שתף קטע נבחר

 

שיחות השלום: מדברים בז'נבה, מענים בסוריה

אחרי 3 שנות מלחמה, אסד והאופוזיציה נפגשים היום בשווייץ לשיחות ישירות, אך לאיש אין אשליות, הסיכוי להפסקת אש אפסי. ברקע, תמונות הזוועה של מתנגדי משטר שעונו למוות. האופוזיציה: "הפתרון: הדחה ומשפט לרודן"

כמעט שלוש שנים אחרי תחילת מלחמת האזרחים בסוריה, עם 130 אלף הרוגים, 55 אלף נעדרים, כ-8 מיליון פליטים ואין-ספור מעשי טבח וסיפורי זוועה, תזמן היום (יום ד') ועידת השלום שתיפתח במונטרי שבשווייץ מעמד נדיר שבו יישבו נציגיו של בשאר אסד ונציגי האופוזיציה אלה מול אלה. לאיש אין אשליות: ועידת ז'נבה לא תוליד הסכם שיביא לסיום המלחמה בסוריה, אחת האכזריות והקטלניות שידע העולם בעשורים האחרונים, אבל במערב מקווים שהיא תוכל לפחות לסמן תחילתו של תהליך כלשהו שיביא להפסקת הקטל.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הוועידה נערכת כשברקע הזעזוע העולמי מהתמונות המחרידות שפרסמו שלושה מומחים בינלאומיים לפשעי מלחמה, תמונות המתעדות לכאורה את הרצח השיטתי של כ-11 אלף עצורים על-ידי משטר אסד. דיוויד קריין, אחר משלושת המומחים, אמר לסוכנות הידיעות AP כי המאגר מספק ראיה חזקה שיכולה להביא להעמדתו של אסד לדין בגין פשעים נגד האנושות.

 

אחד מעורכי הדו"ח שבמסגרתו פורסמו התמונות, דזמונד דה סילבה, התובע הראשי לשעבר בבית הדין לפשעי מלחמה בסיירה לאון, אמר כי הראיות מתעדות "רצח בקנה מידה תעשייתי" המזכיר את מחנות ההשמדה הנאציים וכי מדובר "בבירור" במעשיה של ממשלת סוריה. "חלק מהתמונות שראינו מזכירות לחלוטין תמונות של אנשים שיצאו מבלזן ומאושוויץ", אמר דה סילבה. הוא הדגיש כי 11 אלף ההרוגים שתמונות גופותיהם הוברחו היו רק מאזור אחד, ולכן "זהו רק קצה הקרחון". 

סימני התעללות על גופו של עציר שמת (צילום: CNN) (צילום: CNN)
סימני התעללות על גופו של עציר שמת(צילום: CNN)

הזוועה בסוריה נחשפת במלואה  (צילום: CNN) (צילום: CNN)
הזוועה בסוריה נחשפת במלואה (צילום: CNN)

גופת אדם שהורעב על-ידי אנשי אסד ()
גופת אדם שהורעב על-ידי אנשי אסד

מראות קשים מסוריה (צילום: CNN) (צילום: CNN)
מראות קשים מסוריה(צילום: CNN)

עינויים והרג. שיטות הרודן הסורי (צילום: CNN) (צילום: CNN)
עינויים והרג. שיטות הרודן הסורי(צילום: CNN)

סימני חניקה על צווארו של עציר ()
סימני חניקה על צווארו של עציר

ב-55 אלף התמונות שהוברחו לכאורה על-ידי עריק מהמשטרה הצבאית של אסד, נראו על הגופות סימני עינויים כולל סימני קשירה סביב הצוואר וסימני הכאה. באחרות נראות גופות כחושות מאוד, והן עשויות להעיד שהקורבנות הורעבו. לא ניתן לאמת באופן עצמאי את הדו"ח, שקודם על-ידי ממשלת קטאר, אחת התומכות הראשיות של האופוזיציה בסוריה.

