שתף קטע נבחר

 

לא רק תרופות: הטיפול היעיל במעי רגיז

אף אחד לא יודע למה נגרמת תסמונת המעי הרגיז שתוקפת כרבע מהאוכלוסיה הבוגרת, אבל כמעט כולם מסכימים שיש קשר למצב הנפשי והרגשי. איך ניתן להפחית את המתח בחיים ואיזה טיפולים נוספים יכולים לעזור להיפטר מהכאבים?

אף אחד לא יודע ממה היא נגרמת, אבל תסמונת המעי הרגיז  גורמת ללא מעט בעיות. היא מתאפיינת בתסמינים שונים במערכת העיכול כמו כאבי בטן המלווים בשינויים ביציאות ובתדירותם, ללא מחלה ממשית במערכת העיכול.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד   

 

אסנת בוברוב, דיאטנית לייף מבית סופר-פארם, מסבירה כי התסמינים מתחילים בדרך כלל בסוף שנות העשרה או בשנות העשרים. "הפנייה לאבחון המחלה נעשית אם התלונות נמשכות שלושה חודשים או יותר, אך ורק לאחר שלילת אפשרויות אחרות. חשוב לדעת כי זו איננה מחלה אוטואימונית והיא שכיחה  בקרב כ-25% מהאוכלוסייה הבוגרת, כש-70% מהחולות הן נשים".

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

עור ללא אקנה: הטיפולים שיעלימו את הפצעים

המזגנים גורמים לצינון?7 מיתוסי בריאות לקיץ

דווקא בקיץ: למנוע ולטפל בווירוסים העונתיים

   

התסמינים השכיחים

כאב בטן: כאב בטן הוא הסימפטום השכיח ביותר בתסמונת. מיקום הכאב ועוצמתו משתנה מאדם לאדם וכל אדם חווה את הכאב בצורה שונה. 

 

לעתים החולים בתסמונת סובלים מכאבים בבטן התחתונה עם תחושת הקלה על ידי התרוקנות. לעתים הכאבים מוחמרים בנוכחות לחץ ומתח נפשי וגם שעה, שעתיים לאחר האוכל. בהרבה מקרים תהיה תחושה של נפיחות באזור הבטן.

 

שינוי בהרגלי היציאות: גם הסימפטום הזה משתנה מאדם לאדם. יכולים להיות עצירויות המלווים בשלשולים, עצירות לבד ושלשולים לבד. לפעמים יש גם שוני בכמויות הצואה בין ההתקפים, ולעתים טיפול במשלשלים כלל לא עוזר.

 

בדרך כלל, הכאבים מפסיקים בלילה ואינם מדירים שינה. החולים בתסמונת המעי הרגיז סובלים מעצירות או משלשול, ולעתים משתי הבעיות לסירוגין. חולים רבים מדווחים על יציאה קשה בבוקר ויציאות רכות יותר בהמשך היום, לרוב תהיינה מלוות בהפרשה של ריר. המחלה נחשבת לכרונית.

 

גזים במערכת העיכול: ריבוי גזים במערכת העיכול שכיח מאוד והגזים יכולים להיות גם בצורה של גיהוקים ושיהוקים. 

 

תסמינים נוספים במערכת העיכול: צרבות, קלקול קיבה, בחילות והקאות יכולים להופיע.

 

תגובות נפשיות: סטרס, חרדות, דיכאון ושינויים במצב הרוח גם יכולים להשפיע על הופעת התסמונת. יש כאלה המדווחים על כאבים במקומות אחרים בגוף, עייפות ותשישות בנוסף לתסמיני מערכת העיכול.

  

מתח, חרדה ולחץ הם מגורמי המפתח לתסמונת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתח, חרדה ולחץ הם מגורמי המפתח לתסמונת(צילום: shutterstock)

 

למה זה קורה?

בוברוב מסבירה כי לא ידועות הסיבות ליצירתה של התסמונת אולם למצב נפשי, כאמור,יש השפעה על הופעתה והחמרתה. "גם לתזונה יש השפעה על המחלה, מה גם שהתסמונת כשלעצמה במרבית המקרים איננה גורמת לחסרים תזונתיים כלשהם, בניגוד למחלות כרוניות אחרות במערכת העיכול".

 

טיפול תזונתי

לדברי בוברוב תפריט אישי יכול לסייע לפתרון הבעיה. "בגלל שלכל אחד יש סיבה אחרת להתפרצות המחלה, תפריט אישי יכול לעזור".

 

היא מוסיפה ואומרת: "ישנה אסכולה תזונתית של דיאטה בסיסית. מוציאים את כל המאכלים "החשודים" בגרימת הבעיה, ואז מוסיפים אותם בהדרגה שוב.

 

בין המאכלים הללו ניתן למצוא לקטוז (סוכר החלב), סורביטול (ממתיק כהלי), שעועית, כרוב, בצל טרי, ענבים, תמרים, צימוקים, קפה וקפאין בכלל, יין אדם, בירה, שוקו וקקאו בכלל, הוצאת מיצי הדיאט למיניהם (במיוחד את אלו המכילים אספרטאיים) ואת המוגזים מכל סוג.

 

הוספת סיבים תזונתיים

בוברוב ממליצה גם לנסות דיאטה עשירה בסיבים (בין 20-30 גרם ליום). "הסיבים התזונתיים מסייעים למנוע עצירות, אבל עלולים, מצד שני, להחמיר שלשול, גזים או עוויתות. הסיבים נמצאים באופן טבעי במזונות המלאים כמו לחם מקמח מלא וגם בירקות ופירות".

