"כנר על הגג" פוגש את "בלו מן גרופ"
עם כינור ירוק, קלרינט ורוד וגיטרה צהובה - "הכלייבדיק" מתכוונים לחרוך את הבמה ולהעלות עשן של הילולה במירון. שלושה מוזיקאים שהם גם רקדנים עושים למוזיקת הכלייזמרים שפכטל צבעוני, במטרה להביא אותה לצעירים בחו"ל, שמחפשים את החיבור התרבותי בין מוזיקה יהודית למאה ה-21
אחרי שכבשו במות עם ה"רד בנד" של המוזיקה החסידית, ה"בובה מייסעס"
- שי ברק ונתי שיש מתכוונים לעשות את זה שוב עם ה"בלו מן גרופ" של הכליזמרים, רק בשחור. הכירו את ה"כלייבדיק"
– הכלאה של כליזמר ולייבעדיק
(שמחה, באידיש).
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
במראה אחיד, בלתי מזוהה - עם כינור ירוק, קלרינט ורוד וגיטרה צהובה – הם מתכוונים לחרוך את הבמה ולהעלות עשן של הילולה במירון. מאחורי האינסטרומנטים המוזיקליים עומדים, מעיד ברק, שלושה מוזיקאים שהם גם רקדנים, לפחות אחד מהם – בעל ניסיון בינלאומי, הנשארים עד לסוף ההופעה בגדר תעלומה.
הגימיק שמאחורי המוזיקה (הטובה כשלעצמה) הפך כבר לטרנד, וברק ושיש פשוט רוכבים על הגל. זה עבד להם לא רע עם ה"בובה מייסעס", להקת הבובות החסידית שהפכה כבר לתופעה (ונחשפה כאן לראשונה), והרעיון הוא לחבר את הקהל הצעיר בישראל (אך בעיקר באירופה) למוזיקה שנתפסת לעתים כארכאית, כך ברק, דרך "שואו".
"לא חסרים זמרים טובים שיכולים לשיר מוזיקה יהודית", הוא אומר, "אבל קשה לחבר את המוזיקה הזו לדור הצעיר באירופה, ובמיוחד למוזיקת כליזמרים. הדבר הראשון שעולה בראש זה סבא שמנגן בקלרינט. אבל עם הלוק של גיטרה צהובה וכינור ירוק, גם צעירים יכולים להתחבר למוזיקת הכליזמרים".
"אי-יידישע מאמע" נותנת בראש
שלושת המופלאים שמאחורי המוזיקה, הנשארים בינתיים באיפול מוחלט, הם מוזיקאים בני 25, חלקם מרקע לא דתי – אך כולם בעלי אהבה לצליל היהודי העתיק. "לא פשוט היה למצוא מוזיקאים מחוננים שהם גם רקדנים", הם מעידים. ועוד כאלה שגם מוכנים להישאר בעילום שם. "לקחנו את כל ניגוני מירון הישנים והטובים, את הנעימות היהודיות היפות, והתאמנו אותן לשנות האלפיים".
שי ברק (36) ונתי שיש (27) מהיוצרים המקוריים והמרתקים בסצנת התרבות היהודית, עוד מופתעים מהצלחתה של ה"בובה מייסעס". תקופת הופעות אינטנסיבית הביאה את השניים לתובנה מרתקת: הציבור היהודי בארץ - אך בעיקר בחו"ל - צמא ל"תרבות יהודית מגניבה".
מה זו "מגניבה"? "הבנו שהצעירים רוצים מוזיקה יהודית אותנטית, אך מותאמת לשנות האלפיים. הצעירים היו מבקשים את זה בפירוש אחרי ההופעות, רק שאי אפשר להציע את אותם שני כליזמרים זקנים שהסבתות שלנו העריצו, לדור שמבקש לקבל באותה חבילה גם נגיעות של פופ, רוק, ותנועה. אנחנו רוצים לעשות משהו קצת משוגע, אבל לעשות את זה הכי מקצועי הכי מהודק".
אתם מכוונים בעיקר לחו"ל?
"אנחנו רואים את עצמינו מופיעים גם בארץ, אבל מניסיוננו בחו"ל, שמנו לב שיש ביקוש עצום למוזיקה יהודית - מול היצע נמוך במיוחד. להקת כליזמרים שהיא הקונוטציה הראשונית שעולה למינוח 'מוזיקה יהודית', היא דבר מתבקש".
גם כליזמרים, גם רקדנים. "הכלייבדיק" (צילומים: לירון שמש)
"קלרינט ורוד זה לא סבא"
מומלצים