 

המלון שבו יתקיימו השיחות במונטרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המלון שבו יתקיימו השיחות במונטרה(צילום: AFP)
שר החוץ הסורי, ווליד אל-מועלם, ראש המשלחת הסורית לשיחות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החוץ הסורי, ווליד אל-מועלם, ראש המשלחת הסורית לשיחות(צילום: AFP)

 

מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, בבואו למונטרה (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, בבואו למונטרה(צילום: AP)

 

מחלקת המדינה האמריקנית מסרה אמש כי הדו"ח המתעד לכאורה את עינויים ורציחתם של אלפי עצירים על-ידי המשטר בסוריה הוא מחריד ועשוי להעיד על הפרה שיטתית של החוק הבינלאומי. "התמונות הללו מטרידות באופן יוצא דופן. איום ונורא להביט בהן", אמרה דוברת מחלקת המדינה, מארי הארפ. היא הוסיפה כי הדו"ח מדגיש את הצורך לרשום התקדמות בדרך להסכם שיביא לשינוי פוליטי בסוריה וישים קץ לשפיכות הדמים.

 

אמש שוחחו בטלפון באופן נדיר נשיא ארצות הברית ברק אובמה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין. השניים, שדנו בסוגיות כמו הגרעין האיראני ונושא האבטחה של אולימפיאדת החורף בסוצ'י, דיברו בעיקר על ההכנות לקראת ועידת ז'נבה 2 ועל המאמצים להשמדת הנשק הכימי בסוריה.

 

איבד יד במלחמה: "שידברו, למי אכפת"

אמש הגיעו למונטרה משלחתו של אסד והמשלחות הבינלאומיות שישתתפו בוועידת השלום. המשלחת של אסד עוכבה לזמן קצר באתונה, בעקבות ויכוח סביב השאלה אם הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על דמשק מאפשרות למטוס הסורי לתדלק בנמל התעופה המקומי. הביטוי "אווירת נכאים" הוא כנראה ביטוי עדין מדי לתיאור התחושות שאיתן באים המשתתפים לכינוס בשווייץ.

 

תקיפה לכאורה של כוחות אסד בעיר חלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תקיפה לכאורה של כוחות אסד בעיר חלב(צילום: רויטרס)

 

הוועידה מזמנת לכאורה מפגש נדיר בין האופוזיציה למשטר, אבל לא נראה שלמי מהצדדים יש הרצון או היכולת להביא לשינוי ממשי בשטח. את האופוזיציה לאסד מייצג בשיחות ארגון "הקואליציה הלאומית" הגדול, אולם האופוזיציה הרחבה יותר מורכבת מערב רב של ארגונים שלא נתנו את הסכמתם לשיחות ושהתנערו מהחלטת "הקואליציה הלאומית" להשתתף בהן, כך ששום הסכם לא יחייב אותם. מעבר לכך חשוב לזכור שבסכסוך בסוריה מעורבים גם יותר מ-10,000 לוחמי ג'יהאד עולמי, איסלאמיסטים קיצונים, שאינם נאמנים לא למורדים באסד ולא לאסד עצמו, ונלחמים בשתי החזיתות. גם הם לא יניחו את נשקם במסגרת הסכם כלשהו.

 

אסד מצדו אמר רק אתמול כי הוא אינו רואה מניעה שיתמודד על כהונה נוספת כנשיא, והדגיש כי השיחות במונטרה צריכות להתמקד במאבק ב"טרור" - הכינוי שלו לפעילותם של המורדים. מזכ"ל "הקואליציה הלאומית", באדר ג'מוס, אמר מנגד בהגיעו לדמשק אמש: "לא נסכים לשום דבר שלא יכלול את הדחת הפושע בשאר אסד, החלפת המשטר והעמדתם של הרוצחים לדין".

 

הוועידה כונסה ביוזמתן של רוסיה וארה"ב, ובהובלת האו"ם. היא כמעט סוכלה אחרי שמזכ"ל האו"ם באן קי-מון הזמין ברגע האחרון את איראן, בעלת בריתו הראשית של אסד, לוועידה - בניגוד לעמדת ארה"ב, המערב והאופוזיציה הסורית. הוא נאלץ לחזור בו מההזמנה בעקבות איומי האופוזיציה להחרים את הוועידה.

