עיניים יבשות: הטיפולים שיקלו על הכאבים
מזג האוויר, השעות הרבות מול המחשב והיובש מהמזגנים - הם רק חלק מהסיבות הגורמות ליובש בעיניים. מומחים מסבירים איך להתמודד עם הבעיה ולהעלים את הכאב ואת אי הנוחות
יובש בעיניים היא תופעה כואבת שעלולה לפרוץ בחורף. האקלים הישראלי, העבודה המרובה מול המחשב, מבנה העין, שינויים הורמונליים והגורם העיקרי בתקופת החורף- היובש שיוצר המזגן במשרד החמים- גורמים ליובש בעיניים.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
ד"ר דוד ורסנו, מנתח עיניים, מומחה לקרנית ועין חיצונית במרכז הרפואי "איכילוב" מסביר: "אנשים רבים מדווחים על אי נוחות בעיניים, גירוי ורגישות, הרגשת חול בעיניים, ואף משתמשים במלים "עיניים יבשות". התלונות יכולות אכן לנבוע ממצב שרופאי העיניים אכן מכנים עין יבשה".
עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט
סובלים ממיגרנה? הסיבות והטיפולים שיעזרו
אסתמה בחורף: מהם הטיפולים היעילים? אטופיק דרמטיטיס: הסיבות והטיפול המומלץ
למה עיניים צריכות להיות רטובות?
ד"ר ורסנו מסביר כי מטרת הדמעות בעיניים היא לשמור על פני שטח העין רטובים ומוגנים כל הזמן. "כמו בעור, תאים המצויים בפני השטח נושרים ומוחלפים כל הזמן בתאים חדשים. כאשר הדמעות אינן ממלאות את תפקידן, והתאים נחשפים לאוויר היבש, קצב הנשירה של התאים מהיר מדי.
"מתחת לאותם תאים נמצאים סיבי עצב. הם נחשפים, ומשדרים למוח אותות של כאב. התאים הסובלים בפני השטח מפרישים גם חומרים המושכים תאים של מערכת החיסון. התוצאה היא עין אדומה וסובלת, ולעתים גם יצירת הפרשות לא נעימות מהעיניים".
לדבריו, איכות הראייה נפגעת כשהעין יבשה. "כמו מצלמה, תפקוד העין תלוי באיכות העדשות שבה. פני השטח של העין חשובים מאוד לאיכות התמונה שאנו רואים. בעין יבשה, פני השטח דומים לעדשה שרוטה של מצלמה. התוצאה היא ראייה מטושטשת".
הוא מוסיף כי התופעה מתרחשת גם בגלל הסיבות החיצוניות וגם לעתים בגלל מחלות כמו למשל, מחלות של המערכת החיסונית, מחלות מפרקים ומחלות בדרכי העיכול.
איך מטפלים?
ליצור סביבה נוחה יותר לעין: להימנע משהייה באוויר יבש (כמו בחדר עם מזגן), להימנע מחשיפת הפנים לרוח ישירה. הרכבת משקפי שמש יכולה לעזור, גם על ידי הקטנת הקרינה על פני העין, וגם על ידי הקטנת החשיפה לרוח.
דמעות מלאכותיות: כשאין מספיק דמעות ניתן להיעזר בדמעות מלאכותיות. חשוב לדעת כי תכשירי דמעות מלאכותיות המיוצרים ללא חומרים משמרים מועילים יותר לטיפול בעין יבשה.
הדמעות המלאכותיות מכילות חומצה ההיאלורונית שאמורה להיות בתוך העין, וכשהיא מצויה בטיפות עיניים היא מגנה על פני השטח, מצפה אותם ומאריכה את משך ההרטבה שלהן. התוצאה - הגנה על התאים על פני השטח והארכת משך החיים שלהם.
אם דמעות המלאכותיות אינן מספיקות, יש צורך לשלב בטיפול גם כלים נוספים, נוחים פחות. אפשר להשתמש במשחות וג'לים, שמטרתם לכסות את פני השטח של העין ולהגן עליה למשך שעות ארוכות. יש תכשירים המכילים חומרים משמרים ויש המיוצרים ללא חומרים משמרים. גם כאן, עדיף להימנע מחומרים משמרים.
לעיתים יבחר הרופא להציע למטופל חומרים נוגדי דלקת. טיפול כזה עשוי להקטין ואולי גם לפתור את הבעיה אצל חלק מהאנשים. חלק מהחומרים אינם טובים לטיפול ממושך, לחלקם עלות גבוהה ויעילות נמוכה, כך שטיפול זה אינו מתאים לכל מצב
חסימת דרכי הניקוז של הדמעות שבעין. ד"ר ורסנו מסביר כי בעין יש מערכת שלמה שמייצרת דמעות, אבל יש גם מערכת שתפקידה לנקז ולסלק את הדמעות המיותרות. זהו מנגנון חשוב ונחוץ, אבל במצב של עין יבשה הוא עלול להזיק. "החסימה נעשית באמצעות "פקקים" קבועים, המותקנים על ידי רופא העיניים במרפאה. הפקקים סוגרים את המעבר בצינוריות הניקוז ומשאירים את הדמעות על פני שטח העין".
