שתף קטע נבחר
 

מהטמה גונדי: 4 מתכונים פרסיים

ארז קומרובסקי חשב במשך כל השנים שכדורי גונדי הם סתם סוג של קניידל עצום ואפרורי. אז הוא חשב. 4 מתכוני גונדי ומרק לסוף השבוע מקמח חומוס, חומוס טרי, טלה וגם גונדגים מפלמידה טרייה

בשלישי האחרון התעוררתי עם רעב גדול. ולא סתם רעב גדול, אלא צורך פיזי ממש להכניס גונדי לתוך הגרון.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

מאיפה קפץ לי פתאום גונדי לתוך פנטזיית הבוקר? אין לי מושג, אף לא קלוש שבקלושים. אבל הגונדי התיישב כאבן שאין לה הופכין בתוך הראש וסירב ללכת לאיבוד. הייתי חייב לאכול אחד ובמהירות.

 

למחרת היה ערב ט"ו בשבט. הייתי בתל אביב ורציתי להגיע לשוק לוינסקי. הסתובבתי שעה בניסיון נואש למצוא חנייה ברחובות הצמודים ובסוף נשברתי, ויתרתי על כל הפירות היבשים ורצתי למסעדת סלימי המיתולוגית בנחלת בנימין, מסעדת פועלים רצינית שאני ואבי היינו אוכלים שם באופן קבוע במשך שנים ארוכות.

 

 (צילום: ארז קומרובסקי)
(צילום: ארז קומרובסקי)

 

במשך כל השנים האלו לא טעמתי אפילו פעם אחת את הגונדי הזה. תמיד לקחתי אורז וחורשט סבזי, שיפודי כנפיים, עגבניות על הגריל ואכלתי יותר מידי אורז. הגונדי הזה שם היה נראה לי כמו קניידל עצום מימדים, חסד הוד והדר שלא מגיע לקרסוליים של כנפי העוף בגריל. כך חשבתי לעצמי בכל אותן שנים והזנחתי את הגונדי באופן אכזרי.

 

הפעם כמובן ביקשתי מבעל הבית צלחת גונדי. הוא חייך חיוך גדול והביא לי כדור טניס צהבהב בתוך צלחת מרק עם נוזל צהוב וכורכומי. "או! סוף סוף תטעם את הגונדי שלי", הוא אמר בתענוג. טוב, מה יש להגיד על כל אותן השנים האבודות שלעסתי כנפי עוף בגריל ודחפתי לגרוני חורשט סבזי במקום כל הגונדלעך האלו שהיו יכולים להיות שלי? שנים של החמצה.

 

עוד לפני שיצאתי מהמסעדה, ביקשתי מדני, הסו-שף הגלילי המדהים שלי, לארגן לי חזה עוף טחון לתערובת גונדי. על הבוקר העמדתי "בצק" גונדי מקמח חומוס קלוי שקניתי במיוחד אצל חבשוש, שלו הוספתי שורש כורכום טרי, גם הוא משם.

 

 (צילום: ארז קומרובסקי)
(צילום: ארז קומרובסקי)

 

תערובת הגונדי שנוצרה נראתה לי מוצקה מדי, אבל לא הייתי בטוח איך זה אמור להיות לפני הבישול. העמדנו סיר עצום מימדים של ציר עוף עם המון כנפי עוף, תרנגולות, דלעת וגזרים, ובישלתי את הגונדלעך הראשונים שלי. טוב, עדיף לא להכביר במילים - הם יצאו באמת כמו כדורי פינג פונג צמיגיים. אבל לא אמרתי נואש והמשכתי בניסיונות.

 

בסופו של התהליך, ביום שישי בערב, הגשתי לבני ביתי את הגונדי המושלמים הראשונים שלי. מרוב גאווה העלתי מייד בפייסבוק פוסט שמעלה על נס את איכותם של הגונדי-קמח-חומוס-קלוי-מחבשוש שהכנתי.

 

לתדהמתי קיבלתי ים תגובות זועמות מפרסיות שטענו במרץ שגונדי אמיתיים לא מכינים מקמח חומוס, אלא מחומוס מושרה וטחון, ושבקמח חומוס משתמשים רק פרסים משתכנזים, נפולת של גונדים. נפגעתי עמוקות אבל השריתי מייד חומוס במים. אני לא בורח מאתגר קולינרי כזה.

 

 (צילום: ארז קומרובסקי)
(צילום: ארז קומרובסקי)

 

וכך למחרת ביום שבת ב-06:00 בבוקר, עם קריאת התרנגולים, התחלתי לטחון את גרגירי החומוס. טחנתי גם חזה עוף, פרגיות וטלה והעמדתי שלושה סירים רציניים של גונדי. לאחד הוספתי קייל, לשני - עלי סלק אדומים וסלרי (פשוט היו לי בערוגות), והזמנתי כמה חברים לארוחת צהריים מוקדמת של גונדי.

 

 (צילום: ארז קומרובסקי)
(צילום: ארז קומרובסקי)

 

יצאו באמת טובים הגונדלעך האלו של העוף. אבל הכי טובים יצאו הגונדי טלה. אחר כך עשיתי גם גונדגים - גונדי דג מפלמידה לבנה בציר דגים והיה טעים בדיוק כמו שזה נשמע. התפוצצתי לחלוטין ולמרות זאת המשכתי לאכול, שמח ומדושן. אז הנה המתכונים:

 

גונדי קמח חומוס קלוי וחזה עוף

על פי המתכון הבסיסי שניתן לי רמי, בעל הבית של סלימי.