 

את הסיבים ניתן להעשיר גם מתכשירים הנמצאים בכל בית מרקחת. תוספת של פרוביוטיקה עשויה אף היא לשפר את פעילות המעי. פסיליום - צמח מרפא המסייע בהגדלת נפח תוכן המעי וריכוכו תך כדי שיפור תנועתיות המעי והסדרת היציאות. לג'ינגר ולקמומיל יש השפעה מרגיעה ומפיגת עוויתות מכאיבות של המעי.

 

לא תמיד הפירות בריאים עבור החולים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לא תמיד הפירות בריאים עבור החולים(צילום: shutterstock)

 

שינוי בהרגלי החיים

הפחתת מתח: בעזרת טיפול רגשי, טכניקות הרגעות והרפיה הם חלק מהכלים הפרקטיים להפחתת תסמינים של המעי. שימוש בביוסינתזה או בביופידק עשויים בהחלט להועיל אבל הפעילות הגופנית הזמינה לכולנו, עומדת בראש הרשימה. פעילות מתונה, עקבית ופורקת מתחים תוכל להיות מרפא של ממש.

 

שמירה על שגרה: ארוחות מסודרות בשעות קבועות הם חלק מהכלים הבסיסיים לניהול המעי הרגיז. ובאמת רצוי לאמץ את גישת ניהול המחלה במקום שהיא תנהל אותנו.

 

ארוחות קטנות ומרובות עשויות להקל במקרה של שלשולים, ארוחות גדולות וקבועות (שלוש ארוחות ביום) עשויות להקל על עצירויות. העשרת התפריט בסיבים כמו שאר ההמלצות התזונתיות בשילב עם הריתמוס יוכלו להקל משמעותית על ההרגשה.

 

טיפול תרופתי ותוספי תזונה

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי אם יש ריבוי תסמינים מומלץ לפנות לבדיקה אצל רופא גסטרואנטרולוג כדי לשלול סיבות אחרות במערכת העיכול שעלולות לגרום לתסמינים דומים.

 

בנוסף, אם קיימת ירידה במשקל (ללא דיאטה), חום גוף גבוה, דימום במערכת העיכול, אנמיה או תסמינים תכופים בלילה שמשפיעים גם על השינה, כדאי לפנות לייעוץ רפואי דחוף.

 

תכשירים אנטיספסמודיים: מקלים על כאב בטן ע"י פעילות על שרירי המעי והרגעתם. המטופלים שנוטלים אותם מרגישים הקלה מכאב הבטן ומעוצמתו ובד"כ התסמינים מתחילים להיעלם תוך מספר ימים עד שבוע.

 

אם אחד מהתכשירים לא עוזר, ניתן לנסות תכשיר אחר. התכשירים שקיימים כוללים את כמוסות קולפרמין (מכיל שמן מנטה) ואת התרופה שמחייבת מרשם קולוטל (מכילה את החומר הפעיל mebeverine).

 

משלשלים מגדילי נפח: כוללים תכשירים שונים המכילים סיבים תזונתיים. בין היתר ניתן למנות סיבי פסיליום (קונסיל, אגיוקור, פסיליום לייף) וסיבים על בסיס גואר-גאם (בנפייבר, לייף בסט-פייבר). תכשירים אלו יכולים לעזור למי שסובל מעצירויות אולם מומלץ להרבות בשתיית מים במהלך היום בזמן הטיפול בהם.

 

תכשירים נגד שלשול: ניתן להציע אותם על בסיס של לפי הצורך ורק במקרים שבהם השלשול מעיק. לא מומלץ ליטול אותם אם יש חום גבוה וכן לא להשתמש בהם על בסיס כרוני. כמו למשל: אימודיום, לופרמיד לייף וסטופ-איט, וגם קל-בטן ופינק ביסמוט.

 

תכשירים נגד גזים: כגון תכשירים על בסיס פחם פעיל (נוריט, קרבופלור) או על בסיס סימתיקון (גזים X, קרבוסילן, סימיקול) תכשירים אלו מפחיתים את מתח הפנים של בועות גז במערכת העיכול ומפחיתים תסמינים של גזים. ניתן להשתמש בהם על בסיס של לפי הצורך ולא על בסיס כרוני.

 

תכשירים המכילים אנזימי עיכול: חלקם ניתנים לפי מרשם, חלקם אינם מחייבים מרשם וחלקם רשומים כתוספי תזונה כמו למשל: קראון, אניצפלמד, זים-קל.  לתכשירים אלו לא הוכחה יעילות בטיפול בתסמונת המעי הרגיז אולם מאחר והם עוזרים להסדיר בעיות עיכול, ניתן לנסות אותם לתקופות קצרות. 

 

פרוביוטיקה: לחיידקי המעי נועדת חשיבות רבה בכל הנוגע לעיכול ולכן מתן של פרוביוטיקה יכול להקל בסימפטומים. קיימים היום הרבה תכשירים המכילים פרוביוטיקה המשתנים בסוגי החיידקים שנמצאים שם ובריכוזם.

 

לסובלים מתסמונת המעי הרגיז מומלץ להתחיל מפרוביוטיקה שתכיל סוגים שונים של חיידקי מעי שריכוזם גם גבוה, כמו למשל פרוביוטיק גולד של לייף, מולטיביליון אסידופילוס של סולגר, קו-ביוטיק, VSL וג'ארודופילוס של אלטמן.

 

כמו כן קיימים סוגים של פרוביוטיקה שמכילים גם אנזימי עיכול - פרוביוטיק דייג'סט של אלטמן, למשל.





פורסם לראשונה 22/01/2014 12:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסימן הראשי לתסמונת המעי הרגיז. כאבי בטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים