שתף קטע נבחר

האותיות הקטנות של הטיסות הזולות

גל חברות הלואו־קוסט הותיר גם הרבה נוסעים מאוכזבים, שמתלוננים שהמחיר הסופי רחוק מהפרסומים, ועל עלויות מפתיעות שנוספות בהמשך. למה חשוב שתשימו לב כדי שזה לא יקרה גם לכם

ישראלים לא מעטים שטסו בשנתיים האחרונות עם חברות לואו-קוסט ליעדים שונים באירופה יצאו מתוסכלים. הם טענו שהמחיר שבו קיוו לטוס היה רחוק ממה ששילמו בפועל, ושבשובם לארץ חויבו על תיק יד שלא עלה על המטוס בטיסה הלוך, או על קניות שעשו בדיוטי פרי.

 

עוד על לואוקוסט:

 

התלונות האלה אינן בלעדיות לישראלים, אבל כאן הן בולטות יותר. הסיבה: בישראל כמו בישראל, רבים סבורים שיצליחו לעקוף את הכללים ומתעלמים מהנחיות ברורות באתרי ההזמנות – בדיוק כפי שלא קוראים את האותיות הקטנות בהוראות הפעלה של מכשירי חשמל או של אפליקציות לסמארטפון.

 

בארץ פועלות מספר חברות המוגדרות כחברות לטיסות מוזלות. הגדולות בהן מבחינת הפעילות הן איזיג'ט האנגלית ו-וויזאייר ההונגרית.

 

‭2013-ב‬ הטיסה איזיג'ט לישראל ואליה 342 אלף איש. היא טסה מתל-אביב ללונדון (לוטון וגטוויק),‬ בזל, ז'נווה ורומא, ויעדיה החדשים הם מילאנו וברלין.

 

בוויזאייר מדובר ‭130-בכ‬ אלף נוסעים בשנה האחרונה. השנה יש לה תשעה יעדים - בהם בודפשט, פראג, ורשה וסופיה - היא מתעתדת להוסיף אחרים, ומצפה להטיס כרבע מיליון איש מישראל לאירופה.

 

השנה יש לה תשעה יעדים. Wizz Air  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השנה יש לה תשעה יעדים. Wizz Air (צילום: shutterstock)

 

‭.1‬ להזמין כמה שיותר מוקדם

 חברות הלואו-קוסט פועלות בעיקר באינטרנט כדי לחסוך עלויות, והתלונה הראשונה של נוסעים היא שהמחירים שמתפרסמים בתקשורת לא תואמים את אלה שמוצגים באתרי החברות. לכך יש תשובה פשוטה: המחיר שמפורסם הוא מחיר התחלתי. יש מחירים כאלה, וצריך פשוט להתגמש בתאריכים ולהזמין הרבה זמן מראש. המחיר הנמוך ניתן ‭20%-10%-ב‬ מכלל המושבים בטיסה – וככל שאלה נמכרים, המחירים עולים. כך, מי שמזמין ברגע האחרון עלול לגלות שכרטיס ללונדון באיזיג'ט יעלה יותר מטיסה עם אל-על או עם בריטיש איירווייז, או שטיסה לבודפשט עם וויזאייר, תעלה יותר מאל-על לאותם תאריכים בדיוק.

 

כך, לדוגמה, נכנסנו לאתר וויזאייר וחיפשנו טיסות לפראג בתחילת אפריל. טיסה ‭7-ב‬ או ‭9-ב‬בחודש וחזרה ‭14-ב‬ הוצעה לנו ‭199.98-ב‬ יורו (לפני מזוודות, בחירת מושב וכל מיני תוספות שבחרנו לוותר עליהן). טיסה ‭11-ב‬ וחזרה ‭18-ב‬כבר זינקה ‭319-ל‬ יורו, 120 יורו יותר. המסקנה: טיסות כאלו מתאימות למי שיודע זמן רב מראש על נסיעתו, ויכול להתגמש מעט בתאריכים.

 

מזמינים מוקדם - מרוויחים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מזמינים מוקדם - מרוויחים(צילום: shutterstock)

 

‭.2‬ על הכל משלמים מראש

אחרי שסימנתם את הטיסות שבחרתם בוויזאייר, תתבקשו לאשר את קבלת התנאים וההגבלות של הכרטיס. לפי סקרים, רוב הנוסעים לא טורחים לקרוא את כל ההנחיות האלה. אז ככה: באתר מצוין כי החברה מקפידה בחומרה על מידות תיק היד שתעלו למטוס.

 

תיק של ‭25-32-42‬ ס"מ (אורך-רוחב-עובי, כולל ידיות וגלגלים) ניתן להעלות בחינם, רק אם הוא יכול להיכנס מתחת למושב לפניכם, ורק אם רשמתם אותו בעת ההזמנה – אחרת יגבו מכם בשדה התעופה 10 יורו לכיוון. עליכם לציין שזה התיק שאיתו תעלו למטוס, ולהדפיס את כרטיס העלייה למטוס ואת דף ההזמנה שבו ציינתם את התיק.

