שותים דיאט? סיכוי גבוה שדווקא תשמינו
בשורה לתפריט הדיאטה שלכם: מחקר אמריקני מגלה שאנשים השותים משקאות דיאט נוטים "לפצות" על החוסר במהלך היום ולצרוך יותר קלוריות ממזונות אחרים, עד כדי כך שהם צורכים בסך הכל יותר קלוריות מאשר אנשים השותים משקאות ממותקים
משקאות דיאט עוזרים לדיאטה או דווקא פוגעים בה? מחקרים רבים הראו שאחד התורמים המרכזיים למגפת ההשמנה הוא צריכת משקאות ממותקים, אבל מחקר חדש מוכיח דווקא ההפך: אלה ששותים משקאות דיאט "משלימים את החסר" במהלך היום ונוטים לצרוך יותר קלוריות מאשר אלה השותים משקאות ממותקים. המחקר, שנערך באוניברסיטת ג'ון הופקינס, פורסם בגיליון האחרון של כתב העת האמריקני לבריאות הציבור.
בעבר הראו המחקרים כי ילדים ומבוגרים הצורכים משקאות ממותקים הם בעלי אחוזי שומן ומדד BMI גבוה יותר מאחרים. הפעם אספו החוקרים האמריקנים נתונים מסקר לאומי שנערך בשנים 2010-1999, שבו השיבו נבדקים על הרגלי צריכת המזון והשתייה שלהם. החוקרים אספו נתונים גם על מדד ה-BMI של הנשאלים.
התחלתם דיאטה ? קראו עוד:
- 5 סיבות לעשות דיאטה בלי להישקל
- 5 שינויים קטנים בגוף שמוכיחים: רזית!
- השיטה שתגרום לכם להפסיק לאכול רגשית
מנתוני המחקר עולה כי שיעור האנשים השותים משקאות דיאט עלה מ-3% בשנת 1965 ל-20% כיום. עוד גילו החוקרים כי אנשים כבדי משקל שצרכו משקאות דיאט תוססים איזנו את החוסר הקלורי באמצעות צריכת יותר מזון. בחישוב הכולל הם צרכו אותו מספר קלוריות כמו אלה ששתו משקאות סודה ממותקים.
"מצאנו שמבוגרים הסובלים מעודף משקל או מהשמנה אוכלים אותה כמות קלוריות, בין שהם שותים משקאות דיאט או ממותקים, הסבירה ראש צוות החוקרים, פרופ' שרה בלייך. "עם זאת, אלה שהעדיפו משקאות דיאט צרכו יותר קלוריות ממזונות מוצקים - בארוחות ובחטיפים".
בסקר שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי ב-35 מדינות, דורגו ילדי ישראל בני ה-13 במקום הראשון בצריכת משקאות קלים. כמחציתם שתו בכל יום משקה קל ממותק. בכך עלינו בדירוג על ארצות הברית, אנגליה, גרמניה, צרפת, יוון, פינלנד ועוד. שיעור צריכת המשקאות הגבוה ביותר בארץ היה בקרב בני 15.
על פי דו"ח הכנסת מ-2009, כ-42% מבני 15-11 בישראל צורכים משקאות קלים לפחות פעם ביום, בעוד שהממוצע הבינלאומי בקבוצת גיל זו עומד על 26% בלבד.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כמחצית מהישראלים סובלים מעודף משקל, מהשמנה או מהשמנת יתר, וגברים סובלים מכך יותר מאשר נשים (40% לעומת 27%. עודף המשקל נקבע על פי מדד ה-BMI, שהוא חישוב של המשקל חלקי הגובה בריבוע.
בפועל, 21% מהציבור בישראל עושה דיאטה: 17% מהגברים ו-26% מהנשים. אולם לא כל אלה שבדיאטה באמת זקוקים לכך - 15% מבעלי המשקל התקין סופרים קלוריות, וכך 25% מבעלי עודף המשקל ו-35% מהסובלים מהשמנה או מהשמנת יתר. בכל קבוצות האוכלוסייה שעושות דיאטה, שיעור הנשים גבוה יותר מהגברים.
עוד נתון מעודד מגלה כי 50% מהישראלים עוסקים בפעילות גופנית לפחות פעם בשבוע. בקרב בני 65 ומעלה שיעור העוסקים בפעילות גופנית מרשים ומגיע ל-46%. כ-31% עוסקים בפעילות גופנית לפחות שלוש פעמים בשבוע – 35% מהם גברים ו-28% מהם נשים.