מתנחל ב"פלסטין": 'אם אחוש ביטחון, אשאר'
ברשות פסלו את היוזמה להשאיר מתנחלים תחת שלטון פלסטיני, בלשכת רה"מ אמרו כי הדבר מוכיח את חוסר נכונותם להסדר. ומה חושבים התושבים?
באגף הימני של הליכוד ובבית היהודי זעמו על היוזמה החדשה של ראש הממשלה - אבל דווקא חלק מהמתנחלים לא פוסלים על הסף את האפשרות להישאר בביתם שמעבר לקו הירוק תחת שלטון פלסטיני. "בסוף זה יהיה הפתרון", אומר תושב אפרת על דברי בכיר בלשכת ראש הממשלה, שאמר כי "בנימין נתניהו מאמין שצריך לאפשר למתנחלים את האופציה לגור בפלסטין".
עוד חדשות:
פירון: מזל שלא הגבתי לפרשת המורה ורטה
'האקרים השתלטו על מחשבים ביטחוניים"
תזכיר חוק: לעגן את נושא הפונדקאות
ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, אמר בתגובה לדברי הגורם בלשכת ראש הממשלה כי כל מי שאומר שהתנחלויות יישארו בתחומי המדינה הפלסטינית אינו מאמין בפתרון שתי המדינות ואינו רוצה מדינה פלסטינית. בעקבות זאת הגיבו גורמים בלשכת ראש הממשלה: "אין דבר שחושף יותר מכול את חוסר הנכונות של הרשות בהסדר עם ישראל מאשר תגובתם הקיצונית והפזיזה על פרסום לא רשמי".
בזמן שהמשא ומתן המדיני תקוע ושני הצדדים נאבקים על תמיכת האמריקנים ומנסים להאשים את האחר בכישלון השיחות, הזכירו הגורמים בירושלים את דברי ראש הממשלה בסוף השבוע. "בהמשך
לדבריו לפיהם לא ייעקר אף יישוב ולא יפונה אף יהודי, הסכם יושג רק כשהפלסטינים יכירו במדינה היהודית ורק כשיובטחו האינטרסים החיוניים לביטחונם של אזרחי ישראל".
שמואל פלג (30) מאפרת אמר כי לא יהיה מנוס אלא לאפשר למתנחלים להמשיך ולגור תחת ריבונות המדינה הפלסטינית העתידית: "מצד אחד המדינה לא תוכל להרשות לעצמה לפצות כל כך הרבה אנשים מבחינה כלכלית, ומצד שני זה לא הגיוני לעקור את כל גושי ההתנחלויות. המציאות הזו מורכבת מאוד, ובתוכה דילמות לא פשוטות - האם הרחוב הפלסטיני יהיה מוכן לחיות לצדנו? איך ניתן יהיה להיכנס מהמדינה הפלסטינית לישראל כדי לראות את המשפחה והחברים?"
לאחר חתימת הסכם הקבע, אומר פלג, הוא יעדיף להישאר תחת שלטון פלסטיני ולא לעבור לתוך שטח ישראל. "אם ארגיש תחושת ביטחון ככל הנראה אשאר. כדי להגיע לפתרון הסכסוך צריך לפעול בזהירות ובצורה מושכלת". פלג הוא כנראה לא היחיד שחושב כך, אבל רבים מהמתנחלים לא מאמינים שהתרחיש שהעלו בלשכת ראש הממשלה בכלל אפשרי בשנים הקרובות.
"הדיבורים האלו קיימים כבר הרבה מאוד שנים", אומר איתן כהן, המתגורר בהתנחלות במועצה אזורית דרום הר חברון. "כולם יודעים שלא יהיה הסכם שלום בטווח הנראה לעין, והאמירה הזאת נועדה רק כדי לייצר כותרות. אני מתפלא שיצאה הודעה כזאת שאומרת דבר פשוט - המדינה מוכנה לוותר על אזרחיה היהודים".
אהוד אמיתון (27), מנהל בסוכנות "תצפית" ותושב ההתנחלות נווה צוף במועצה האזורית בנימין, מתנגד נחרצות למהלך. "המשמעות של 'להיות עם חופשי בארצנו' זה קודם כול לקבץ יהודים מהגלות ולא לשעבד את תושבי המדינה תחת שלטון זר", הוא מסביר. "הרעיון המגוחך הזה עולה בכל פעם שיש קשיים בתהליך המדיני. אם נתניהו יסכים לקבל רעיון כזה הוא פשוט יבגוד בכל הערכים שהוא הבטיח לנו".
האפשרות כי מתנחלים שיחפצו בכך יוכלו להתגורר בתחומי המדינה הפלסטינית העתידית, אם ייחתם הסדר מדיני, עוררה תמיד מבוכה בצד הפלסטיני. ההנהגה ברמאללה לא ידעה אף פעם כיצד להתייחס לכך. מצד אחד, המתנחלים הם סדין אדום בעיני התושבים הפלסטינים ולכן אבו מאזן לא יכול פתאום לקבלם בידיים פתוחות - גם אם יחיו תחת אזרחות פלסטינית. מצד שני, ההנהגה הפלסטינית שמנסה לסגל לעצמה סטנדרטים ליברליים אינה יכולה לקבוע כי בני לאום או דת מסוימים לא יוכלו להתגורר במדינתם.
בשנים האחרונות התבטא אבו מאזן פעמים ספורות, בעיקר באוזניהם של ישראלים שהגיעו לביקורים במוקטעה ברמאללה, כי יקבל נוכחות של יהודים במדינה הפלסטינית כל עוד הם יהיו מחויבים לריבון הפלסטיני ויישאו תעודת זהות פלסטינית. גם ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, סלאם פיאד, הצהיר בעבר כי יהודים שיבחרו לחיות בתחומי המדינה הפלסטינית ייהנו משמירה מלאה על זכויות האזרח שלהם, לפחות כמו אלו שמהם נהנים ערביי ישראל במדינתם.
אולם היו גם כאלה שנשמעו אחרת. ימים ספורים לפני שהרשות הפלסטינית פנתה אל מועצת הביטחון של האו"ם בספטמבר 2011, במטרה להתקבל כמדינה חברה בארגון, צוטט השגריר הפלסטיני בארצות הברית, מען עריקאת, אומר שמוטב שהמדינה הפלסטינית העתידית תהיה ריקה מיהודים וכי עדיף לשני העמים שיחיו בנפרד. התגובות החריפות שלהן זכו הפלסטינים בעקבות דבריו של השגריר גרמו לשר ההקדשים מחמוד אל-הבאש, המקורב מאוד לאבו מאזן, לפרסם הבהרה דחופה ולפיה המדינה הפלסטינית תהיה פתוחה לכל הדתות.
מאז שמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי החל במסע הדילוגים שלו, שהוביל לפתיחת המשא ומתן, נמנעו הפלסטינים מלהשמיע את דעתם על הנושא. בסוף השבוע שעבר מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, העלה את הסוגיה לדיון ציבורי כאשר התראיין למגזין פלסטיני ואמר כי הפלסטינים שמעו שישראל מעוניינת לחכור את מה שנותר מההתנחלויות שנמצאות מחוץ לגושים לזמן ארוך או להשאיר את ההתנחלויות הללו בתחומי המדינה הפלסטינית יחד עם שמירת האזרחות הישראלית של התושבים שלהן.
Read this article in English