אישה מהחלל: ראיון עם אנה לי פישר
הכירו את אנה לי פישר: אסטרונאוטית, דוקטור, אשת משפחה והאם הראשונה בחלל. שוחחנו עם פישר על החיים כאסטרונאוטית, מה האתגרים העומדים בפני נשים בתוכנית החלל, ומה היא חשבה על הסרט כוח משיכה?
לרגל שבוע החלל בסוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, אחת האסטרונאוטיות הותיקות והבולטות בנאס"א, אנה לי פישר התארחה באולפן ynet וענתה על שאלות גולשי הפייסבוק שלנו.
פישר, בת 64, נולדה בניו יורק וגדלה בקליפורניה. אם לשניים מבעלה הראשון (ביל פישר) שהיה אף הוא אסטרונאוט. פישר בוגרת תואר שני בלימודי כימיה בהצטיינות ודוקטור לרפואה. את התמחותה עשתה בתחום רפואת החירום בכמה בתי חולים בקליפורניה.
את דרכה בעולם החלל החלה כמועמדת לנאס"א בשנת 78 ותוך שנתיים הוכשרה למשימות חלל. רוב תפקידיה בסוכנות החלל התרכזו בבדיקות של מערכות טכנולוגיות מתקדמות (החזרת שני לוויני תקשורת למסלול שלהם, בפרויקטים במעבורת החלל, בתחנת החלל הבינלאומית ובפרויקט "אוריון" החדשני להטסת רכב חלל מתקדם לנחיתה על הירח. במשימות אלה היא צברה מאות שעות בחלל. עבודה של שנים השיגה לה תארי כבוד רבים ביניהם: מדליית השירות של נאס"א ותואר לא פחות חשוב - "אם השנה".
פישר, בין הנשים הראשונות שהוכשרו כאסטרונאוטיות אי פעם, היא גם האם הראשונה בחלל, כאשר ילדה את בתה הראשונה כשנה לפני כן (1983) ואת בתה השנייה בשנת 89. אז החליטה פישר לצאת לתקופת חופש בת 6 שנים מצוות נאס"א לטובת גידול המשפחה. באחד מראיונותיה דאגה להדגיש כי "זו הייתה הגשמת חלום עבורי, ולא חשבתי שיש לי סיכוי להגשים אותה. כל האסטרונאוטים היו גברים ולכן זה לא טריוויאלי להגיע למעמד כזה". כשחזרה לנאס"א היא המשיכה בפועלה, בעיקר בתחומי ניהול של פרויקטים מתקדמים בשדה הטכנולוגי ובשיתוף הפעולה עם סוכנויות אחרות בעולם. כמות שנות העבודה והניסיון של פישר מקנה לה כיום את היכולת להסתכל בפרספקטיבה ארוכת שנים על התפתחות סוכנות חלל האמריקנית, כשהיא התבטאה לא פעם על אתגרי המימון שעומדים בפני הסוכנות ועל ההתחדשות הטכנולוגית.