ראייה מרכזית והיקפית: מה ההבדלים ולמה הן משמשות?
מה אתם מעדיפים: לראות יותר אובייקטים או לראות אובייקט אחד ברזולוציה מדויקת ביותר? בזכות מבנה העין הכל כך חכם, יש בה שתי מערכות ראייה. למה אנחנו צריכים את שתיהן?
בעין יש שתי מערכות ראייה , המשלימות זו את זו: הראייה המרכזית והראייה ההיקפית. מאפייניהן של שתי המערכות שונים ומאפשרים את קיום התפקודים השונים שלהן.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
עוד כתבות במדור משקפיים
איך משפיעה הראייה על יכולת הנהיגה בגיל מבוגר?
ניוון מרכז הראייה ברשתית: איך לזהות ולטפל
מהם ההבדלים בין חדות ראייה לאיכות ראייה?
כך תבדילו ביניהן:
כסו עין אחת. הרימו את כף ידכם כך שתהיה ממוקמת בגובה העיניים פחות או יותר ובמרחק של יד מתוחה לפנים. התמקדו בפרט כלשהו באחת האצבעות (טבעת, או ציפורן למשל). אל תזיזו את מבטכם מהפרט עליו אתם מביטים.
שימו לב שאת אותו פרט אתם רואים טוב וחד, אך מבלי להניע את עיניכם, שאר הפרטים בסביבה אינם חדים, למרות שהם במרחק ס"מ בודדים בלבד מנקודת ההתמקדות שלכם (למשל התמקדו באגודל ושימו לב שהזרת, הרחוקה כמה ס"מ בלבד כבר מטושטשת).
הפרט בו התמקדתם נראה על ידי מערכת הראייה המרכזית ולכן נראה חד וברור ואילו סביבתו הקרובה נראית כבר מטושטשת, פחות חדה באופן ניכר. ככל שמתרחקים מנקודת ההתמקדות פוחתת החדות בהדרגה.
להסתכל קרוב - לראות רחוק
הראייה המרכזית היא זו בה אנו משתמשים כאשר אנו מביטים במשהו, רוצים לראות את פרטיו ברזולוציה גבוהה ואת צבעיו ומתמקדים בו. כך למשל בזמן קריאה, צפייה בטלוויזיה ועוד.
הראייה ההיקפית לעומת זאת, שונה בתכונותיה מן הראייה המרכזית ואנו פחות מודעים לה ולשימוש בה. זו ראייה איכותית הרבה פחות בכל הנוגע לתפיסת פרטים וצבע.
למשל: כאשר אנו קוראים משפט, הראייה המרכזית היא זו המאפשרת לראות את המילה הנקראת באותו רגע, אך הראייה ההיקפית היא זו המאפשרת לנו להבין האם אותה מילה נמצאת בתחילת או סוף משפט, כלומר מעידה על מיקומה בדף הנקרא.
בנוסף, הראייה ההיקפית משמשת לתפיסת תנועה במרחב בו אנו נמצאים ולזיהוי קווי מתאר. כך למשל בעת נהיגה, אנו מתמקדים בכביש, כלומר משתמשים בראייה המרכזית על מנת להביט קדימה על הכביש.
הראייה ההיקפית, היא המסייעת לנו לקלוט את המתרחש סביבנו ומאפשרת לנו להגיב במהירות למתרחש בהיקף השדה – אם רכב מגיע מהצד במהירות גבוהה לעברנו למשל.
בעזרת הראיה ההיקפית נבחין ברכב, נאמוד את מהירותו ונוכל לזהות את קווי המתאר שלו ואת גודלו למשל, אך לא נזהה פרטים כמו מספרו של הרכב או את פני הנהג.
מהו המקור הפיזיולוגי של שתי המערכות?
מקורן של שתי המערכות הללו ברשתית העין. הרשתית היא החלק האחורי של גלגל העין שלנו ובה תאים הקולטים את האור וזהו תחילתו של תהליך הראייה.
קיימים שני סוגי תאים כאלה, הנקראים פוטורצפטורים – מדוכים (cones) וקנים (rods). הם שונים בצורתם, באופן תפקודם ובפיזורם על פני הרשתית, בעיקר במידת צפיפותם באזורי הרשתית השונים.
ריכוזם של המדוכים גבוה ביותר באזור הרשתית האחראי על הראייה המרכזית – ריכוז גבוה זה של המדוכים מאפשר ראייה מרכזית איכותית, חדה ובעלת רזולוציה גבוהה, שכן כל תא בודד כזה מעביר את תכונות האור שקלט הלאה אל התאים הבאים בתהליך עיבוד המידע הראייתי ביחס של 1:1 (כלומר העברה ממדוך בודד אל תא בודד גבוה יותר, שימשיך בעיבוד המידע), או ביחס של תאים בודדים המעבירים מידע כקבוצה קטנה.
לעומתם, הקנים פזורים בעיקר בהיקף הרשתית ואחראים על היקף שדה הראייה, התורם רבות לתפיסת הראייה הכללית ולתפיסת התנועה, אך לא לראיית הפרטים ולראיית הצבע.
פיזורם על פני שטח הרשתית ההיקפית מרווח וצפיפותם הולכת ופוחתת ככל שמתרחקים ממרכז הראייה (הפובאה) אל עבר הרשתית ההיקפית. מעבר המידע מתאים אלה איננו ביחס של 1:1, אלא כל קבוצת קנים גדולה יותר מעבירה את תכונות האור הנקלט להמשך עיבוד במערכת הראייה, כלומר לתא בודד שימשיך בעיבוד ובשל כך הרזולוציה בראייה ההיקפית פחותה.
בבדיקת ראייה שגרתית, נבדקת לרוב הראייה המרכזית בלבד, על ידי קריאת אותיות ממסך או לוח. הראייה ההיקפית נבדקת לעתים רחוקות ובעיקר כשמתעורר צורך מיוחד, אז ניתן לבדוק את שדה הראייה ובדיקות נוספות הקשורות להיקף הרשתית.
הראייה ההיקפית אינה מורגשת כלא חדה בחיי היומיום כאמור, אנו לא מרגישים שאנו רואים לא חד אף על פי שכפי שראינו, בפועל אנו רואים חד רק אזור קטן מאוד ומרכזי ובעזרת הנעת הראש והעיניים אנו סורקים את סביבתנו תוך שימוש בשתי מערכות אלה ומרגישים שאנו רואים חד באופן כללי.
הכותבת היא אופטומטריסטית MSc מנהלת אקדמיית אסילור בישראל