רכשתם דירה? בדק בית הכרחי
לפני רכישת רכב בודקים אותו במכון ומשווים מחירים, אבל רוכשי דירות רבים לא מקפידים לערוך בדיקה לנכס ששוקלים לקנות. מה צריך לבדוק כדי להימנע מתיקונים יקרים בעתיד? עוברים דירה כמו מקצוענים
רכישת דירה היא לרוב העסקה הגדולה ביותר שאנשים עושים במהלך חייהם, אך צרכנים רבים לא בודקים את תקינות הדירה לפני שהם נכנסים אליה. גם בדירות חדשות מהקבלן ועל אחת כמה וכמה בדירות יד שנייה, ייתכנו ליקויים רבים.
רגע אחרי שהתלהבתם מדירה ודקה לפני שאתם חותמים על העסקה, כדאי להזמין בעל מקצוע לבדיקה כוללת של הבניין והדירה הפוטנציאלית. אם תמצאו ליקויים לפני הכניסה לבית, ייתכן שתשקלו שנית את הרכישה ולכל הפחות תוכלו לדרוש מהקבלן או בעל הנכס את תיקונם. אילו מערכות חשוב לבדוק? מי בעלי המקצוע שניעזר בהם וכמה זה יעלה?
ליקויים בבית
קריסת המרפסת בבניין בחדרה הזכירה כמה ליקויי בנייה עלולים להיות מסוכנים, אפילו בבניינים חדשים לגמרי, יד ראשונה מקבלן. דני טבק, הנדסאי בניין ותיק, מסביר: "בבדיקה של המבנה מבחוץ, בעל המקצוע ינסה לאתר סדקים וסימנים לבלאי מסוכן. אם יתברר שהבניין דורש הליך של 'שיקום מבנה', עלות התיקון יכולה להגיע גם ל-50 אלף שקל". בנוסף ממליץ טבק יש לבדוק ברשות המקומית אם אין על הבניין צו של מבנה מסוכן, מה שיצריך לכל הפחות שיפוץ מקיף ויקר.
הבדיקה ההנדסית כוללת השוואה של חריגות בנייה, בדיקת יציבות המבנה, חיפוש אחרי סימני שקיעה ואיתור סדקים בקירות. בעל המקצוע ימפה את הסדקים ויגיש חוות דעת על הסוגים ואופן הטיפול בהם. "בדיקה סטנדרטית של המבנה עולה כ-1,500 שקל, והיא כוללת בדיקה חיצונית של המבנה ובדיקת המערכות השונות בתוך הבית: חשמל, מים, ביוב, ריצוף, תריסים וחלונות", אומר טבק.
עוד בנושא:
בעלי מקצוע מטעם: הקומבינה של חברות הביטוח
שוק הגז פרוץ: כיצד נמנע את האסון הבא
מי בודק?
עוד לפני הזמנת בעל המקצוע, ניתן לבצע בדיקה בסיסית בשטח על מנת לזהות סימנים בולטים לליקויים. בדקו את חזות הבניין - האם הצביעה נראית איכותית? יש סימני רטיבות? בתוך הדירה בדקו את איכות הטיח וצבע הקירות וחפשו אחר סימני רטיבות, עובש וקילופים. אל תתביישו גם לשאול את השכנים לגבי רטיבות ונזילות בדירות שלהם ובבניין. חשוב לוודא את תקינות התריסים - אם קיימת מערכת לפתיחה וסגירה בכבל, תיקון עלול לעלות כסף רב. גם את הריצוף תוכלו לבדוק בעין בלתי מזוינת - חפשו סדקים ומרצפות שבורות, או שיפוע בולט לעין.
את הבדיקה המקצועית לקראת הרכישה כדאי לרכז אצל מהנדס אזרחי או מהנדס בניין מוסמך, שיכול לבדוק הן את חריגות הבנייה והבדיקות ההנדסיות, והן את תקינות המערכות השונות בבית. "מומלץ להזמין מהנדס בניין המתמחה בשיקום מבנים, ולא מהנדס המתמחה בבנייה, על מנת לקבל בדיקה מדויקת ומקצועית יותר", אומר טבק.
