מעושרים: 4 מתכוני שעועית לבנה
רביעיית מתכוני מרקים סמיכים ומלאים בכל טוב שמתבססים על הקטנית העשירה ביותר בברזל, סידן ואשלגן - שעועית לבנה. תודו שלא ידעתם שהיא כזאת!
שעועית היא הקטנית העשירה ביותר בברזל, סידן ואשלגן. היא טובה במיוחד לְסובלים מאנמיה וגם למי שמבקש לחזק את הגוף - כלומר, בעצם לכולנו.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
- תות שדה מרמת השרון: גלידה בדקה וללא מכונה
- מסעדה ממש אוצר: אוכלים טוב בגליל המערבי
- מלכת העוגות: רביבה אפל - המיטב
5 טיפים להכנת שעועית לבנה
- משרים במים יום קודם. מחליפים את מי ההשריה מדי כמה שעות. להקלה על העיכול מוסיפים למי ההשריה סודה לשתייה או ג’ינג’ר.
- מבשלים בסיר עם הרבה מים ללא מלח. השעועית הכי טעימה כשהיא רכה לחלוטין, ולכן כדאי להתחיל כל תבשיל עם שעועית מבושלת שממשיכה להתרכך בהכנה עם שאר החומרים.
- מתבלים. השעועית הלבנה עדינה בטעמה ומתחברת לירקות שורש, לחריפות של צ’ילי, בצל ושום, לחמצמצות של עגבניות ולארומה של עשבי תיבול.
- לומדים מההודים. מתבלים תבשילי קטניות בתבלינים סופחי גזים כמו כמון, קימל, שומר וכוסברה.
- מקצרים תהליכים. משתמשים בשעועית קפואה או מבשלים מראש ומקפיאים בשקיות של 2 כוסות (כ-400 גרם), למשך חודשיים-שלושה.
מרק שעועית מעושן עם חזה אווז וקבנוס
מרק ארומטי עם קריצה למטבח המכסיקני. מגישים עם כוס בירה קרה וכיכר לחם ליד.
המרכיבים ל-6 מנות:
3 כפות שמן
4 נקניקיות קבנוס, פרוסות דק
250 גרם חזה אווז מעושן, חתוך לקוביות
3 שיני שום חצויות
1 בצל, קצוץ דק
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
2 כפות רסק עגבניות
1 כף סוכר
3 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות גדולות
1 כף עלי תימין
400 גרם (כ-2 כוסות) שעועית לבנה מבושלת - אפשר להשתמש במקום ב-1/2 שקית קפואה
1 קופסה (800 גרם) עגבניות, חתוכות לקוביות
1.5-2 ליטר מים רותחים - אפשר להשתמש במקום בציר ירקות או עוף
מלח, פלפל שחור טחון טרי
צרור כוסברה קצוצה
אופן הכנה:
- מחממים שמן בסיר. מטגנים קבנוס וקוביות חזה אווז עד שמזהיבים, מוציאים ושומרים בצד.
- מוסיפים לסיר שום ובצל ומטגנים כ-5 דקות עד שהבצל נעשה שקוף. מוסיפים פפריקה, כורכום, כמון, רסק וסוכר ומטגנים עוד 2 דקות. מוסיפים תפוחי אדמה וטימין ומטגנים תוך כדי ערבוב כ-2 דקות.
- מוסיפים שעועית, עגבניות ומים ומביאים לרתיחה. מתבלים במלח ופלפל, מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כשעה עד שהשעועית רכה לחלוטין.מוסיפים כוסברה, מתקנים תיבול ומוסיפים קבנוס וחזה אווז מטוגנים.
- מביאים את התבשיל לרתיחה, מכבים את הלהבה וממתינים כ-10 דקות לפני ההגשה.
נזיד שעועית פיוז’ני
בשר, חווייג’ ויין אדום? בנזיד הזה תמצאו עושר של מרכיבים ותבלינים, שיוצרים יחד ארוחה דשנה.
גיוון:
מחליפים את הבקר בקוביות מבושלות של פרגיות (ירכי עוף ללא עצם).
המרכיבים ל-6-8 מנות:
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים סגולים גדולים, חתוכים לקוביות קטנות
8 שיני שום כתושות
3 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות
2 גזרים גדולים ,חתוכים לקוביות
3 פלפלים קלויים וקצוצים
3 תפוחי אדמה בינוניים מבושלים, חתוכים לקוביות
3 כוסות עגבניות קלופות ללא הגרעינים, חתוכות לקוביות
400 גרם (כ-2 כוסות) שעועית לבנה מבושלת - אפשר להשתמש במקום ב-1/2 שקית קפואה
1 פלפל ירוק חריף, חתוך לקוביות קטנות
1 כוס יין אדום מאיכות טובה
500 גרם בקר (כתף או פילה מדומה) מבושל, חתוך לקוביות קטנות
1 כפית אבקת צ’ילי
2 כפות כמון טחון
1 כף פפריקה
1/2 כפית קינמון
1 כף חווייג’ למרק
מלח
1.5-2 ליטר מים רותחים - אפשר להשתמש במקום בציר בקר או עוף
1/2 צרור כוסברה טרייה קצוצה
אופן הכנה:
- מחממים שמן בסיר. מטגנים בצל 8 דקות עד לתחילת ריכוך והזהבה, מוסיפים את כל הירקות ומטגנים עוד 5 דקות.
- מוסיפים שעועית, יין, בשר, תבלינים ומים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה עד שהשעועית ממש רכה.
- מוסיפים כוסברה, מתקנים תיבול ומגישים חם.
מרק שעועית קטיפתי
תשכחו מכל מה שאתם יודעים על מרקי שעועית. המרק הזה שונה - הוא חלק, בהיר ואלגנטי.
אפשר להגיש אותו כמנת פתיחה בשוט קטן עם תוספת פריכה.
המרכיבים ל-6 מנות:
4 כפות שמן זית2 בצלים קצוצים
2 גזרים קצוצים
1 כרישה קצוצה
10 שיני שום קלופות
400 גרם (כ-2 כוסות) שעועית לבנה מבושלת - אפשר להשתמש במקום ב-1/2 שקית קפואה
מלח ופלפל לבן
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
1.5-2 ליטר מים רותחים - אפשר להשתמש במקום בציר עוף רותח
1 מיכל (250 מ”ל) שמנת מתוקה
להגשה (לא חובה):
בצל מטוגן
מעט שמיר קצוץ
אופן הכנה:
- מחממים שמן בסיר. מוסיפים בצל, גזר, כרישה ושום ומטגנים 5 דקות תוך כדי ערבוב.
- מוסיפים שעועית, תבלינים ומים או מרק ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כשעה עד שהשעועית רכה מאוד, כמעט נמסה.
- מעבירים את המרק לבלנדר (אפשר להשאיר בצד כף או שתיים של שעועית להגשה) וטוחנים למרקם חלק. מוסיפים נוזלים עד לקבלת מרקם סמיך וקרמי. אם רוצים, אפשר לסנן למרקם חלק.
- מחזירים את המרק לסיר ומביאים לרתיחה. מוסיפים שמנת מתוקה ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
- יוצקים לצלחות, מקשטים ב-1-2 כפות שעועית, בצל מטוגן ושמיר.
מרק שעועית, עגבניות ותרד
ליום הכי קר בשנה - השילוב המדהים של שעועית-עגבניות-תרד מפיק מרק חמצמץ ועשיר, שהכי כיף לנגב עם לחם.
המרכיבים ל-8-6 מנות:
1/4 כוס שמן
2 בצלים פרוסים
1 כרישה, פרוסה דק
2 כפות רסק עגבניות
5 שיני שום פרוסות
2 גזרים, חתוכים לקוביות
3 גבעולי סלרי אמריקאי, פרוסים דק
1 קופסה (800 גרם) שימורי עגבניות, חתוכות לקוביות
6 עגבניות לחות/מיובשות, קצוצות דק
מלח ופלפל שחור טחון טרי
1 כפית זרעי כוסברה, טחונים דק
400 גרם (כ-2 כוסות) שעועית אדומה מבושלת - אפשר להשתמש במקום ב-1/2 שקית קפואה
1.5-2 ליטר מים רותחים - אפשר להשתמש במקום בציר ירקות או עוף
1/4 כוס אורז
500 גרם עלי בייבי תרד
צרור עלי בזיליקום
להגשה:
שמנת חמוצה - לפי הטעם
6-8 פלחי לימון
לחם טרי
אופן הכנה:
- מחממים שמן בסיר. מוסיפים בצל וכרישה ומטגנים 5 דקות, מוסיפים רסק ושום ומערבבים עד שנחרך קצת.
- מוסיפים גזר, סלרי, 2 סוגי עגבניות, תבלינים, שעועית ומים ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה, מכסים ומבשלים כשעה עד שהשעועית רכה מאוד. מוסיפים אורז ומבשלים עוד 30 דקות. מוסיפים תרד ובזיליקום ומבשלים עוד 15 דקות.
- מכבים את האש, ממתינים כ-10 דקות ומגישים עם שמנת חמוצה, פלח לימון ולחם טרי.
המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון