שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

לא זהב, אבל קצת יותר כסף

"מחוץ לרדאר": שיטת המשכורות לספורטאים האולימפיים עברה שינוי רציני וזה הזמן לבחון את המשמעויות. מי ירוויח יותר ומי פחות? האם יש שיפור ביחס לקמפיין לונדון 2012? ומה זה בדיוק סגל הזהב וסגל הכסף? כל התשובות בפנים

את הידיעות על הספורט האולימפי בישראל אפשר לחלק באופן גס לשלושה נושאים עיקריים. הנושא הראשון הוא הספורט עצמו ובתוכו נכללות ידיעות על הישגים, סיקורי תחרויות וכתבות על הספורטאים והמאמנים. הנושא השני הוא העסקנות – מאבקי כוח בתוך איגודים, התנגחויות בין הוועד האולימפי למשרד הספורט, סכסוכים על תפקידים בכירים, רכיבה של עסקנים סוג ז' על גביהם של ספורטאים וכיו"ב. הנושא השלישי שלעיתים קשור בחבל הטבור לנושא השני הוא הכלכלי – לא אחת אנחנו נתקלים בידיעות המבכות על הגמול הכספי הזעום והתנאים הפיננסים העלובים שאיתם נאלצים ספורטאים אולימפיים להתמודד בעודם מייצגים את המדינה.

 

 

השבוע כחלק מהסקת המסקנות על קמפיין לונדון 2012, הוכרז על שינוי במלגות החודשיות המוענקות לספורטאים האולימפיים. מכיוון שהנושא הכלכלי כאמור הוא אחד מהבעייתים ביותר בכל הקשור לספורט האולימפי, כל שינוי שכזה ראוי לבחינה מעמיקה, אך כדי להבין מה עתיד לקרות, ראוי קודם להתייחס למה שהיה עד עכשיו.

 

ייצג את ישראל בשתי אולימפיאדות ונאלץ להשלים הכנסה כמאבטח. היילה סטאין (איור: אורן אהרוני) (איור: אורן אהרוני)
ייצג את ישראל בשתי אולימפיאדות ונאלץ להשלים הכנסה כמאבטח. היילה סטאין(איור: אורן אהרוני)

 

לקראת אולימפיאדת בייג'ינג 2008 הוחלט על חלוקת הספורטאים למספר סגלים על פי הישגיהם כשכל סגל יקבל מלגה (משכורת) חודשית קבועה. בראש הפירמידה ניצב סגל היהלום, 14 ספורטאים בעלי ההישגים הטובים ביותר בזירה הבינלאומית. אלו זכו למשכורת של 15,000 ש"ח לחודש אשר סיפקה להם שקט מסוים בהכנות לקראת האולימפיאדה.

 

בסיומה של אותה אולימפיאדה הוחלט באופן מקומם לדעתי לקצץ משמעותית את המשכורות של הספורטאים האולימפיים ובמקום זאת להגדיל את המענקים החד פעמיים הניתנים על הישגים באליפויות עולם, אליפויות אירופה ותחרויות מטרה. הטיעון המגוחך אגב היה שהספורטאים הגיעו לאולימפיאדת בייג'ינג "שבעים מדי". אכן, אין ספק שספורטאי בכיר שהתחרות הגדולה שלו מתרחשת רק אחת לארבע שנים יגיע אליה שבע מדי רק בגלל שזכה למשכורת של כדורגלן בינוני בקבוצה בינונית בליגת העל.

 

שבעים? מי החליט? נציגי המשלחת הישראלית לאולימפיאדת בייג'ינג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שבעים? מי החליט? נציגי המשלחת הישראלית לאולימפיאדת בייג'ינג(צילום: רויטרס)

 

וכך לקראת אולימפיאדת לונדון הוחלט על שינוי שיטת הסגלים והמשכורות לספורטאים אולימפיים. הסגל הבכיר נקרא "סגל לונדון 2012" והספורטאים שהשתייכו אליו קיבלו 5,000 ש"ח לחודש בלבד. הסגל המשני כונה "סגל אולימפי מורחב" ובו נאלצו הספורטאים להסתפק ב-2,500 ש"ח.

 

אחרי אולימפיאדת לונדון המאכזבת ולאחר שקמפיין "המירוץ למיליון" בו הובטח מיליון שקל לזוכה במדליית זהב נחל כישלון חרוץ, הוחלט השבוע על שינוי מגמה מסוימת בחלוקת המלגות לספורטאים האולימפיים.

 

לקראת אולימפיאדת ריו 2016 יחולקו הספורטאים לארבעה סגלים עיקריים: סגל זהב, סגל כסף, סגל ארד וסגל בכיר. המשכורות לסגלים השונים יהיו כדלקמן: סגל זהב – 8,500 ש"ח, סגל כסף – 6,000 ש"ח, סגל ארד – 4,500 ש"ח וסגל בכיר – 3,000 ש"ח. המלגות מוענקות על ידי קרן משותפת של הוועד האולימפי, מינהל הספורט והמועצה להסדר ההימורים בספורט.

 

ארד, כרמי, אורנשטיין וזינגר. התנאים שופרו ביחס למשחקים בלונדון (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
ארד, כרמי, אורנשטיין וזינגר. התנאים שופרו ביחס למשחקים בלונדון(צילום: יובל חן)

 

כדי להתקבל לאחד מהסגלים הללו נקבעו קריטריונים אשר בהם יצטרך הספורטאי לעמוד. חשוב לציין כי למעט סגל הזהב ההישארות בסגל מובטחת רק לשנה לאחר קביעת ההישג (בסגל הזהב מדובר בשנתיים), כך שספורטאי אשר שייך לסגל מסוים, יצטרך לפחות לשחזר בתוך שנה את ההישג שהכניס אותו לסגל כדי להבטיח את המשך קבלת המלגה החודשית.

 

במקרה של ספורטאי סגל הכסף, נקבע כי מי מהם שלא יעמוד בתוך שנה בקריטריון יורד לסגל הארד. בנוסף, מחויב כל אחד מהספורטאים הנמצא בסגלים הללו בהשתתפות בעד ארבע פעילויות למען הקהילה בשנה על פי הנחיית הוועד האולימפי.

 

איך מתקבלים לסגלים?

הקריטריונים לקבלה לסגלים משתנים מענף לענף אך בכמעט כל הענפים על מנת להתקבל לסגל הזהב יהיה על הספורטאי או לזכות באליפות אירופה, או לזכות במדליה באליפות העולם, משמע רק יחידי סגולה בודדים ייהנו ממשכורת של 8,500 ש"ח לחודש. נכון לעכשיו חברים בסגל הזה חמישה ספורטאים בלבד: ירדן ג'רבי (אלופת עולם בג'ודו), סרגיי ריכטר (אלוף אירופה בקליעה), אלכס שטילוב (אלוף אירופה בהתעמלות), לי קורזיץ (אלופת עולם בגלישת רוח) ומעיין דוידוביץ' (מדליסטית ארד באליפות העולם בגלישת רוח).

 

נמנות על סגל הזהב. מעיין דוידוביץ' ולי קורזיץ (צילום: בן פינקלשטיין) (צילום: בן פינקלשטיין)
נמנות על סגל הזהב. מעיין דוידוביץ' ולי קורזיץ(צילום: בן פינקלשטיין)

 

גם בקריטריוני הקבלה לסגלים האחרים יש העדפה ברורה להישגים באליפויות עולם ואליפויות אירופה על פני הישגים בתחרויות שונות בסבב. ההעדפה הזו לא תמיד משקפת את המציאות שבה יש ענפי ספורט שבהם תחרויות סבב קשות לא פחות ואף יותר מאליפויות יבשתיות.

 

כך למשל בענף הקליעה תחרויות גביע העולם נחשבות לקשות במיוחד, לרוב יותר גם מאליפויות אירופה, אך זכייה במדליה באחת מהתחרויות הללו תבטיח לספורטאי מקום בסגל הארד בלבד, לעומת זאת מדליה באליפות אירופה תכניס אותו הישר לסגל הכסף. בג'ודו, מדליה בטורניר המאסטרס אליו מוזמנים מדי שנה 16 הספורטאים הטובים ביותר בעולם היא לא פחות קשה להשגה ממדליה באליפות אירופה, אך תספיק לסגל ארד בלבד.

