תקדים: דירת נופש אינה מזכה בפטור ממס
ביהמ"ש העליון קבע כי דירות נופש אינן נחשבות לדירות מגורים לצורך מיסוי מקרקעין אלא לדירות "רגילות" שאינן מקנות הקלות ממס. המשמעות: רוכשים ומוכרים של דירות המושכרות לתיירים לא ייהנו מפטור ממס שבח
- רשות המסים פושטת על מגדלי יוקרה בת"א
- הפשיטה ברשפון: השוכרים בארץ ישלמו יותר
- זהירות סאבלט: שהשוכרים לא יעשו עליכם קופה
בערעור אחד, ביקש תושב ארה"ב לשלם מס רכישה מדורג על קניית דירות בפרויקט "חוף הצוק" בתל-אביב. בערעור שני, ביקש תושב צרפת פטור ממס שבח על מכירת דירה בפרויקט "אי התכלת" במרינה בהרצליה פיתוח.
העליון דחה את שני הערעורים, ובכך קבע תקדים לפיו דירות הנופש אינן נחשבות לדירות מגורים לצורך מיסוי מקרקעין, אלא לדירה "רגילה" שאינה מקנה למי שמוכר או רוכש אותה פטור או הקלה ממס הניתנים בגין דירת מגורים.
תופעת הבנייה של דירות לצורכי השכרה לתיירים לתקופות קצרות רווחת באחרונה בעיקר באזור תל-אביב. רשות המסים נוקטת במדיניות של מניעת הטבות המס הקיימות על רווחים נדל"ן מבעלי דירות אלו משתי סיבות: הרצון לתמוך בתעשיית המלונאות והרצון לשמר מלאי נאות של דירות להשכרה למגורים.
פשיטה על מגדלי יוקרה בת"א
בקיץ האחרון פתחה רשות המסים בחקירה לאיתור בעלי דירות במגדלי יוקרה בתל-אביב, המעלימים הכנסות מהשכרת דירות לתקופות קצרות לתיירים. באוגוסט שעבר פשטו צוותים של מס הכנסה על שני מגדלי מגורים יוקרתיים בתל-אביב - מגדלי yoo בפארק צמרת ומגדל השופטים (מגדל G) ברחוב אבן גבירול, בעקבות מידע שהגיע ל"קו הצדק" ("המלשינון") של הרשות על יזמים המשכירים דירות לתיירים במקום - ואינם מדווחים למס הכנסה.
במהלך המבצע תוחקרו דיירים ונציגי חברות אחזקה המטפלות בבניינים, והתבקשו למסור את שמותיהם של בעלי הדירות בבניינים. מהצלבה שנערכה מול המידע המצוי בידי רשות המסים, נמצא כי מספר תושבי חוץ המחזיקים בדירות יוקרה במגדלים אלה, משכירים אותן לתיירים לתקופות קצרות, ולא משלמים מס הכנסותיהם מההשכרה.
בחקירה נוספת, שנערכה בבניין אחר, נתגלו 6 דירות השייכות כולן לחברה בבעלות אזרח צרפתי, שמשכירה דירות לתיירים וכלל לא מחזיקה בתיק במס הכנסה. בעקבות הממצאים, הוחלט ברשות המסים להרחיב את החקירה לכלל מגדלי היוקרה בתל-אביב.
בישראל קיים פטור מרווחים על השכרת מבנים למגורים עד לסכום של 5,000 שקל בחודש. מעבר לסכום זה, יש לשלם מס שולי (בהתאם לכלל הרווחים של משכיר הנכס), ובמקרים מסוימים ניתן לצמצם את חבות המס ל-10%. עם זאת, ההטבות הקיימות ביחס להשכרת דירות למגורים אינן חלות על השכרה לתיירות.