 

המרכיבים:

 

לגונדי:

500 גרם חזה עוף טחון

2 בצלים, מגורדים דק

150 גרם קמח חומוס קלוי

4 תרמילי הל, כתושים דק

1 כפית כורכום, כתוש דק

פלפל לבן גרוס טרי - לפי הטעם

מלח - לפי הטעם

3 כפות שמן

 

למרק:

2 ליטר מרק עוף

1 כף שורש כורכום טרי מגורר

1 כוס חומוס מושרה

מלח ופלפל

 

אופן הכנה:
  1. מכינים את הקציצות: מערבבים יחד את כל חומרי הגונדי וטועמים. במידת הצורך מוסיפים עוד מלח ופלפל ומערבבים את התערובת. מכסים את התערובת בניילון ומכניסים למקרר לחצי שעה.
  2. מבשלים את מרק העוף עם גרגירי החומוס המושרים, הפלפל והמלח.
  3. יוצרים מהתערובת של קציצות הגונדי כדורים גדולים ומבשלים במרק כ-30-40 דקות על אש בינונית. מגישים לצד אורז.

 

שורש כורכום (צילום: ארז קומרובסקי)
שורש כורכום(צילום: ארז קומרובסקי)

 

גונדי אסלי מחומוס מושרה וטחון

את האמת להגיד - זה באמת יוצא יותר טוב עם חומוס מושרה וטחון ושווה את המאמץ. אני טחנתי במטחנת הבשר הידנית הישנה של אמא שלי. הסתבכתי טיפ טיפונת, ואז המשכתי לטחון במולינקס, מה שיצא לא פחות טוב.

 

המרכיבים:

 

לגונדי:

1 כוס חומוס מושרה במים ל-12 שעות לפחות

1 כוס בצל טחון

400 גרם פרגית טחונה

2 כפות שמן

1 שורש כורכום, מגורד דק

מלח

פלפל לבן גרוס טרי

4 תרמילי הל כתושים

 

למרק:

2 ליטר ציר עוף, עמוק ומסונן

כורכום טרי מגורד

מלח ופלפל לבן גרוס טרי

4 כוסות קייל טרי, קצוץ דק (אם אין קייל - תשכחו ממנו)

 

אופן הכנה:

  1. טוחנים את החומוס במטחנת בשר, מערבבים עם הבצל הטחון ושאר מרכיבי הקציצות ומניחים לחצי שעה במקרר.
  2. יוצרים מתערובת הבשר קציצות בגודל פינג פונג בידיים רטובות.
  3. מתבלים את מרק העוף במלח, פלפל וכורכום. מכניסים פנימה את הקציצות ומבשלים כחצי שעה
  4. מוסיפים את הקייל ומבשלים 10-15 דקות נוספות. מגישים לצד אורז לבן.

 

 (צילום: ארז קומרובסקי)
(צילום: ארז קומרובסקי)

 

גונדי טלה

טעים שזה למות!

 

המרכיבים:

 

לגונדי:

1 כוס חומוס מושרה וטחון

1 כוס בצל טחון

1.5 כוסות טלה טחון (צוואר)

1 כף כורכום טרי טחון

תערובת של 4 תרמילי הל, קורט קינמון, מלח ים גס ופלפל שחור, כתושים במכתש ועלי

 

למרק:

2 ליטר ציר טלה (ואם לא בא לכם להכין – אפשר גם ציר עוף)

כורכום מגורד טרי או מעט כורכום כתוש

1/2 שומר, חתוך לקוביות גדולות

3 גבעולי סלרי אמריקאי, חתוך למקטעים של 2 ס"מ

1 אגודת מנגולד אדום או עלי סלק

מלח ופלפל שחור

 

אופן הכנה:
  1. מכינים את הגונדי: מערבבים את כל המרכיבים ומניחים במקרר לחצי שעה.
  2. יוצרים מהתערובת כדורים בגודל כדור פינג פונג.
  3. מכינים את המרק: מתבלים את ציר הטלה בכורכום, מלח, פלפל שחור, שומר וסלרי.  מניחים את הכדורים במרק ומבשלים כ-10 דקות. מוסיפים את עלי המנגולד האדום וממשיכים לבשל על אש נמוכה במשך 15 דקות. מגישים לצד אורז לבן

 

 (צילום: ארז קומרובסקי)
(צילום: ארז קומרובסקי)

 

גונדי דג

אם אתם מאלו שאוהבים את הים. 

 

גיוון: אל תחששו להכין גונדי שרימפס.

 

המרכיבים:

 

לגונדי:

פילטים טחונים מדג ים אחד - פלמידה לבנה תהיה מושלמת!

1 כוס חומוס מושרה טחון

1 כוס בצל ירוק טחון

כורכום טרי, מגורד דק

1 פלפל אדום חריף, מגולען וקצוץ דק

מלח

5 ס"מ (2 כפות) שורש ג'ינג'ר קלוף, מגורד וסחוט

 

למרק:

2 ליטר ציר דגים מעצמות הדד (בקשו מהמוכר לתת לכם את העצמות שנותרו לאחר הפילוט) או ציר עוף

1 כוס עלי שומר - מהעלים הפנימיים של השומר

מלח

פלפל חריף

2 כוכבי אניס

מיץ מלימון אחד

 

אופן הכנה:
  1. מערבבים את תערובת הגונדי ומניחים במקרר ל-10 דקות.
  2. מכינים את המרק: מתבלים את ציר העוף/דגים בעלי שומר, כורכום, אניס, מלח ופלפל חריף.
  3. יוצרים מהתערובת כדורים בגודל כדור פינג פונג ומכניסים אותם למרק. מבשלים במשך 10-15 דקות ומוסיפים את מיץ הלימון. מגישים לצד אורז לבן.

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז קומרובסקי
גונדי
צילום: ארז קומרובסקי
מומלצים