שתף קטע נבחר

כללי התנהגות למטייל הישראלי בניו זילנד

בארץ היפה בעולם יש בסך הכל כ-4 מיליון איש, וכיאה למדינה שירשה את נימוסיה מהממלכה הבריטית, ישראלים רבים המטיילים בה שוכחים לפעמים שב"רומא יש להתנהג כרומאי". הנה כמה כללים שיהפכו אותנו לשגרירים

ניו זילנד היא מדינה בקצה העולם עם קצת יותר מארבעה מיליון תושבים. אומנם רוב התושבים (89%) ירשו קודים תרבותיים וכללי התנהגות המושרשים ממסורת הממלכה הבריטית, אך עדיין יש לכבד את האוכלוסייה המאורית החשובה במדינה זו.

 

אז הנה כמה כללי התנהגות לישראלים שנוסעים לאחת המדינות היפות בעולם - ניו זילנד.

 

עוד על נימוסים בחו"ל:

 

פתיחות תרבותית

תושבי ניו זילנד תמיד נהנו מחשיבה תרבותית מאוד מתקדמת: הם מאמינים מאוד באינדיבידואליזם,

 הם המציאו את התנועה לאיכות הסביבה, זהו העם הראשון שחקק זכויות לנשים ואִפשר להן להצביע כבר ב-1893 וגם הראשון לקבוע את הזכות לפנסיה ב-1898.

 

הם בין הראשונים בעולם שאפשרו נישואין מאותו מין, והפכו את הזנות למקצוע חוקי. מין בין בני זוג מותר מגיל 16, אך לשתות כוהל מותר רק מגיל 18. יחד עם זאת, היום כבר לא תראו אנשים בניו זילנד הנפגשים ומחככים את אפם – זוהי מסורת המפגש בין תושבי הקהילה המאורית, אשר ברובה יצאה מהאופנה.

 

שיחות אקראי

הניו זילנדים אוהבים לדבר ומומחים באמנות הסמול-טוק. זהו עם מאוד לא רשמי כשזה נוגע לפתיחות בין אישית, והנושאים שהם הכי נהנים לדבר עליהם: פוליטיקה, ספורט ומזג האוויר (בסדר הזה).

 

כדי להצטיין בשיחות עם אנשים זרים, היו מעודכנים ביותר בחדשות המקומיות או בנושאים קריטיים – כך למשל, "ניו זילנד כאזור החופשי מגרעין" הוא נושא מצוין. על מה אסור לדבר? בשום פנים ואופן, לא להשוות באף צורה או דרך, בין ניו זילנד לאוסטרליה. הם שונאים את זה.

 

יש גם ישראלים יפים. מטיילים בניו זילנד (צילום: חנה וגיא טבק) (צילום: חנה וגיא טבק)
יש גם ישראלים יפים. מטיילים בניו זילנד(צילום: חנה וגיא טבק)

 

נסיעה ברכבי המדינה

הדרך הטובה ביותר לטייל בשני איי המדינה היא לשכור רכב. צריך לזכור שנוהגים בצד שמאל של הכביש. ברם, קשה מאוד להבין ולעקוב אחר כל השילוט המוזר והיוצא דופן במדינה. חלק משלטי הדרך הם סמלים – ללא שום הסבר או כיתוב מתחתיהם, ועליכם לנסות להבין את המשמעות ולנהוג על פי כללים אלו. דוגמאות:

 

איך לשלם?

ניו זילנד היא המדינה המתקדמת בעולם בכל הקשור לכרטיסי אשראי, וניתן לשלם עימם בכל מקום: חנויות, מכולות קטנות ואפילו בנסיעה במונית. הכסף המזומן נראה פחות ופחות, וכיוון שאין גם צורך להשאיר תשר באף מסעדה, כרטיסי תשלום מתקדמים ואף אפשור תשלום דרך הטלפון הנייד הם האופנה החדשה במדינה.

 

אם ייצא לכם להיתקל בשטרות מניו זילנד: זו המדינה היחידה בעולם שהשטרות מטפסים רק עד 5 דולר, ובדרך כלל מעוטרים בדמויות של "ההוביט" (הסרט צולם במדינה) כשחלק מן השטרות אף מנוילנים (אידיאלי לגולשים).

