מתייצבים במתקן חולות: "מפחדים להסתבך"
מבקשי מקלט שזומנו למתקן יגיעו אליו היום ברגשות מעורבים. "אם לא אבוא זה ייחשב לעבירה", סיפר סלומון מאריתריאה. אך המחאה תימשך: "אין ברירה"
"זה קשה מאוד, עצוב. אפילו בחודש אתה לא מספיק את כל הסידורים. עזבתי דירה משלי ועוד לא קיבלתי פיצויים מהעבודה. זה מאוד מלחיץ. אתה לא יכול להאריך את הזמן. אם לא תגיע זה נחשב כאילו עשית כבר עבירה", כך תיאר אתמול (שבת) סלומון, מבקש מקלט מאריתריאה, את רגשותיו לקראת התייצבותו הבוקר במתקן השהייה חולות.
עוד בחדשות:
מכתבי אהבה של מפקד האס.אס נמצאו בת"א
בלי לדבר: המורדים נפגשו עם נציגי אסד
סלומון בן ה-24 הסתנן לישראל לפני כשש שנים והוא אחד מכ-60 אפריקנים שזומנו למתקן. בשיחה עם ynet תיאר אלטרנטיבות מוגבלות ותחושות מצוקה. "אם אלך למדינה שלי זה כלא ואם אשאר פה זה כלא. במקום לעשות דברים - ללמוד, להתקדם בחיים, המילה 'כלא' חוזרת לי עוד פעם. אני מקווה שיחשבו טוב-טוב, שיתעוררו במקום לשמוע את האנשים הקיצוניים בכנסת, ששונאים אדם אחר בגלל צבע עורו. רק שיסתכלו עליי בתור פליט, בתור בן אדם".
מאז שנפתח לפני כחודש, שהו במתקן כ-500 מבקשי מקלט שהועברו אליו ממתקן הכליאה "סהרונים". היום צפויים להצטרף אליהם חברי הקבוצה הראשונה של מבקשי מקלט השוהים במרכזי הערים, מתוך כ-1,800 מבקשי מקלט שקיבלו זימונים דומים בחודש האחרון. על-פי הצהרות הממשלה, יזומנו בחודשים הקרובים עוד אלפים למתקן שיכול להכיל לעת עתה כ-3,300 בני אדם.
בימים שלישי וחמישי קבוצות נוספות של מבקשי מקלט יצטרכו להתייצב במתקן חולות. רשות האוכלוסין וההגירה, שמספקת אוטובוסים שיאספו את מבקשי המקלט מתל אביב, הודיעה שלמתקן לא זומנו גברים עם משפחות. אולם ארגוני זכויות האדם אמרו כי מבקשי מקלט ששוחחו עמם טענו שלמרות היותם אבות לילדים - זומנו למתקן.
חברי קהילת מבקשי המקלט הסודנים והאריתריאים, שנקטו בחודש האחרון כמה צעדי מחאה, בהם הפגנות ענק ושביתות, דיווחו בימים האחרונים על חששות ופחדים לקראת התממשותם של "הזימונים" למתקן. "אנחנו לא אומרים לאנשים מה לעשות כשהם מקבלים זימון למתקן", אמר ל-ynet מולגטה, מבקש מקלט מאריתריאה ואחד הפעילים המרכזיים במחאה.
על-פי התיקון החדש לחוק למניעת הסתננות, על מבקשי המקלט שזומנו למתקן
ייאכף "איסור העסקה", ואלה מביניהם שלא יתייצבו תוך 48 שעות במתקן חולות עשויים להיעצר ולהישלח לתקופה בת 90 יום במתקן הכליאה סהרונים, ואחריה לחולות. "אף אחד לא רוצה לשים את עצמו בנעליו של מי שקיבל זימון, אנשים מפחדים להסתבך אם לא יתייצבו, כל אחד פועל על פי מצפונו", הוסיף מולגטה, אך עם זאת הדגיש כי "נכון שאנשים פוחדים, אבל המאבק והמחאה שלנו יימשכו בכל מקרה כי אין לנו ברירה אחרת".
במשטרה וברשות האוכלוסין וההגירה נערכו בחודש האחרון למבצעי מעצרים נרחבים שעשויים להתממש במקרה שמבקשי המקלט שזומנו לא יתייצבו במתקן. לאחר שהממשלה הודיעה על המשך המדיניות הקיימת בעקבות פעולות המחאה, נראה כעת כי רק פסיקה דרמטית של בג"ץ, שצפוי לקיים דיון בשבועות הקרובים בעתירה נגד החוק החדש, עשויה לשנות את המדיניות כלפי כ-53 אלף מבקשי המקלט השוהים בישראל.