התכשירים שיעזרו
קרוליין עוף, רוקחת סופר-פארם, מסבירה: "טיפול ביובש בעיניים הוא סימפטומטי ונועד להקל על אי הנוחות שנגרמת. יש להבדיל בין טיפות המכילות חומר משמר ובין אלה שלא מכילות.
"החומר המשמר נקרא בינזלקוניום כלוריד, והוא מכיל בתכשירים כמו למשל ליקויפילם, לייטירס, v-tears ולקרימול . לכן לפני שמטפטפים אותם צריך להוריד עדשות מגע מעיניים ולהחזיר אחרי חצי שעה, כי אחרת החומר נספח בעדשה והורס אותה.
"קיימות גם טיפות שלא מכילות חומר משמר ומתאימות גם למרכיבי עדשות מגע כמו למשל: סיסטיין שמקלות על תחושת צריבה וגירוי בעקבות יובש בעיניים, בפנטן טיפות עיניים בעל האפקט המשולב, המעניק לחות וסיכוך לעיניים ומכיל חומרים טבעיים כמו חומצה היאלורונית, פרו ויטמין B5 ודקספנטנול, איירוניק, היאלורוניקס, רפרש טירס, טירס נטורל פרי, הילוקומוד וגנטיל".
היא מסבירה כי חשוב לרשום תאריך פתיחה של בקבוקי התרופה שכן ברוב טיפות העיניים אפשר להשתמש עד חודש מהפתיחה. קיימות כמה תרופות שאפשר להשתמש בהן יותר. כך למשל: בסיסטיין חצי שנה מהפתיחה, הילופורטה 3 חודשים מהפתיחה, הילוקומוד - עד 6 חודשים מהפתיחה. "זה מתאים לאנשים שלא משתמשים באופן קבוע בתחליף הדמעות.
"קיימות גם טיפות עיניים בבקבוקונים חד פעמיים, כמו ריפרש, היפוטיירס, שבהם אפשר להשתמש עד 12 שעות מהפתיחה. התאמת הטיפול צריכה להיעשות בהתאם לחומרת היובש. יש תרופות שמשפיעות לכמה שעות עד 4 שעות ויש טיפות משפיעות יותר זמן. כך למשל, הסיסטיין שפועלת על השכבה השומנית בעין לכן משפיעה יותר זמן משאר טיפות העיניים".
עוף אומרת כי בכל מקרה, חשוב להימנע ממגע של פיית הבקבוק עם העיניים או האצבע שעלולים לגרום לזיהום התמיסה. "קודם כל צריך לרחוץ ידיים, להטות את הראש לאחור, לעצום עיניים למשך 1-2 דקות כדי לתת לטיפות להיספג היטב".
היא מוסיפה כי לעין יש יכולת ספיגה מסוימת, ובדרך כלל לא מגיעים למינון יתר בהזלפת טיפות. "אם משתמשים ביותר מסוג אחד של הטיפות לטיפול בעיניים צריך להמתין לפחות 5 דקות בין סוג לסוג. אם משתמשים בג׳ל או משחה לעיניים תמיד משתמשים בטיפות לפני משחה או ג׳ל , עדיף להשאיר את המשחה / ג׳ל כטיפול לפני השינה, אלא אם צריך למרוח אותו יותר מפעם אחת ביום".
ומה עם מרכיבי עדשות מגע?
ירון שושני, אופטומטריסט סופר-פארם מסביר: "לתופעת העין היבשה ישנה השלכה על נוחות ואיכות הראייה. לאדם הסובל מתופעה זו הראייה מטושטשת ולא יציבה ומושפעת מקצב המצמוץ. התופעה עלולה להחמיר במקרה ואנשים הסובלים ממנה משתמשים בעדשות מגע.
"עדשות המגע מורכבות מפולימר המתפקד כספוג. בנוסף לעובדה זו עדשות המגע שואפות לשמור על אחוז מים קבוע לאורך כל השימוש בהם, את החוסר הנגרם מהאידוי טבעי העדשה משלימה מהדמעות. לאדם הסובל מעין יבשה ומשתמש בעדשות מגע השלמת החסר של העדשה מקטינה את כמות הדמעות ומחמירה את הטשטוש ואי הנוחות.
הוא מוסיף כי ניתן לפתור את הבעיה בשני מישורים:
1. שימוש בתחליפי דמעות המותאמים לשימוש עם עדשות מגע. תחליפי דמעות אלה משלימים את החוסר לעין בזמן השימוש בעדשות לפי הצורך.
2. שימוש בעדשות מגע הסופחות אחוז מים נמוך כך שלמרות האידוי הטבעי צורך העדשה להשלים את החסר מהדמעות קטן יחסית. בכל מקרה של שימוש בעדשות מגע ועין יבשה מומלץ להתייעץ עם אופטומטריסט.