בלי אפידורל: כך תפחיתי כאבים בלידה
לידה היא תהליך לא פשוט שכרוך במאמץ פיזי, כאבים וחששות - אך במספר טכניקות פשוטות ניתן להפחית את מפלס הפחד ולהתמודד עם הכאבים. איך עושים זאת? דולה מסבירה
המילה "לידה" קשורה אסוציאטיבית לכאב, סכנה, התרגשות וציפייה. כולן רוצות לידה מהירה, שתעבור בשלום ובלי כאבים. באמצעים פשוטים אפשר לעשות לא מעט כדי להפחית את הכאב בלידה, וללדת במינימום סיכוי לתוצאות לא רצויות, כמו לידה שמתארכת, חתך, לידת ואקום או ניתוח קיסרי לא מתוכנן.
אחוז קטן של נשים חוות את תהליך הלידה כמעט ללא כאב. סיפורים על סבל בלתי אפשרי גורמים לפחד ולאמונה שלא ניתן להתמודד עם הכאב הזה. פחד נובע מהיחס בתרבות שלנו לכאב בלידה ולהתמודדות איתו. נשים החיות בשבטים באפריקה, למשל, מתייחסות ללידה באופן שונה לחלוטין. בחלק מהשבטים נשים נוהגות ללכת הצידה כדי ללדת, והן עושות את זה לבד, תחת השגחה רחוקה של בנות משפחה. בתודעה המערבית שלנו זה בלתי נתפס. שם, בשבטים, אף אישה לא מעלה על דעתה שהיא לא יכולה.
בסביבה המודרנית כמובן שרוב הנשים יולדות בחדר לידה, ולכן גם ההיערכות צריכה להיות שונה.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
עוד על הריון ולידה בערוץ הורים :
135 צירים בלידה: 40 עובדות מדהימות על ההריון
בהריון? הבדיקה הכי חשובה שלא סיפרו לך עליה
רוצה ללדת תינוק בריא? הוויטמינים שמומלץ לך לקחת
אי אפשר להתעלם מהשוני התרבותי, ההשפעה של סביבת הלידה והטכנולוגיה בה משתמשים בלידות בעולם המערבי. במסגרת חדר הלידה בבית החולים מתאפשרים מעקב והגשת סיוע רפואי אם נדרש. מאידך, צוות חדר הלידה מחויב לפעול לפי פרוטוקולים. מסיבה זו ואחרות מבוצעות פעמים רבות התערבויות בתהליך הלידה.
לעתים התערבויות בלידה הן הכרח, אך פעמים רבות הן מיותרות. השאיפה היא להבדיל בין התערבות הכרחית, הנובעת מסיבה רפואית הקשורה לאם או לעובר, להתערבות לא הכרחית, כדי להימנע מתוצאות לא צפויות ומסיבוכים.
כיצד מטפלים בפחד מהלידה?
נשים רבות חוששות מהלידה. זוהי תופעה תקינה, גם כשהיא מתרחשת לקראת לידה נוספת. לרוב החשש
לא ייעלם מעצמו אלא יתגבר במהלך הלידה, ולכן מומלץ לא להתעלם ממנו ולטפל בו במהלך ההריון. הכנה רגשית, ידע, פיתוח מיומנויות חיוניות והכנות חשובות נוספות במהלך ההריון, הן הדרכים היעילות ביותר לטיפול בפחד.
לקראת הלידה הראשונה האישה לא מכירה את התחושות הפיזיות המלוות את תהליך הלידה ואין אפשרות ללמד אותה איך היא תרגיש. יחד עם זאת, ניתן ללמד אותה מהן תגובות פיזיות ורגשיות תקינות, המאפיינות כל שלב. חשוב לתת את המידע הזה ליולדת גם תוך כדי התהליך, כדי ליצור תחושת ביטחון למרות התעצמות הכאב והתגובות של הגוף לתהליך המתרחש.
היולדת יכולה ללמוד כיצד לתמוך בתהליך המתרחש בגוף, טכניקות להקלה ולהרגעה, ואפילו לדעת לזהות את התקדמות התהליך, ללא בדיקות נרתיקיות תכופות בזמן הצירים, אשר נשים רבות מוצאות אותן כגורם לחוסר נוחות ולמתח. ממחקרים עולה כי אין לתמוך או לשלול בדיקה נרתיקית שגרתית במהלך הלידה, מבחינת הפחתה של סיבוכים לאם וליילוד. למרות זאת, זוהי בדיקה שגרתית נפוצה.
איך ניתן להפחית את הכאב ולקדם את תהליך הלידה באופן הטוב ביותר?
פעמים רבות, התגובה המיידית לכאב חד, כדוגמת מכה בבוהן הקטנה ברגל, היא התכווצות והפסקת נשימה. אלו בדיוק שני הדברים שלא כדאי לעשות בזמן הציר.
כאשר היולדת נושמת היטב ומצליחה להרפות, העובר מחומצן טוב יותר, התכווצויות הרחם יעילות, פתיחת צוואר הרחם מתקדמת מהר יותר, והציר כואב פחות.
במצב זה, הגוף מפריש בהדרגה אנדורפינים, משככי כאב טבעיים המטשטשים את הכאב והופכים את ההתמודדות איתו לאפשרית.
הרפיה ונשימה באופן מודע הן חלופה מצוינת לתגובה הספונטנית לכאב חד. את המיומנות הזו ניתן וכדאי מאוד לפתח כבר בהריון. זה קל אם מקפידים על תרגול שגרתי. ללא המיומנות הזו עולה הסיכוי לתגובת שרשרת המתחילה בכאב וממשיכה בהתכווצות, כאב מוגבר, עליה בפחד מהכאב, חוסר התקדמות בתהליך הלידה, וסיכוי מוגבר להתערבויות ולתוצאות לא רצויות. הנה מספר צעדים אשר יסייעו לאישה להגיע מוכנה, ולפעול להפחתת הכאב ולקידום תהליך הלידה:
שינוי מחשבתי: והפנמת התובנה כי מדובר בתהליך טבעי אשר לרוב מתנהל כשורה וללא צורך בסיוע רפואי.
טיפול בחששות המופיעים לקראת הלידה: כמו חשש מהכאב, מחוסר שליטה, מעצם המפגש עם צוות רפואי, מבדיקות או מסיבה אחרת. לאורך התהליך עשויים להיות רגעים מאתגרים. תחושת מסוגלות, ביטחון, אמונה בגוף האישה ותמיכה מתאימה, יסייעו ליולדת להתגבר עליהם ולהתקדם בתהליך.
בחירת מלווים: אלו צריכים להיות מלווים אשר מבינים היטב מהם הצרכים של אישה בלידה וכיצד למלא אותם.
שיפור מיומנויות התקשורת: היכולת של היולדת לתקשר היטב עם המלווים והצוות תתרום למילוי צרכיה ותעלה את הסיכוי לחוויה טובה ולסיום התהליך בבריאות פיזית ונפשית.
פיתוח היכולת להפעיל שיקול דעת: אשר תסייע לניתוב המתרחש בזמן אמת, באופן הטוב ביותר, ובהתאם לשאיפות האישיות של היולדת ולמגבלות הקיימות. כך, למשל, יולדת המעוניינת באפידורל תקבל החלטה תוך שימת לב לשלב בתהליך. סיבה אחת לשיקול זה היא מניעה של מצב בו מתבצעת פרוצדורה חודרנית בשלב מתקדם מאוד, כך שמתרחשת לידה לפני התחלת ההשפעה שלה.
שימוש בגז צחוק, טשטוש או זריקת אלחוש אפידורלית: מומלץ להכיר את היתרונות והחסרונות של כל שיטה, באלו שלבים ובאיזה מצבים ניתן להשתמש בכל אחת מהשיטות.
שיטות הקלה טבעיות: כדאי להכיר שיטות טבעיות להקלה בזמן הצירים, למרות האמצעים הקיימים בחדרי הלידה. לפעמים לא ניתן להיעזר בטשטוש או אפידורל מסיבה כלשהי ולכן רצוי לא להסתמך רק על האופציה של תרופות נגד כאבים.
מהן השיטות הטבעיות להקלה על כאבים בלידה?
קיים מגוון רחב של שיטות ועזרים להקלה ולקידום התהליך. להלן מספר דוגמאות:
תנועתיות
הנעת האגן בתנועות סיבוביות מקלה מאוד על היולדת בזמן ציר.
שינוי תנוחות
מומלץ לנסות תנוחות שונות בעמידה, ישיבה ושכיבה. אין תנוחות נכונות או לא נכונות: תנוחה המקלה על יולדת היא תנוחה נכונה. כך, למשל, לכאב בגב התחתון יסייעו בדרך כלל תנוחות בהן הגוף נטוי לפנים.
לפניכם מספר תנוחות שיכולות להקל על הכאב של היולדת:
1. סיבובי אגן בעמידה
2. עמידת ברכיים
3. חצי ישיבה וחצי כריעה
מלבד שינוי התנוחות, מה עוד ניתן לעשות?
שימוש בקול: למשל, נשיפה של קולות נמוכים בזמן הציר. זו יוצרת תהודה המסייעת להרפיית שרירי הבטן,
מקלה מאוד ומקדמת את פתיחת צוואר הרחם.
טבילה באמבט או שימוש בזרם מים חמימים על מוקד הכאב: מפחיתה משמעותית את הכאב ועוזרת להרפיה. על המים להיות בטמפרטורת הגוף או מעט יותר.
מכשיר טנס: ניתן לשכור מכשיר טנס ללידה. זהו מכשיר המייצר פולסים חשמליים זעירים המעניקים תחושה של עיסוי שמטשטשת את הכאב הנובע מהציר. מידע על האפשרויות להצטייד במכשיר ועלות השכרתו תוכלו למצוא בחיפוש מהיר ברשת.
מגע: עיסוי של המלווה בזמן הציר מפחית משמעותית את עוצמת הכאב ועוזר ליולדת להתמודד עימו. ניתן לעסות גם בין הצירים את הכתפיים, הידיים, הרגליים, לנגב ברטייה קרה את הפנים ולעזור ליולדת להירגע ולהרפות את גופה.
הכותבת היא מדריכת הנקה, מדריכת הכנה ללידה ודולה מוסמכת