיים שידור דמוקרטי חגיגי והדגישו את שיתוף הפעולה בין האזרחים לאנשי הצבא. במהלך ימי ההצבעה, עם זאת, נהרגו כמה בני אדם במהלך עימותים בין כוחות הביטחון לבין תומכי האחים המוסלמים. במקביל, עצרו מנגנוני הביטחון מאות פורעי חוק ובעיקר תומכים של הארגון שהוצא מחוץ לחוק לאחרונה.

 

כלי התקשורת של האחים המוסלמים, שהחרימו את ההצבעה, הציגו תמונה מנוגדת וכינו את התהליך "משאל הדמים". על פי התנועה, אחוז ההצבעה היה נמוך מגירסת הרשויות וכלל בכל מקרה זיופים רבים.  "העם המצרי ימשיך בפעילויותיו נגד המשטר ובג'יהאד הלא אלים", הודיעו.

 

כעת, צפוי נשיא מצרים הזמני עדלי מנסור להחליט על מועד הבחירות לפרלמנט ולנשיאות, וא-סיסי עצמו עתיד להחליט אם יתמודד - בכפוף לדרישת העם ותמיכת הצבא, כהגדרתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים