נגד צניחה: כל הטיפולים לצוואר צעיר ומתוח
בסביבות גיל 40 זה קורה לרובנו: הצוואר מתחיל להידלדל ולהתקמט - גם אם עור הפנים עדיין מתוח וחלק. לייזר? פילינג? גלי רדיו? רק ניתוח? המומחים ב"זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מסכימים רק על דבר אחד: כל הטיפולים משפיעים זמנית בלבד
"אני שונאת את הצוואר שלי. בחיי. אם הייתן רואות את הצוואר שלי אולי גם אתן הייתן שונאות אותו, אבל סביר להניח שלא הייתן אומרות שום דבר, מטעמי נימוס." כך כתבה נורה אפרון בספרה "אני שונאת את הצוואר שלי (ועוד מחשבות על נשיות)", ואם הגעתן ,40-ל אתן כנראה מהנהנות בהסכמה, ועל הדרך יוצרות קמטים נוספים בצווארכן.
שלא כמו אזור הפנים, שאותו ניתן להפגיז בקרמים, בפילינגים ובאפקטים מיוחדים, הרי שאזור הצוואר והמחשוף רגיש ומועד לפורענות. אסור לעשות לו פילינג, ואי-אפשר לגרום לגרוגרת מרוטה להפוך לצוואר ברבור במריחת קרם, גם היקר ביותר. שוק האסתטיקה, שניזון מפחדים חיצוניים כמו צוואר מידלדל, מציע פתרונות מגוונים, שחלקם יעילים לטווח קצר וחלקם יעילים רק למשווקים.
עוד על טיפולים קוסמטיים:
- מתיחת פנים בלי ניתוח: 7 תרגילים קלים לבית
- צפו: הטרנד החדש - ניתוח פלסטי לחיוך תמידי
- פיסול פנים: הטכניקה שמוחקת שנים ללא ניתוח
"הצוואר הוא איבר עדין ודינמי ולכן הוא הראשון לשקף את הגיל האמיתי," אומר הפלסטיקאי ד"ר מנו רובינפור. "אפשר לשפר את איכות העור בפנים, אבל הצוואר בעייתי כי יש בו שכבות עור, שומן ושרירים, וכל ירידה ועלייה במשקל ניכרות בו".
מעט שומן, עור עבה
לדברי ד"ר רונן גלזינגר, מומחה לכירורגיה פלסטית, הצוואר ניחן במעט שומן ובעור עבה שלא מאפשרים לו להיות גמיש. "יש בצוואר מעט בלוטות חלב ושכבה דקה של שומן תת-עורי, מה שתורם להאצת רפיון העור. בנוסף, שכבת האפידרמיס החיצונית עבה למדי ומקשה על חדירת תכשירי טיפוח," אומר ד"ר גלזינגר. "חברות קוסמטיקה הנפיקו שלל תכשירים ייעודיים לטיפול ממוקד באזור הרגיש, אולם כל קרם, מוצלח ואיכותי ככל שיהיה, לא יכול לבצע לבדו את כל העבודה."
ד"ר רובינפור, לעומתו, נחרץ יותר. "הקרמים לצוואר מכילים חומר סמיך ושמנוני שנותן תחושה טובה אבל לא עוצר ולא מעלים רפיון," הוא מודיע. "קרמים זה נחמד, וזהו."
הצוואר לא נופל ביום אחד. קודם נוצרת פימה לא חמודה, ואת מנסה להבין אם היא סנטר חדש שהופיע כי עלית במשקל. ואז את מביטה מקרוב ורואה את שני המיתרים לצדי הגרון, שפעם לא ידעת על קיומם, בולטים וממש מתחננים שתמשכי ותעקרי אותם משם. אחר כך הדרך בלתי-הפיכה לכיוון אחד - כלפי מטה.
אז איך גורמים לצוואר להיות בעדנו ולא להסגיר את גילנו המדויק? תלוי את מי שואלים. ד"ר מוניקה אלמן, מומחית למחלות עור, מציעה להתמקד במניעה כדי להקדים תרופה לנגעי העור. "עם השנים רואים שינויי צבע בצוואר בגלל חשיפה לקרינת שמש, בושם שהותז על העור ונחשף לשמש, עלייה במשקל, שינויים הורמונליים ועוד, וכל אחד מהם מותיר את חותמו," היא מסבירה. "השינוי בגוונים של העור הופך להיות קבוע, לכן צריך להיזהר.
"עם הגיל מופיעים גם דבלולים, נגעי עור שמופיעים בהתחלה בגודל ראש סיכה ואחר כך כסרח עור, מעין יבלות שנתקעות בשרשרת או בדש הבגד. אנחנו צורבים את הדבלולים במחט חשמלית או בחמצן, ולפעמים אפשר לעשות את זה לבד בבית עם נוזל שבעזרתו עושים צריבה מקומית. אצל הרבה נשים גם רואים כתמים לבנים או כתמים אדומים, שנגרמים בגלל הרחבה של כלי דם. רואים את זה בעיקר אצל נשים עם עור שקוף. זה לא מעיד על מחלה, ואפשר לצרוב את הנקודות האדומות אצל רופא."
ומה עושים עם קמטים בצוואר?
"הרבה פעמים רואים נשים צעירות עם פסים רוחביים. זה מבנה של צוואר, יש נשים שנולדו ככה, ולקמטים כאלה אין טיפולים חכמים שיעלימו אותם. זהו קמט תנועה והוא דינמי, לכן טיפול בקמטים לצוואר לא מחזיק הרבה, וגם אם אני מזריקה לשם אני אומרת שזה קצר מועד."
מה את מזריקה?
"בוטוקס או חומצה היאלורונית בצורה עדינה ודלילה, לא כמו שמזריקים לשפתיים, כי אם הזרקות על פני השטח. זה מקל קצת ולא נראה לי שכלכלית זה שווה. אני מציעה לטפל בצוואר שמתחיל להתרופף בטיפול בחמצן, שנעשה בלחץ אוויר ומאפשר להעביר לגוף ויטמינים שאף קרם לא יצליח להכניס. זו סדרת טיפולים שהופכת את הצוואר לרווי בלחות. אני לא בעד מזותרפיה, שהיא שיטה שבה שורטים את העור כדי להחדיר חומרים, כי החומרים לא נכנסים עד למקום שבו הם יכולים להיקלט ולהשפיע.
"אם רוצים למצק את הצוואר אפשר לעשות טיפול של גלי רדיו: חימום עמוק שנכנס לרקמת השומן וגורם לבניית קולגן צעיר שמותח את העור. הטיפול מתבצע במכונה אחת לחודש, נדרשים עשרה טיפולים ואחר כך אחת לרבעון. הטיפול מתאים כשיש נפילה קטנה של העור ולא רוצים ניתוח. טיפול נוסף בגלי רדיו נקרא לייזר פונקציונלי, זה עושה לעור פילינג, משאיר אותו ורדרד ליומיים, והטקסטורה משתפרת."
מותר לעשות פילינג בצוואר?
"אני עושה לעיתים פילינג כימי לצוואר, כולל ידיים וכתפיים, תלוי בפציינט, אבל בדרך כלל זה לא נהוג. בכל מקרה, עם הלייזר הפונקציונלי אנשים לא חוששים לעשות פילינג. רמת הסיכון קטנה: יש חשש לכוויה או לריפוי ארוך מהרגיל. מבצעים טיפול אחד עד שלושה, בהפרש של חמישה שבועות."
יפית רפאל, מנכ"ל רונית רפאל מדע היופי, אומרת שככל שמקדימים טיפול בצוואר כך הוא ייטה לך חסד. גם היא ממליצה על טיפולי חמצן ולייזר, ואומרת כי כל בת 35 ומעלה שנכנסת לקליניקה רוצה לדעת מה עושים עם הצוואר הזה. "הדלדול הזה שיש במרכז, שאפשר לתפוס ולמשוך, משגע את כולן," אומרת רפאל. "במקום השני הלא מכובד נמצאים המיתרים בצידי הצוואר, שלא עושים חיים קלים. טיפולים שמותחים את העור וממצקים אותו עוזרים אם תופסים את זה בהתחלה, אבל הגרביטציה כל הזמן פועלת. גם אישה שתעשה ניתוח, תוך כמה שנים הפנים שלה יצנחו. צריך לקחת את זה בחשבון, וזה נכון לכל הטיפולים."
הטיפול שלא נגמר
מדובר בתחזוקה שוטפת וסיזיפית, שלא מתאימה לכל אחת. "יש נשים 20-ש שנה באות לעשות טיפול אנטיגרביטי של פולסים חשמליים עדינים, שעושים התעמלות לשרירי הצוואר. לא מפסיקים את זה, זה כמו ספורט, אבל עם פחות השקעה: עבודה של שעה, אחת לחודש. מתחילים בסדרה של עשרה טיפולים ולא מפסיקים, כי התהליך הטבעי מתרחש."
אולי פחות השקעה, אבל בטח יקר יותר: טיפול בודד באנטי-גרביטי עולה 800-כ שקל. גם טיפולי הלייזר אינם זולים. "ישנם טיפולי לייזר שמייצרים קולגן באופן מסיבי בצוואר, וישנם גלי רדיו, שפועלים פחות עמוק. לא לכל אחת יש עור שמתאים ללייזר, כי יש נשים עם עור רגיש ועדין או שנמצאות הרבה בשמש," אומרת רפאל. "קולגן בוסטר זה לייזר בשילוב חמצן שמגביר את ייצור הקולגן. מדובר בחמישה עד עשרה טיפולים, תלוי בגיל המטופלת. זה לא יעזור במקרה של נפילה, עודפי עור ועודפי שומן. יש אדמומית לכמה שעות וזה עובר, אנחנו קוראים לזה 'טיפולים של ארוחת צהריים'. טיפול בודד עולה 1,500 שקל, וזה כולל פנים וצוואר. זה לא זול אבל זו טכנולוגיה מתקדמת, שמתאימה לבת 40 שלא צריכה עדיין ניתוח.
"יש לנו לקוחות בנות 60 עם צווארים של בנות .20 ככל שמקדימים טיפול בצוואר, כך עדיף. אסור לתת לו להתייבש ולהפוך למחוספס. כשעושים ניתוח, הסימן של הקמטים נשאר, אז כדאי לטפל באזור עם סרום וקרם, ומגיל 35 לעשות טיפולי מניעה. כשיש צניחה קלה כדאי לעשות גם טיפולים קצת יותר אגרסיביים, כולל אולטרסאונד להמסת שומן באזור שבין הסנטר לצוואר."
ד"ר אינס ורנר מאמינה בהמסת שומן באמצעות גלי רדיו. "החום מאפשר את סגירת כלי הדם באופן מיידי, ועל כן כמות הדימום כתוצאה מהפעולה היא מינימלית, קטנה לאין שיעור מאשר בשאיבת שומן," מסבירה ד"ר ורנר, מומחית לרפואת עור. "בשנה האחרונה ראינו פריצת דרך משמעותית בטיפולים הלא פולשניים לצוואר, הן לעור רפוי והן למצבורי השומן. השיטה החדישה והמתקדמת ביותר שהוצגה באחד הכנסים האחרונים נזקפת לזכותה של ענקית המכשור לרפואה אסתטית סינרון, שפיתחה את 'סבלייטיב רג'ובניישן', טיפול של גלי רדיו לטיפול בעור הצוואר המתקמט.
"בשיטה זאת הפעולה מתבצעת רק על חלק מהעור, ולא עוברים על כל הצוואר אלא משאירים עור בריא להמרצת תהליך הריפוי שלו. בטיפול נעשה חימום של שכבת העור המכילה קולגן. חימום הקולגן, שהוא החלבון העיקרי ואבן הבניין של העור, גורם לו להתכווץ (בדיוק כפי שסוודר מתכווץ במכונת ייבוש), וכך משיגים מיצוק של העור, כיווץ של עור רפוי והרמת רקמת צוואר. פעולה נוספת המושגת במקביל היא קילוף של שכבת העור השטחית עם שיפור במראה מרקם העור. הטיפול החדש גורם לפגיעה מינימלית בחלק העליון של העור (האפידרמיס), אבל מצליח לחדור לעומק העור וכך גורם לשיפור משמעותי עם ריפוי מהיר ללא צורך בשהייה בבית לאחר הטיפול."
אם הצוואר שלך עדיין חצי נפול ניתן למצק אותו באופן חלקי, אולם כשהגיל נותן את אותותיו כנראה שום דבר למעט ניתוח איננו אפקטיבי. "צוואר הוא המקום הראשון שצונח, ורוב הטיפולים לא אפקטיביים," אומר ד"ר רובינפור. "כל הטיפולים השמרניים, כמו פילינג, לא מתאימים לצוואר. אתן עלולות לקבל מהם כוויות או צלקות, כי אספקת הדם בצוואר היא לא כמו בפנים. יש אנשים ששואבים או ממיסים עודפי שומן בצוואר, אבל אם העור לא גמיש מספיק הם נותרים עם עודפי עור כעורים.