 

יהנו מעלייה של 1,000 שקל בשכר. שחר צוברי ונמרוד משיח (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יהנו מעלייה של 1,000 שקל בשכר. שחר צוברי ונמרוד משיח(צילום: אורן אהרוני)

 

ברוב הענפים כדי להתקבל לסגל הכסף יהיה על הספורטאי לזכות במדליית כסף או ארד באליפות אירופה או לחלופין לסיים במקומות 4-8 באליפות העולם. בשביל כניסה לסגל הארד דרוש מקום 4-8 באליפות אירופה (בחלק מהענפים גם מקומות 9-10 מספיקים), או מקום 9-12 (בחלק מהענפים גם 13-16) באליפות העולם. בנוסף בחלק מהענפים אפשר להיכנס לסגלי הכסף, הארד והסגל הבכיר גם על ידי דירוג עולמי גבוה או הישגים ספציפיים בתחרויות בסבב.

 

שינוי מבורך שהתווסף לקריטריונים הוא בענפים המדידים כמו אתלטיקה ושחייה. בענפים הללו בהם לתוצאה יש משמעות עילאית יוכל ספורטאי להתקבל לסגל הכסף, אם יקבע תוצאה העומדת בקטגוריית האיכות A של האיגוד הבינלאומי. (באתלטיקה אפשר גם להתקבל לסגל הבכיר על ידי קביעת תוצאה בקטגוריית האיכות B).

 

במקרה של השחיינים, התוצאות לא פחות חשובות מהמדליות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
במקרה של השחיינים, התוצאות לא פחות חשובות מהמדליות(צילום: אורן אהרוני)

 

המרוויחים והמפסידים

החדשות הטובות הן שמרבית הספורטאים האולימפיים בישראל צפויים להרוויח משכורות חודשיות גבוהות ביותר ביחס לאלו שהרוויחו בקמפיין לונדון 2012. בעבור חברי סגל הזהב מדובר בעלייה של 3,500 ש"ח ביחס לשכר שהיו מרוויחים בקמפיין הקודם, בעבור חברי סגל הכסף מדובר בשיפור של 1,000 ש"ח. חברי הסגל הבכיר אשר הישגיהם היו מקנים להם מקום בסגל האולימפי המורחב בקמפיין הקודם ייהנו מעלייה של 500 ש"ח בשכרם.

 

מי הם אלו שבכל זאת ייפגעו? ספורטאים אשר יסיימו במקומות 4-8 באליפויות אירופה או לחלופין 9-12 באליפויות עולם יכנסו לסגל הארד וירוויחו 4,500 ש"ח לחודש. בקמפיין לונדון 2012, תוצאה כזו הייתה מספיקה עבורם כדי להיכלל בסגל "לונדון 2012" ולכן לקבל משכורת של 5,000 ש"ח בחודש. משמע, משכורתם תיפגע ב-500 ש"ח.

 

חברי המשלחת ללונדון יהנו ממלגת לימודים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
חברי המשלחת ללונדון יהנו ממלגת לימודים(צילום: ירון ברנר)

 

חשיבה לקראת העתיד

נושא נוסף שזכה להתייחסות מסוימת בשיטת המלגות החדשה הוא עתידם

של הספורטאים. קריירה של ספורטאים כידוע היא קצרה במיוחד ולאחריה הם יוצאים לשוק העבודה, לרוב בפיגור משמעותי ביחס לעובדים האחרים במשק אשר צברו שנות ניסיון ולימודים רבות.

 

השבוע פורסם כי כל הספורטאים אשר השתתפו באולימפיאדת לונדון זכאים למלגת לימודים אוניברסיטאית לשלוש שנים אותה יוכלו לממש עד 2018. זהו צעד חיובי חשוב, הצעד הבא צריך להיות הבטחת פנסיה ותנאים סוציאליים אשר יאפשרו לספורטאים האולימפיים לפרוש בכבוד ולהתחיל את הקריירות החדשות שלהם רגועים יותר כלכלית.

 

לסיכום, אפשר לומר ששיטת המלגות החדשה היא בגדר שינוי חיובי. עדיין לא מדובר בסכומים הראויים לספורטאים בסדר גודל הזה ועודנו רחוקים מהמשכורות שחולקו לקראת אולימפיאדת בייג'ינג, עם זאת נראה כי לפחות חלק מהמסקנות של קמפיין לונדון 2012 נלמדו, וזה בימינו לא מעט.

 

לפנייה לכתב: deuel@012.net.il

 

צפו: אם שותים - לא משחקים

טמפרטורה שנמדדה במגרש בברזיל - 68 מעלות

טניסאי או סטנדאפיסט? נובאק ג'וקוביץ' בחיקוי אדיר

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
ירדן ג'רבי
צילום: אורן אהרוני
מומלצים