 

כללי התנהגות עם חיות

בניו זילנד אין נחשים או חיות פרא מכל סוג שהוא. יש רק עכביש ארסי אחד – ה"קטיפו", אך נדיר שהוא אי פעם ינשך. אין גם סרפדים רעילים או אלרגניים, כך שאפשר לטייל בחיק הטבע בלי לחשוש כלל. יחד עם זאת, צריך לתת כבוד לכבשים. לניו זילנד אחיזה חזקה בסחר הבינלאומי בבשר כבש. במדינה מתגוררים כיום סביב 13 כבשים על כל תושב. למידע נוסף, ראו הסרטון הבא: http://vimeo.com/62832161

 

 (צילום: גילי חסקין) (צילום: גילי חסקין)
(צילום: גילי חסקין)

 

כללי אל תעשה בניו זילנד!

מקום 5 - אל תנסו להתחרות בניו זילנדים בבאנג'י

ניו זילנד המציאה את המושג "לקפוץ באנג'י". בכל מסלול, נחל, טיולון ביער או גשר קטנטן תראו קבוצה המארגנת קפיצות באנג'י. גם אם תגיעו למקום שבו מצאתם את קפיצת הבאנג'י המסוכנת ביותר אי פעם, תמשיכו עוד חמש דקות במסלול ושוב תמצאו את הקפיצה העוד יותר מסוכנת בתולדות האנושות וחוזר חלילה. אל תנסו להתחרות בניו זילנדים באיכות הקפיצות, הם יותר טובים מהישראלים. לא רק זאת, בניו זילנד יש יותר מדליות זהב אולימפיות מאשר כל מדינה אחרת בעולם, ביחס לגודל האוכלוסייה.

 

מקום 4 - לברוח משעיטת כבשים

אתם מטיילים באחו שקט ושליו, ומסביבכם מאות ואולי אלפי כבשים. פתאום נשמע רעש חזק (כלב רעשני, מטוס על קולי וכדומה) – סיכוי סביר שאלפי כבשים ישעטו לכיוונכם, תוך מנוסה ובבהלה. אל תנסו לברוח, הכבשים יותר מהירות מכם, הן תמחצנה אתכם למוות. הפיתרון היחידי הוא לרוץ נגד כיוון העדר ולפלח את הדרך בכיוון ההפוך. מקרים כאלו נרשמים מדי יום בניו זילנד, והמקומיים כבר יודעים איך לטפל במצב.

 

מקום 3 - לשכוח ז'קט בבית

אין הרבה מדינות בעולם, במיוחד באזורים טרופיים, שבו התיירים יכולים לחוות "ארבע עונות ביום אחד". מתעוררים לבוקר אביבי ונעים, חום אמצע הצהריים מזכיר את מיטב השרבים בארץ, אחר הצהריים מגיעות רוחות הסתיו ובלילה קפוא ופתאום גם יורד שלג. יש לשים לב שניו זילנד גם סובלת מסופות טורנדו באי הצפוני ומהרבה הצפות ורעידות אדמה באי הדרומי. הז'קט לא עוזר בשני מקרים אלה.

 

מקום 2 - התעלמות מאיכות הסביבה

תושבי ניו זילנד הם פריקים של תחום האיכות הסביבה, ולא כדאי להסתבך עם המקומיים בנושא זה. יש לזרוק את האשפה במקום המיועד ולשמור על הסדר – הקנסות מטפסים לסכומים מטורפים. הניו זילנדיים ממחזרים הכול. מרוב שהרצפה נקייה בכל מקום, חלק גדול מהאנשים הולך יחף, אפילו בסופרמרקט או לאורך חנויות הרחוב. בכל שקע חשמל יש כפתור המאפשר לנתק אותו ולחסוך באנרגיה. בכל שירותים יש מספר כפתורי הורדת מים על פי מידת הצרכים שלכם (כן, המים מסתובבים בכיוון ההפוך)...

 

מקום 1 - קניות אחרי חמש

אם אתם רגילים לערים ללא הפסקה, תשכחו מזה. ניו זילנד הולכת לישון מוקדם. רוב החנויות נסגרות סביב חמש אחר הצהריים, להוציא חלק מן המסעדות, פאבים וסופרמרקטים. אם חשבתם לקפוץ לקניון בשעות הערב, אין סיכוי למצוא אחד כזה פתוח. מצד אחר, עם החשיכה יכול להיות מפחיד – אתם עשויים למצוא את עצמכם לבד ברחוב, בלי נפש חיה אחת. אולי בעצם הרבה מאוד חיות, בעיקר כבשים.

 

הטיפים באדיבות ברליץ, בית ספר ללימודי שפות, סמינרים עסקיים והתנהגות בין-תרבותית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנה וגיא טבק
מטייל בניו זילנד
צילום: חנה וגיא טבק
מומלצים