"הבעיה היא שעד שלא מנקזים את השומן לא יודעים עד כמה השריר רפוי ואיך זה ייראה. אצל חלק מהאנשים אפשר לשאוב שומן והעור יתכווץ וזה מספיק, אצל אחרים זה ייראה גרוע יותר אחרי שאיבה, ובמקרה כזה אפשר להשתיל חוטים נספגים שמותחים את השריר."
זה ניתוח שדורש אשפוז?
"זה לא ניתוח, זה נעשה במרפאה, ואני לא ממליץ. אין לזה אורך חיים, זה מחזיק עד שנה, והתוצאה הזמנית לא טובה מספיק לדעתי. אופציה אחרת שמתאימה לצעירים היא שאיבה בצוואר במכשיר 'בודי טייט' שמכווץ את העור מבפנים, אבל זה יעיל רק אם השריר חזק ומחזיק טוב."
תלוי גם בסנטר
ד"ר רובינפור מציע להסתכל על מבנה הפנים בטרם ניגשים לטפל בצוואר, כדי שכל אזור הראש ייראה אסתטי. "הרבה מאוד אנשים נולדים עם סנטר אחורי, ואז העור נפול יותר והשומן בולט. לכן דבר ראשון שצריך לבדוק זה אם הסנטר יושב במקום הנכון. יש קו דמיוני בין האף, השפה והסנטר - מניחים סרגל ובודקים. במקרה הזה אין מנוס משתל בסנטר, אחרת עודף העור ימשיך לבלוט."
ואם הסנטר שלי לא מהווה בעיה?
"אני מאמין שאם העור רפוי אין ברירה אלא לנתח. בניתוחי פנים יש 50 סוגים, אבל ניתוח מתיחת צוואר יש רק אחד ובלי קיצורי דרך. אין פתרון קסם."
אם אני עושה ניתוח צוואר אני חייבת גם פנים?
"שאלה מצוינת. אם תראי נשים שהפנים שלהן נראות כמו קופסה מרובעת תדעי שהן עשו ניתוח צוואר בלבד. זה קורה כי היחס בין הצוואר לקו הלסת משתנה. כדי לא לקבל את המראה הזה אני ממליץ לעשות הרמה קלה של קו הלסת במקביל, כי כשהאיזון מופר רואים שהגרביטציה השפיעה גם על קו הלסת".
יש כאלה שלא יכולים לעשות ניתוח צוואר?
"ל10%- מהאוכלוסייה יש בלוטות רוק, שמורגשות כמו כדור פינג-פונג, בשני צדי הצוואר. כשעושים מתיחת צוואר הבליטות הגדולות הללו נראות עוד יותר, וצריך לקחת את זה בחשבון. יש פלסטיקאים שטוענים שצריך להוציא את הבלוטות, ואחרים טוענים שאין לדעת מה יקרה ושצריך להשאיר את הבלוטות. רוב המנתחים לא נוגעים בזה. עוד אנשים שצריכים לשקול את הניתוח הם מעשנים, סוכרתיים וגם כאלה שלועסים הרבה מסטיק - הם סובלים מפה יבש, הבלוטות עובדות קשה כדי להרטיב את הפה והן גדלות עם השנים."
מה לגבי לייזרים?
"הם עושים עבודה טובה מאוד בפנים, אבל בצוואר זה לא יעיל באמת. אף טיפול לייזר, גלי רדיו ואולטרסאונד לא משפיע על הצוואר באופן משמעותי. השינוי מינימלי כל כך שבשביל לראות אותו צריך זכוכית מגדלת. אני טוען שזה מתאים רק למי שרוצה לתחזק את הגוף בגיל צעיר ולנסות דברים לא ניתוחיים. אחת כזו יכולה להיות מרוצה, אם כי בשורה התחתונה זה לא פתרון קבוע. בגיל שבו הגרביטציה תשפיע עליה היא תצטרך ניתוח."
הבנתי שאפשר להזריק בוטוקס לצוואר.
"הבוטוקס גורם לרפיון של השריר ומכניס אותו פנימה אם השריר בולט מאוד. זה נותן תוצאה לא רעה לזמן קצר, ולא תמיד רואים הבדל דרסטי. שום הזרקה בצוואר לא יעילה באמת, ומפילינג בצוואר הייתי נזהר כמו מאש. היכולת שלנו לפילינג בצוואר מוגבלת, עמוק אי-אפשר בכלל וגם בפילינג קל צריך להיזהר לא לגרות את העור".