שתף קטע נבחר
 

במקום תרופות: טיפולים משלימים בהפרעת קשב

הורים רבים לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מבקשים להימנע מהטיפול התרופתי. הרפואה המשלימה מציעה מגוון של פתרונות, החל משינוי תזונתי ועד לתוספי תזונה. כיצד הם פועלים? המומחים מסבירים

בין אם אתם מבקשים להימנע לחלוטין מטיפול תרופתי או מעוניינים בטיפול תומך - לרפואה המשלימה יש מגוון של אפשרויות שיכולות לסייע להקל על התופעה. מה מציה הרפואה הסינית וממה כדאי להימנע על פי הנטורופתיה? הכנו עבורכם מדריך מיוחד שיסייע לכם להבין מהו הטיפול המתאים ביותר לילדיכם.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

  

הכתבות הקודמות בסדרה על הפרעות קשב וריכוז בערוץ הורים :

מדריך: כל סוגי הטיפולים להפרעות קשב וריכוז

הפרעת קשב וריכוז: למה חשוב לבצע איבחון?

כבר בגיל הרך: כך תזהו שהילד סובל מהפרעת קשב

 

טיפול על פי הרפואה הסינית

על פי הרפואה הסינית הפרעת קשב וריכוז אינה תולדה של בעיה ספציפית כזו או אחרת, אלא תוצאה של מספר גורמים יחד, החל מתזונה לקויה של האם בזמן ההריון ועד לאורח החיים של הילד בזמן ילדותו (כמו צפייה מרובה בטלוויזיה, אכילה לא מאוזנת, חוסר פעילות גופנית, פתוגנים חיצוניים אשר יוצרים פגיעה בזרימה התקינה של צ'י ודם).

 

שיטות הטיפול ב-ADD וב-ADHD ברפואה הסינית מכילות דיקור סיני, מוקסה, צמחי מרפא, תזונה ואף שיחה. הסיבה לכך היא שברפואה הסינית מתוארות מספר דרכים שונות העלולות להוביל בסופו של דבר לפגיעה באספקטים כאלו או אחרים ברמת הרגש והנפש של הילד, אשר יגרמו לאורך זמן להפרעות קשב וריכוז. המצבים הנפוצים ביותר הם מצב החוסר בכליות ובלב ומצב העודף בלב ובכבד.

 

חוסר יין בכליות ובלב

הרפואה הסינית מחוברת לארבעה חומרים מרכזיים בגוף שנקראים יין(EN), יאנג, צ'י ודם. אצל ילד עם מחסור ביין בכליות ובלב נזהה כי הוא חסר ריכוז ו"מעופף", פנים אדמומיות, חום בחזה ובכפות הידיים, הזעה בלילה, ילד רזה בדרך כלל שלעתים סובל גם מהרטבת לילה. הטיפול בילד שכזה יהיה באמצעות צמחי מרפא ודיקור סיני בנקודות ספציפיות, אשר מזינות את היין ומחזקות את הלב והכליות. תינתן תזונה מאוזנת אשר מבוססת על נזידים ומרקים, הרבה פירות "קיץ" (אגס, אבטיח, מלון, תות ודובדבן). כמו כן תינתן חשיבות רבה לפעילות ספורטיבית (כשעתיים ביום) וכן מומלץ לחשוף את הילד ל"משחקים" ממקדים ומאתגרים כגון חץ וקשת, קליעה למטרה וכדורסל.

 

עודף חום בלב ובכבד

נזהה ילד עם התנהגות אימפולסיבית, היפראקטיביות, צמא, פנים אדומות, נטייה לאלימות ולכעס, שתן צהוב, שינויים במצבי רוח והזעה במהלך היום. הטיפול במצב שכזה יהיה באמצעות צמחי מרפא ודיקור סיני, בנקודות ספציפיות אשר מורידות חום מהלב והכבד ומשקיטות את נפשו של המטופל, בכדי להפסיק את אי השקט בו שרוי הילד.

 

התזונה תהיה מורכבת ממזונות קלים וקרירים כגון סלטים או ירקות מאודים ודגים (סלמון, נסיכת הנילוס). בנוסף חשוב להימנע מאכילת מאכלים חריפים, שומניים, ממזונות מתובלים מדי, מאכילת חטיפים ומזונות אחרים המכילים חומרי טעם וריח. יש לבצע פעילות ספורטיבית כשעתיים ביום, כאשר מומלץ שהיא תורכב ממשחקים קבוצתיים כגון כדורגל וכדורסל או פעילות ספורטיבית קבועה במים.

