שתף קטע נבחר
 
צילום: נועם (דבול) דביר, אלי מנדלבאום

דליפת הגז: כך תמנעו אסון אצלכם בבית

פיצוץ בלון הגז הלילה בירושלים הותיר אחריו אסון - וגם לא מעט שאלות וחששות: איך יודעים לזהות דליפת גז בדירת המגורים, האם וכיצד ניתן לזהות סימנים מקדימים ואיך אפשר להימנע ממצב כזה. צפו בראיון לאולפן ynet

פיצוץ בלון הגז הלילה (ב'), שגרם למותם של זוג הורים ובנם בן ה-3 ולפציעתם של 14 בני אדם נוספים בשכונת גילה בירושלים, מעורר לא מעט שאלות: איך יודעים לזהות דליפת גז, האם קיימים סימנים מקדימים וכיצד אפשר להתמודד עם מצב כזה בבית? על שאלות אלה השיב בראיון לאולפן ynet דוד רביבו, טכנאי ויועץ גז, שאמר בין היתר כי יש להזמין טכנאי גז שיבצע בדיקה אחת לשנה, "ממש כמו שעושים פעם בשנה טסט לרכב". רביבו המליץ לסגור את ברז הביטחון בגמר השימוש ולהחליף את צינור הגז בתדירות גבוהה יותר.

 

הפיצוץ הקטלני בירושלים - כותרות אחרונות:

 

צפו בראיון באולפן ynet:

 

צילום: אסי כהן, ניצן דרור ויוגב אטיאס

צילום: אסי כהן, ניצן דרור ויוגב אטיאס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אז מדוע מתרחשות דליפות גז?

לדברי ראובן צדוק, מנכ"ל האגודה לתרבות הדיור, גז הבישול אינו מסוכן - כל עוד נוהגים בו באופן בטיחותי. "בדיוק כפי שאנו נוהגים בציוד חשמלי ולא נשאיר חוט חשמל קרוע או שקע שבור, כך טיפול זהיר בגז יאפשר לנו הנאה ממקור אנרגיה חסכוני, נקי ובטוח זה", אומר צדוק. "דליפות גז מתרחשות כשמערכת הגז אינה מתוחזקת נכון, או כאשר גורמים בלתי מורשים מטפלים בה, ולעתים אף כתוצאה מכשל טכני".

 

צדוק מסביר כי במקרים רבים, דיירים רבים מבצעים בעצמם פעולות כמו החלפת כיריים (תופעה הבולטת במיוחד לפני ואחרי פסח בקרב לקוחות דתיים) - שרק מתקין גז מוסמך רשאי לבצע. כתוצאה מכך, נגרמת דליפה שהופכת למסוכנת כאשר ניצוץ מגיע לגז. יש לזכור שגז הבישול כבד מהאוויר ומצטבר במקומות נמוכים, ובהחלט ייתכן מצב של דליפה מתמשכת בתוך ארון מטבח - שתביא לפיצוץ ברגע שיהיה ניסיון להדליק כיריים או מכשיר חשמלי אחר", הוא מזהיר.

 

מתי בעצם מתפוצץ בלון? לדברי צדוק, התפוצצות בלון גז היא אירוע חריג ונדיר, לרוב בעקבות גז שהצטבר בחלל הדירה כתוצאה מדליפה מצינור או כיריים. לכן, מוסיף צדוק, צריך לזכור שחל איסור חמור להחזיק מיכל גז בתוך הבית אלא רק מחוץ למבנה. "הגז במיכל הוא בלחץ גבוה ומותקנים עליו אביזרים המשמשים הן לשירות והן לבטיחות", הוא ממשיך.
 
לדבריו, "דליפה מאחד האביזרים או פריקה של שסתום הביטחון, המיועד להגן על המיכל, עלולים לשחרר גז בצורה לא מבוקרת לחלל בו נמצא המיכל. דליפה כזו עלולה לגרום לפיצוץ בחלל, בו יש ריכוז של גז, או לחנק כתוצאה מחוסר חמצן". עוד מזהיר צדוק ממיכלי גז מזויפים שנגנבו. "יש להקפיד לרכוש גז רק מספקים מורשים", הוא ממליץ.
 
הבניין שבו התפוצץ בלון הגז. אסון שיכול היה להימנע? (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הבניין שבו התפוצץ בלון הגז. אסון שיכול היה להימנע?(צילום: מוטי קמחי)

 

האם ניתן לאתר סימנים מקדימים?

השאלה החשובה ביותר שעולה מהאסון בירושלים היא - האם ניתן לאתר סימנים מקדימים לדליפת גז. לדברי צדוק, "גז הבישול הוא חומר חסר טעם, ריח או צבע, אבל מסיבות בטיחות מוסיפים לו תוסף ריח חריף".
 
על כן, בכל מקרה בו מריחים ריח (דומה לריח גופרית) מסביבת מערכת הגז - חובה לסגור את ברז הגז (הביתי, הקומתי, או הסמוך למיכלים), לאוורר את החלל על ידי פתיחת דלת או פתח אחר הצמוד לרצפה ולקרוא מיד לספק הגז. אגב, קיימים בשוק גלאי גז ביתיים המצפצפים בעוצמה רבה בעת דליפה.

 

מה צריך לבדוק כשנכנסים לדירה חדשה מבחינת הגז? לדברי עו"ד לירון בן אליהו, היועצת המשפטית של האגודה, ראשית יש לבדוק לבדוק כי מערכת הגז הותקנה על ידי ספק גז מורשה, ובשום פנים אין לחבר לבד מכשיר צורך גז. צדוק מבהיר כי יש לפנות לספק המכשיר ולדרוש הגעת מתקין גז מוסמך, וממליץ לבקש מהמתקין שיציג תעודה שהוצאה על ידי משרד הכלכלה).

 

צדוק ממליץ ליצור קשר עם ספק הגז לדירה ולבקש ממנו לבצע בדיקת בטיחות. "אמנם החוק מחייב את ספק הגז לבצע בדיקה כזאת אחת ל-5 שנים - ובמסגרתה לבדוק כי מערכת הגז אינה דולפת, וכן להחליף את צינור הגומי של המכשירים צורכי הגז בדירה - אך ייתכן שמאז הבדיקה הקודמת בוצעו במערכת הגז או בדירה שינויים שלא על פי התקן, שעשויים לחייב התאמה לדרישות הבטיחות והתקן".

 

במקרה של דליפה, צריך לנתק את אספקת הגז למתקן הגז הדירתי באמצעות ברזי הגז; לאוורר את הדירה או חדר המדרגות, מבלי שהגז יעבור לחללים סגורים אחרים; להימנע מהפעלת מכשירים חשמליים והרחקתם ממקורות חום או הצתה (מנועים, מכשירים חשמליים, מכשירי קשר או איתוריות, טלפונים סלולריים ואפילו עישון); לנתק מקור הזרם החשמלי הרחק ממקום הדליפה (במידת הצורך על ידי חברת חשמל); ולבסוף - לפנות את הדיירים ממקום הדליפה ולהזעיק את נציגי חברת הגז או כוחות הצלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הבניין שבו התפוצץ בלון הגז. ניתן לאתר סימנים מקדימים לדליפה?
צילום: מוטי קמחי
מומלצים