 

אם התיק גדול יותר, ועד ‭25-45-56‬ ס"מ (טרולי סטנדרטי בחברות תעופה רגילות), משלמים עליו. החברה לא מגבילה את משקלו, אך מציינת שעליו להיות כזה שניתן להכניס לתא שמעל הראש, ושתוכלו להניחו שם בכוחות עצמכם, בלי סיוע מהצוות. המחיר שתשלמו באתר החברה הוא 13 יורו לכל כיוון. בשדה התעופה תשלמו כפול.

 

מוסרים מזוודה לבטן המטוס?

גם עליה יש לשלם בעת ההזמנה באינטרנט. על כל מזוודה (עד 32 קילו) תשלמו ‭25-מ‬ יורו לכל כיוון. המחיר בשדה התעופה יהיה כפול. כשסיימתם עם הגדרות המטען, יקפוץ חלון שיציע לכם להירשם למועדון ההנחות של החברה. רוב הנוסעים מדלגים על שלב זה, אבל אף שהוא עולה 30 יורו לשנה, הוא מעניק הנחה של 10 יורו לטיסה במשך אותה שנה, וכבר בטיסות שבחרתם תשלמו פחות 10 יורו לכל כיוון. אם יש לכם כוונה לטוס שוב באותה שנה באותה חברה, זה בהחלט משתלם.

 

חלון נוסף יאפשר לכם להצטרף למועדון הפריבילגיות של החברה. תמורת 100 יורו לשנה תקבלו עדיפות בעלייה למטוס כל טיסה, ופטור מתשלום על התיק הגדול יותר. עוד מציעים לכם בזמן הזמנת הטיסה לשלם 20 יורו, ואז תוכלו לשנות את תאריכי הכרטיס שלכם בתוך חודש מתאריך היציאה.

 

אז איפה היינו? התחלנו ‭199.98-ב‬ יורו, שילמנו על טרולי ומזוודה והגענו ‭,275.98-ל‬ תוספת של ‭.38%‬ וזה בלי שהזמנו מקום טוב מראש. נשב איפה שיהיה פנוי, העיקר לחסוך.

 

בדקנו גם את איזיג'ט, וחיפשנו טיסה הלוך ושוב לברלין במארס. הכי זול מצאנו בסוף החודש, ‭25-20‬ במארס, תמורת ‭199.41‬ יורו. החברה הקטינה לאחרונה את תיק היד שניתן להעלות למטוס ‭20-40-50-ל‬ ס"מ. אם בכל זאת תרצו טרולי בגודל ‭25-45-56‬ ס"מ, דעו שבטיסות עמוסות במיוחד לא ייתנו לכם להעלותו לטיסה, ויורידו אותו לתא המטען.

 

שימו לב: אף שלא חשבנו להזמין מקומות שמורים עם מרווח לרגליים (15-10(‬ יורו),‬ הבנו שאם נעשה זאת נוכל להעלות את הטרולי, וגם לקבל עדיפות בעלייה למטוס. כרגיל, כדאי שתחליטו בעת ביצוע ההזמנה. בשדה התעופה זה יעלה לכם כפול.

 

מסירת מזוודה בטיסה הזו עולה 45 יורו (עד 20 קילו) או 69 יורו (עד 23). תשלום בשדה יהיה - ניחשתם - כפול.

 

אז איפה היינו? הזמנו כרטיסים, קיווינו שלא יעשו בעיות עם הטרולי, מסרנו מזוודה ושילמנו בכרטיס אשראי ‭249.41‬ יורו. החברה גובה 5 יורו על תשלום באשראי, ולנו בישראל אין דרך אחרת לשלם און-ליין.

 

על כל מזוודה תשלמו בצ'ק-אין. נוסעים בנתב"ג (צילום: יואב גלזנר) (צילום: יואב גלזנר)
על כל מזוודה תשלמו בצ'ק-אין. נוסעים בנתב"ג(צילום: יואב גלזנר)

 

‭.3‬ נמל שונה, הקפדה שונה  

לפי חלק מהתלונות ששמענו, בנתב"ג נתנו לעלות לטיסה עם תיק יד, ובנמלי תעופה אחרים לא איפשרו לשוב לארץ עם אותו תיק בדיוק. גם לכך יש תשובה: ברוב שדות התעופה בעולם, חברות הלואו-קוסט מפעילות חברות חיצוניות שעושות עבורן את הבידוק לטיסה.

 

בישראל עובדים בחברות האלה ישראלים – והם מקפידים פחות, כי אנחנו "אחים‭,"‬"חברים‭,"‬ "מכירים" ‭.'וכו‬ קריצה עשויה לאפשר לנוסע לקחת עוד תיק, או תיק גדול יותר. בחו"ל מקפידים על כל ההנחיות של חברות התעופה, בלי לעגל פינות. מותר תיק אחד, אז אפשר להביא תיק אחד; מותר גודל מסוים, אז זה הגודל שאיתו תעלו; לא שילמתם מראש, אז תשלמו את המחיר המלא.