בדיקה אורכת בין שעתיים לארבע שעות, וחשוב להיות נוכחים בה יחד עם בעל המקצוע בעת ביצועה, על מנת לוודא את רצינותה ולהבין את משמעות הליקויים. כאמור, בעל המקצוע או החברה המבצעת יגישו לכם דו"ח מפורט של הליקויים, יחד עם הדרכים לפתרון ועלויות נדרשות. הדו"ח ישמש אתכם מול בעלי המקצוע המשפצים וכקלף במשא ומתן על רכישת הנכס.
נעים, חמים ובטוח
כמובן שניתן גם לבצע בדיקה למערכת ספציפית, כמו חשמל או צנרת, בעזרת בעל מקצוע מומחה בתחום, עם הסמכות מספיקות לביצוע בדיקה של מערכת. גם אם הקירות יבשים ואין נזילה באף אחד מהחדרים, ייתכן כי יש נזילות סמויות במבנה או רטיבות בגג, שעלולות להסב נזקים רבים ויקרים בהמשך הדרך. קחו בחשבון כי יכול להיות שבעל הנכס אפילו לא יודע על המצב הרעוע של הצנרת. בדיקה יסודית של מערכות האינסטלציה והאיטום עשויה למנוע את הצורך בתיקונים יקרים ולעיתים ממושכים שיקשו על שגרת החיים בבית החדש.
מה בודקים?
איתור הנזילות הנסתרות מבוצע על ידי מצלמה תרמית מיוחדת, שיכולה לאתר את מקור הנזילה או הרטיבות ללא צורך בשבירת הקירות. עוד בודקים את נקודות היציאה של המים, בחינה של פתחי הביוב והברזים, בדיקת לחץ המים ועמידה בעומסים, בחינת הריח והאיכות של המים המערכת וסורקים אחר שאריות של חלודה בצנרת. בדיקת הצנרת מוודאת את תקינות קוטר הצינורות, החיבורים ביניהם, האטמים, אמצעי הבידוד ואיתור נזילות. בנוסף בודקים את מערכת הניקוז של הדירה.
רטיבות
בעלי בתים רבים מבצעים תיקונים לפני המכירה, כגון החלקת קירות, גירוד הקיר מעובש ותיקוני שפכטל. כתוצאה מכך, כאשר תבואו לראות את הדירה היא תיראה תקינה לחלוטין. עם זאת, מדובר בתיקונים קוסמטיים בלבד, שלא פותרים את התקלה המהותית. בדיקה יסודית של איטום הבית באמצעות הצפה מבוקרת של הגג והמטרת מים על הקירות החיצוניים, יכולה לזהות את הכשלים באיטום. מעבר לכך, עבודות לא מקצועיות של איטום יכולות להוביל לנזילות ולנזקים משמעותיים למבנה. רק באמצעות בדיקה של בעל מקצוע מומחה ניתן לגלות את הליקויים ולדרוש מהמוכר לתקן אותם לפני הרכישה. בנוסף לאיטום הגג, יש לבדוק גם את תקינות האיטום של הדלתות והחלונות.
חשמל
ליקויי חשמל אמנם פחות שכיחים מנזילות או ליקויים בצנרת, אך הם מסוכנים ביותר ומהווים סכנה בטיחותית מיידית.
במהלך בדיקת החשמל נבדקת תקינות השקעים, התעלות, הלוחות וכבלי החשמל בדירה, יחד עם בדיקה של המערכות האלקטרוניות ומערכת מיזוג האוויר. חשמלאי מוסמך משווה בבדיקה את המערכת הקיימת בבית למפרטים והתקנים השונים, על מנת לוודא שהיא עומדת בהם. בנוסף, נבדקות הדרישות של מכבי האש למערכת חשמל ביתית - מבחינת הארקה ובידוד מתקני חשמל, יחד עם בדיקת עומס למניעת קריסת המערכת.