 

הטיפול בנטורופתיה

הנטורופתיה והרפואה ההוליסטית רואות בתסמונת של הפרעות קשב וריכוז מצב שניתן לשפר באמצעות מספר צעדים פשוטים וקלים ליישום. על מנת שהשינוי יהיה אפשרי ומעשי, כל שיש לעשות הוא לבצע את השינוי בהתנסות בת שבועיים עד חודשיים ולהיווכח שאכן מתרחש סוג של "נס" בו יכולות הלמידה וההתנהגות של הילד משתפרות באופן ניכר.

 

צעד חשוב וחיוני שצריך לעשות, על מנת לוודא שאכן הילד סובל מפרעת קשב וריכוז ולא משום תסמונת אחרת הנראית ונחווית באופן דומה, הוא לשלול חוסרים תזונתיים של ברזל, חומצות שומן חיוניות, מגנזיום וויטמינים מקבוצת B. בהתאם לתוצאות בדיקות הדם תוכלו לדעת טוב יותר איזה טיפול הוא המתאים ביותר עבור ילדיכם.

 

השינוי בתזונת הילד צריך להכיל חמש נקודות עיקריות לשיפור יכולת הקשב והריכוז:

 

תזונה נטולת סוכר ומוצריו

זה כולל את כל המזונות המתוקים: סוכר, סוכריות, עוגות, גלידות, משקאות קלים, אשר הינם חלק מתזונת השפע המערבית והילדים נחשפים אליהם יום, יום ברמה גבוהה. לאחר אכילת מזונות אלו, הגוף משחרר כמויות גדולות של אינסולין, על מנת להוריד את רמת הסוכר הגבוהה שנוצרה בדם. המצב הנלווה הינו ירידה דרסטית של רמת הסוכר בדם המאופיינת בחולשה, ועייפות, שאחריה הגוף מפריש הורמון ממריץ - אדרנלין הגורם בין השאר לעצבנות, חרדה, ו"הפרעת התנהגות". במקום מזונות מתוקים כאלה, ספקו לילדים פירות טריים וטעימים.

 

תזונה ללא חיטה ומוצריה

אחת הגישות הרווחות בהקשר להפרעות קשב וריכוז, קשורה לרגישות יתר למזונות מסויימים. רגישות לגלוטן החיטה ידועה זה מכבר והיא עלולה להשפיע על תפקוד הגוף, הן ברמות פיזיולוגיות והן ברמות מנטליות, ולשבש את יכולת הלמידה והריכוז. על כן חשוב להימנע מכל המוצרים המכילים חיטה ומוצריה, כולל חיטה מלאה וחיטה מעובדת ומקולפת וגם ממזונות כמו עוגות, עוגיות, קוסקוס, בורגול, סולת, פסטה, לחם, לחמניות, פיתות, בורקס ועוד.

 

מה עושים? בוחרים את כל המזונות האלו (פרט למזונות שיש בהם סוכר) ממקור שאינו חיטה, כמו קמח שיפון או קמח אורז, פיתות מקמח קינואה, שיבולת שועל, פסטה מקמח אורז מלא ועוד מיני מוצרים טעימים המאפשרים חוויה של אכילה "רגילה" לילד ולמשפחתו.

 

התנסות של חודשיים ללא מוצרי חלב

צריכת מוצרי חלב בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עלולה להחמיר אף יותר את הקושי הקיים ממילא בריכוז ולמידה פסיבית בזמן בית הספר. הוצאת החלב ומוצריו מהתפריט היומי עלולה להיות מאתגרת, ועל כן ניתן להחליף מוצרים אלו במוצרים ללא לקטוז או על בסיס חלב אורז, על מנת שהמעבר יהיה פשוט יותר. את השפעת השינוי ניתן יהיה לראות די מהר, באופן יחסי.

 

ויתור על מזון מעובד ומתועש

זהו ההקשר היחיד, כנראה, שאין לגביו פשרות כלשהן. מזונות בעלי חומרים משמרים, חומרי טעם, מליחות יתר וצבעי מאכל משפיעים בצורה חד משמעית על תפקוד המוח ויכולת החשיבה והלמידה. על כן, הימנעו מלתת מזונות מסוג זה לילדכם.

  

ניר פלורנטין הוא מומחה ברפואה פנימית סינית ומרצה בבית הספר לרפואה משלימה במכללת סמינר הקיבוצים. מור דואני היא דיאטנית קלינית ומרצה בכירה לנטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכללת סמינר הקיבוצים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הוציאו מהתפריט שלו מזון מעובד וצבעי מאכל
צילום: shutterstock
מומלצים