ועדת התכנון של לפיד מזיקה לציבור / דעה
החלטת הממשלה היום לאשר את תוכניתו של שר האוצר להקים את הותמ"ל - ועדה לתוכנית מועדפת לדיור - לא תוביל להורדת מחירים, להיפך: הציבור לא יוכל להשפיע על הליכי התכנון והסביבה תיפגע קשות. אז מה הפתרון?
היום אישרה הממשלה את התוכנית של שר האוצר, יאיר לפיד, להקים את הותמ"ל - הוועדה לתוכנית מועדפת לדיור. ועדה זו אמורה לאשר תוכניות לעשרות אלפי יחידות דיור בשנה, ולגבור על כל תוכנית מתאר, למעט תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35). אלא שהחלטה זו, כמו גם ההחלטה להאריך ולהרחיב את חוק הווד"לים, עוקפת את מערכות התכנון הרגילות - ולא תפתור את מצוקת הדיור.
הקמת הותמ"ל והרחבת חוק הווד"לים יגרמו לפגיעה סביבתית וחברתית, ממנה יסבלו אזרחי המדינה במשך שנים רבות, בדיוק כפי שקרה בעבר. בעבר אושרו שכונות מגורים ללא שטחי ציבור בכמות מספקת, ללא קישור תחבורתי הולם, ללא פתרונות ביוב, בסמיכות למפגעים סביבתיים, ותוך פגיעה בבריאות הציבור ובשטחים בעלי רגישות סביבתית גבוהה.
בנוסף, הרכב הוועדה החדשה לתוכנית מועדפת לדיור יכלול 9 נציגי משרדי ממשלה, מרביתם ממשרדים מוטי פיתוח, כולל המשרדים היוזמים; 3 נציגי השלטון המקומי; וכן נציג ארגונים חברתיים. אולם הוועדה נעדרת ייצוג סביבתי הולם, כך שהמשרד להגנת הסביבה הוא הנציג הסביבתי היחיד.
ועדה זו תוכל גם לדון בהתנגדויות שיוגשו לתוכניות שתדון בהן, ללא צורך באישור הוועדה לקרקע חקלאית ושטחים פתוחים, וללא אישור הוועדה לסביבה החופית - וכן ולא ניתן יהיה לערער על החלטותיה למועצה הארצית לתכנון ולבנייה.
אז מה הפתרון החלופי?
זהו צעד נוסף על הקמת הווד"לים (ועדות הדיור הלאומי) לתוכניות למגורים בהליך חקיקה מזורז, אשר לא הביאו לפתרון משבר הדיור - והן בסך הכל חיקוי של מנגנון ותיק יותר שיושם באופן זמני בשנות ה-90 של המאה הקודמת (ול"לים). מנגנון זה הוקם לקליטת גלי העלייה של אותן השנים, וגרם בעבר לטעויות תכנוניות קשות, שכל אזרחי ישראל עדיין משלמים את מחירן.
זאת ועוד, אחת מפעולותיו הראשונות של קבינט הדיור הייתה הקמת צוות 90 הימים לצורך קידום דיור להשכרה, אולם בפועל המלצות הצוות כוללות צעדים שיפגעו ביכולת של הציבור להשפיע על הליכי התכנון. כך למשל, אין ייצוג בוועדה לארגוני הסביבה; וההתנגדויות לתוכניות יידונו בידי חוקר שאינו עובד מדינה ואשר הוועדה תמנה - ולא תהיה אפשרות לערער על החלטותיה. עוד כוללות ההמלצות פתרונות דיור בשטחים הפתוחים, בשולי הערים, וכל זאת תוך פגיעה סביבתית קשה.
לדעתי, הותמ"ל ירוקן מתוכן את גופי התכנון הקיימים, שכן מדובר למעשה בהקמת מערכת תכנון חלופית, המציבה בראש סדרי העדיפויות את יוזמות הממשלה ותאגידי הבנייה הגדולים בישראל - על חשבון השלטון המקומי וכלל הציבור. הוא מהווה כיום את אחד האיומים המשמעותיים ביותר על השטחים הפתוחים בישראל ועל דמותה של הארץ, לדור הנוכחי ולדורות הבאים.
אז מה כן צריך לעשות? צריך לחזק את מוסדות התכנון הקיימים ולממש יחידות דיור מאושרות, אשר מעוכבות בשל חסמים שונים, על בסיס חיזוק משאביהן של ועדות התכנון הקיימות, ועידוד הליכי התחדשות עירונית.
הכותב הוא מנהל תחום תכנון בחברה להגנת הטבע