גייטס: ב-2035 לא יהיו מדינות עניות בעולם
האיש העשיר בתבל פרסם תחזית אופטימית לכדור שלנו: כלכלות מברזיל עד בוטצואנה צומחות, תוחלת החיים עלתה אפילו באפריקה - וזה רק ישתפר
האדם העשיר ביותר בעולם, ביל גייטס, אומר הערב (יום ג') כי להערכתו עד לשנת 2035 כמעט ולא יישארו מדינות עניות בעולם. במכתב השנתי שלו ושל רעייתו מלינדה, הציגו השניים חזון אופטימי לעניי וחולי העולם, ויצאו נחרצות נגד שלושה מיתוסים שלטענתם פוגעים בניסיון לחלץ אנשים מהעוני, להציל חיים ולשפר את תנאי המחיה ברחבי תבל.
עוד חדשות מהעולם :
- מעוז חיזבאללה על הכוונת: צפו ברגע הפיצוץ
- מה הוא קופץ? זינק עם אופניו מצוק ונפצע
- רצח תעשייתי: 'אסד רחוק מכתב אישום בהאג'
- איראן: שלחנו ספינות קרב לאוקיינוס האטלנטי
במכתבם השנתי השישי, שבשנים הקודמות התמקד באופן בלעדי בפעילויותיה השנתיות של עמותת ביל ומלינדה גייטס, ניסה גייטס, היו"ר-במשותף של קרן הצדקה הגדולה ביותר בעולם, להפריך את הרעיון שלפיו על מדינות עניות נגזר להישאר עניות, סיוע חוץ הוא בזבוז והצלת חיים תגרום להתפוצצות אוכלוסין.
"כל שלושת המיתוסים האלה משקפים חזון עמום לגבי העתיד, כזה שאומר שהעולם אינו משתפר אלא נשאר עני וחולה והופך צפוף יותר ויותר", כתב גייטס במכתבו, בן 16 עמודים. "אנחנו עומדים לטעון את ההפך, שהעולם משתפר ושבתוך שני עשורים מצבו יהיה טוב עוד יותר".
גייטס אומר כי נתוני התוצר המקומי הגולמי מעידים שמדינות רבות כמו סין, הודו וברזיל ואפילו בוטצואנה שבעבר נחשבו לעניות, הן כיום בעלות כלכלה ההולכת וצומחת. באפריקה, המקום שלדברי מייסד מייקרוסופט מוכתר לעתים קרובות מדי לחסר תקווה, תוחלת החיים עלתה מאז שנות ה-60 למרות מגפת ה-HIV. כמו כן, יותר ילדים הולכים שם לבית הספר ופחות ילדים סובלים מרעב.
"אני אופטימי מספיק בנוגע לזה, עד שאני מוכן לחזות שעד שנת 2035, למעשה לא יישארו כמעט מדינות עניות בעולם", אמר גייטס. הוא גם יצא נגד הטענות שסיוע חוץ שמעבירות מדינות למדינות אחרות הוא בזבוז משאבים מפני שהוא יקר מדי, מפני שהוא נגנב על ידי פקידים מושחתים או מפני שהמדינות המקבלות אותו הפכו לתלויות בו.
גייטס אמר כי בנורבגיה, התורמת מספר אחת בעולם של סיוע חוץ, גובה התקציב המוקדש לסיוע חוץ הוא 3% בלבד. בארה"ב הוא עומד על פחות מאחוז אחד - כ-30 מיליארד דולר בשנה. הוא הזכיר כי הסיוע למיגור מחלות במקומות שונים בעולם קצר פירות נהדרים: "סיוע בריאותי
הוא השקעה פנומנלית. כשאני מסתכל כמה פחת מספר הילדים שמתים לעומת מספרם לפני 30 שנה וכמה אנשים זוכים לחיים ארוכים ובריאים יותר, אני נעשה די אופטימי לגבי העתיד".
רעייתו מלינדה כתבה פרק במכתב שהתייחס למיתוס שלפיו הצלת חיים ברחבי העולם תוביל להתפוצצות אוכלוסין. היא ציינה מדינות כמו ברזיל, שבהן פחתו הן שיעור תמותת התינוקות והן שיעור הילודה. לדבריה, כשיותר ילדים שורדים, להורים יש משפחות קטנות יותר.
קרן ביל ומלינדה גייטס היא אגודת הצדקה הגדולה ביותר בעולם, ומאז הקמתה לפני 13 שנה תרמה 28.3 מיליארד דולר.