 

בנוסף, את החגיגה שרואים בטיסות של חברות רגילות, ובעיקר באל על, שבהן עשרות אנשים מגיעים למטוס עם שקיות רבות של כל הקניות שעשו בחנויות בשדה התעופה – לא תראו בחברות הלואו-קוסט. אם השקיות האלו לא נכנסות לכם לתיק היד, אתם תשלמו עליהן כמטען עודף, שלפעמים עשוי להיות יקר מערך הקנייה.

 

לכל הדברים האלו יש סיבות, ובראשן הרצון של חברות התעופה לחסוך, על ידי תכנון מוקדם של כמויות הדלק שיש למלא במטוס. אל-על, למשל, יצאה לא מכבר במבצע שבו ביקשה מנוסעים שלא מתכוונים לשלוח מזוודה להודיע לה על כך עד 50 שעות לפני הטיסה – ולהשתתף בהגרלה. הפרסים: טיסה זוגית לאחד מיעדי החברה הישירים בעולם (פרס ראשון), או לאחד מיעדי החברה באירופה (פרס שני, ויחולקו ארבעה כאלה).

 

‭.4‬ תשכחו מכללי ביטול עסקה  

חשוב לדעת: אף שחברות הלואו-קוסט פועלות בארץ, כמעט שלא ניתן לאכוף עליהן את חוק הגנת הצרכן. כשמזמינים טיסה באל על, למשל, לעוד חודש, ומחליטים אחרי כמה דקות – ועד 14 ימי עבודה – לבטל את ההזמנה, משלמים ‭5%‬ מערך ההזמנה או 100 שקל, הנמוך מביניהם; מנגד, כשמזמינים לואו-קוסט, מרגע שאישרתם את הזמנתכם, הכלל היחיד שחל עליכם הוא, שוב, מה שכתוב באתר החברה. אתם יכולים לבטל את הטיסה, לא להגיע אליה, להתבצר על גג – את הכסף לא תראו בחזרה, לפחות לא כמו בהזמנה באתר של חברות ישראליות או עם נציגות בארץ.

 

גם לקביעה גורפת זו יש יוצאים מהכלל, ולכן חובה – חובה! – לקרוא באתר חברת הלואוקוסט את כל התנאים וההגבלות שאתם מסכימים להם. בנוסף, אם יש דרך להוסיף סכום נמוך שיאפשר לכם לעשות שינויים – לכו על זה. בדרך כלל זה כדאי.

 

אריזה חכמה | איך תכניסו הכל לטרולי  

חלק מחברות הלואו-קוסט מאפשרות לכם להעלות תיק יד או מזוודת טרולי למטוס, והן לא בודקות את המשקל אלא את גודלו של התיק. כאן נכנסת לתמונה אמנות האריזה, כפי שלימדה אותי סבתא שלי.

 

ככלל, היא הסבירה לי, לא צריך לקחת את כל הבית לחו"ל, במיוחד אם נוסעים לחופשת עיר שבה

 אפשר לקנות כל מה שחסר. אל תיקחו אתכם מארזים גדולים. לא של משחות שיניים ולא של בשמים או קרמים למיניהם, וגם לא את כל הבקבוקים של התרופות. יש לי בבית מכלי פלסטיק קטנים שבהם אני שם את כל המוצרים האלה, שאני מכנה "ערכת הישרדות לחו"ל‭."‬

 

במזוודות הטרולי, בפנים, יש שתי תעלות של הידיות, שנמשכות לאורך המזוודה ויוצרות שלושה חללים ארוכים. לחללים אלה כדאי להכניס את התחתונים, הגופיות והטישרטים - מגולגלים, כדי ליצור משטח ישר לשאר הדברים. את החגורות אל תגלגלו, אלא פרשו סביב מסגרת המזוודה, כך הן לא יתפסו מקום. את הגרביים כדאי להכניס לתוך הנעליים ולדחוף עד הסוף. כך גם הנעליים לא יתקמטו וגם הגרביים לא יתפסו מקום.

 

את הנעליים (עטופות בניילון) הניחו כשהסוליות מרוחקות זו מזו בקצה אחד של המזוודה. אחר כך קחו את המכנסיים, קפלו אותם והניחו לאורך המזוודה, מצד אחד לצד השני עד למקום שבו נמצאות הנעליים.

 

יש לכם שני זוגות? גם את השני קפלו בהתאם. מעליהם הניחו את החולצות המכופתרות. ואם יש לכם עוד חולצות טי או לבנים או גרביים – גלגלו אותם ושימו בפינות של המזוודה ובחללים הריקים שנשארו. מובן שבחורף צריכים לקחת גם מעיל, אז קחו אותו איתכם ביד. את הצעיף והכפפות וכובע הגרב – גלגלו לפינות המזוודה.

 

הכתבה פורסמה ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגדילה את היצע יעדיה. Wizz Air
צילום: shutterstock
מומלצים