 

אדם שאיבד את ביתו בחלב. כ-8 מיליון הפכו פליטים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אדם שאיבד את ביתו בחלב. כ-8 מיליון הפכו פליטים(צילום: רויטרס)

 

הוועידה במונטרה מכונה "ז'נבה 2". ועידת "ז'נבה 1" נערכה בשווייץ לפני כשנה וחצי, אולם הסכם הפסקת האש שהושג אז בין המורדים למשטר החזיק מעמד רק ימים אחדים, ולאחריהם החריפה מלחמת האזרחים בסוריה וקצב ההרג גבר עוד יותר. מאז רשמו המורדים התקדמות משמעותית בשטח, אולם אחר כך היה זה אסד בסיוע חיזבאללה שכבש מחדש שטחים אסטרטגיים וביסס שוב את שלטונו.

 

"אנחנו חייבים לעשות צעדים קטנים", אמר אתמול פרנק-וולטר שטיינמייר, שר החוץ של גרמניה, ודיבר על הפסקת אש ומסדרונות הומניטריים שאולי יהיה אפשר להשיג בוועידה. אבל בסוריה, האזרחים הפשוטים והלוחמים לשעבר לא תולים תקוות במהלך: "איבדנו את האמון בקהילה הבינלאומית", אמר איברהים קדאח, מורד לשעבר שאיבד את ידו השמאלית במלחמה וחי כיום במחנה הפליטים הסורי זעתרי בירדן. "לא אכפת לנו מוועידת ז'נבה ואם היא מתקיימת או לא. איבדנו את קרובינו, חברינו ובני משפחתנו בקרבות ואיבדנו את סוריה. אנחנו לא מחפשים פיוס עם בשאר אסד".

 

התקדים הלבנוני

שלוש שנים עברו מאז תחילת הסכסוך בסוריה, שהוצת על-ידי מעצרם ועינויים של כמה תלמידי תיכון שריססו כתובות גרפיטי נגד הממשלה בעיר דרעא שבדרום, בשיא ימי "האביב הערבי" שהביא מהפכות לתוניסיה ומצרים. בשלוש השנים שעברו מאז הפכה מלחמת האזרחים של סוריה לאחת הקטלניות והאכזריות ביותר שידע העולם בעשורים האחרונים. מפגינים נורו ברחובות, כפרים שלמים נטבחו בסכינים בשל שיוכם העדתי, מכוניות התפוצצו וראשים נערפו.

 

גופות הרוגים מתקיפה בכפר סורי (צילום: AP) (צילום: AP)
גופות הרוגים מתקיפה בכפר סורי(צילום: AP)

 

קשה מאוד לראות כיצד תוכל סוריה, המורכבת מערב רב של עדות ודתות, לשוב ולתפקד כמדינה אחרי מלחמת האזרחים, ומומחים מזהירים

ממצב שבו יאפשרו הסורים והעולם לפושעי המלחמה לחמוק מדין, רק כדי לאפשר השגת הסכם בין הצדדים. לבנון השכנה, למשל, שהמארג העדתי שלה דוגמה מאוד לזה של סוריה, לא החלימה עדיין לגמרי ממלחמת האזרחים שהשתוללה בה בשנים 1990-1975, ושבמהלכה נהרגו כ-150 אלף בני אדם.

 

הסכם טאיף, שהביא לסיום המלחמה ההיא ושתווך בין השאר על-ידי לחדר ברהימי, אותו דיפלומט המנסה כעת לגשר בין הצדדים הלוחמים בסוריה, לא כלל עשיית דין עם פושעי המלחמה. "ההסכם נתן חנינה כללית, שפירושה היה שכל שרי המלחמה ופושעי המלחמה הפכו לשרים מכובדים ופשוט חלקו ביניהם את העוגה במדינה", אמר גורם לבנוני. "אנחנו עדיין משלמים את המחיר הזה אחרי יותר מ-20 שנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
תמונות זוועה של גופות עצירים שהורעבו
צילום: CNN
צילום: EPA
משטר עינוי ודיכוי. בשאר אסד
צילום: EPA
מומלצים