שתף קטע נבחר
 

לא משחק ילדים

הטרדה מינית בין ילדים עדיין נתפשת בעיני רבים כהתנהגות נורמטיבית שמשויכת לסקרנותם של ילדים, אך על פי הנתונים, אחד מכל חמישה ילדים נפגע ממנה. "קול הילד" מפתחת תוכניות לימוד למניעת התופעה

לפעמים טועים לחשוב שזה בסדר ושהם בסך הכל שובבים, סקרנים או משחקים, לפעמים נזכרים או מגלים מאוחר מידי, כשכבר נעשה נזק ולפעמים פשוט לא יודעים. הטרדה מינית בקרב ילדים ובני נוער, מוגדרת כתופעה חברתית ועל פי הנתונים הסטטיסטיים, אחד מכל חמישה ילדים נפגע ממנה. המודעות הציבורית לנושא גברה בשנים האחרונות בעקבות חשיפה גדולה יותר למקרים, אך התופעה עדיין נתפשת בעיני רבים כהתנהגות נורמטיבית של חיזור או כ"משחק ילדים" וגם כשהמבוגרים מודעים לה, הם לא תמיד מתייחסים אליה ברצינות.

 


 

כעוסקת בתחום וכאם לשני ילדים קטנים, אני נתקלת שוב ושוב בחוסר המודעות לתופעה הן במערכת החינוך והן בקרב ההורים, ובהשלכות ארוכות הטווח שלה. ככל שאני נחשפת לנושא, מתחזקת בקרבי ההבנה, עד כמה חשוב ללמד את הילדים על גבולות גוף ומרחב אישי ועד כמה צריך לספק להם כלים שבאמצעותם יוכלו להגן על עצמם כבר בגיל צעיר, כדי למנוע מהתופעה להתרחש בשלבים מאוחרים יותר.

 

עמותת "קול הילד", פיתחה תוכניות לימוד ייחודיות למניעת הטרדה מינית בין ילדים ובני נוער, החל מגיל גן חובה ועד לכיתה י"ב. תוכניות המניעה שפועלות בשש שנים האחרונות בבתי ספר ממלכתיים, פונות לילדים ולמבוגרים הסובבים אותם ומספקות להם את הכלים לזיהוי, למניעה ולהתמודדות עם התופעה. באמצעות התוכניות, אנו מקנים לילדים ערכים של כבוד הדדי, יושר ושוויון ותורמים בכך, להעצמה האישית של כל ילדה וילד.

 

על פי המשוב מהשטח ומתגובות שמגיעות אלינו מבתי הספר והגנים שבהם פועלת התוכנית, אנו מגלים שהילדים ובני הנוער לומדים להתנהג בצורה מכבדת ושוויונית אחד כלפי השני ושרמת האלימות פוחתת. ערכי הכבוד ההדדי והסובלנות שנרכשים בתוכנית, מוטמעים בגיל צעיר ובהמשך, מיושמים בכל תחומי החיים.

 

חשוב לספק לילדים כלים שבאמצעותם יוכלו להגן על עצמם כבר בגיל צעיר (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
חשוב לספק לילדים כלים שבאמצעותם יוכלו להגן על עצמם כבר בגיל צעיר(צילום: Shutterstock)

 

היות שאנו מאמינים שחשוב שתהיה לילדים מכל הקבוצות בחברה הישראלית הזדמנות לרכוש כלים למניעת בריונות והטרדה מינית, החלטנו להתאים את התוכנית גם למגזר הערבי ולהפעיל את "מוטפהיימון מען" בגנים ובבתי ספר יסודיים ערביים. במסגרת התוכנית, לומדים הילדים לזהות מה מותר ומה אסור מבחינת התנהגות, בהקשר של גופם וגופם של חבריהם, גם בשעת משחק, באמצעות הקניית ערכים והגדרת גבולות.

 

במהלך עשרה מפגשים שבועיים, נוצרת אווירה של אמון ושל פתיחות בין הילדים לבין מנחי התוכנית והילדים מרגישים בטוחים ומוגנים. לא פעם, קרה שילד או ילדה ניגשו למנחה לאחר מפגש וסיפרו על מקרה של פגיעה מינית בהם או במקורבים אליהם.

 

המחנכות עצמן, מעידות על כך שנוכחותן במהלך מפגשי התוכנית מאפשרת להן להיות מודעות יותר לנעשה בכיתה, להקשיב לתלמידים מדברים על נושאים שהם לא משוחחים עליהם בדרך כלל, ולהיות שותפות לרחשי ליבם. באמצעות התוכנית, לומדות הגננות והמורות גם כיצד לגשת לנושא ולדבר עם הילדים או התלמידים בעצמן.

 

אנו בעמותת "קול הילד, שואפים להרחיב את פעילותנו כך שמספר גדול ככל שניתן של ילדים, הורים ואנשי חינוך מכל הקבוצות בחברה הישראלית יחשפו לתוכניות המניעה שלנו. כך נביא לשינוי באקלים הכיתתי והחברתי, נגן על ילדינו, נעצים אותם ונבנה חברה שוויונית ומכבדת יותר.

 

"קול הילד" הינו הארגון היחיד בארץ שמתמחה בפיתוח והעברת תוכניות למניעת הטרדה מינית בין ילדים/ות. התוכניות המוצעות פונות לילדים ולמבוגרים הסובבים אותם ומקנים להם את הכלים לזיהוי, מניעה והתמודדות עם התופעה.

 

במסגרת יום מעשים טובים בשיתוף עם"כולאננה", יצפו כ-300 תלמידים ערבים ויהודים בבית ספר דו לשוני ביפו בהצגה "אמת או חובה", שדנה בהטרדה מינית בקרב ילדים ובני נוער. לאחר מכן, יתקיימו סדנאות בעברית ובערבית לתלמידים וכן סדנא לצוות החינוכי.

 

יעל לוין היא רכזת תוכניות המניעה בעמותת "קול הילד".

 

  • "כולאננה " היא יוזמה לשינוי פני החברה בישראל, לחברה רב גונית יותר, שנותנת במה למגוון הזהויות והקבוצות שקיימות בישראל, באמצעות שיתוף פעולה בין עמותות וארגונים, ממשלתיים, עסקיים ולא ממשלתיים, מקבוצות שונות שאינן נפגשות במציאות הקיימת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
תופעה חברתית: הטרדה מינית בין ילדים
צילום: Shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים