ירושלים, פליטים וגבולות - אבו מאזן מציג את הדרך להסכם: "הזדמנות לשלום שלא תחזור"
נשיא הרשות הפלסטינית שטח את משנתו על התהליך המדיני וגם על יחסיו עם ראש הממשלה. "אני מתפלל לאלוהים שהמלחמות בינינו הסתיימו", אמר והבהיר כי חמאס לא יהווה מכשול להסכם
תקופת מעבר הגיונית עד להסכם הקבע תארך שלוש שנים, ובמהלכן יפקח נאט"ו על מימוש הסכם בשטח - כך מצפה יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן שיסתיים המו"מ המדיני בין הצדדים. בראיון שנערך עמו לפני כחודש ואשר יוקרן השבוע במסגרת הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי, הצהיר אבו מאזן: "אני מוכן לפגוש את נתניהו בכל עת".
עוד בחדשות:
דרעי על חברתו הנורבגית של יאיר נתניהו: "אוי לנו"
מחאה נגד נשיא צרפת הפכה למפגן אנטישמי
נשיא הרשות הפלסטינית נשאל מה יהיו לדעתו תוצאות סבב השיחות הנוכחי בין ישראל לפלסטינים, והשיב: "ראשית, חזון שתי המדינות צריך להפוך ודאי, ולפיו מדינת ישראל חיה לצד מדינת פלסטין בגבולות 67', בביטחון וביציבות. הסעיף השני בחשיבותו הוא שירושלים המזרחית תהיה בירת המדינה הפלסטינית. ירושלים תהיה עיר פתוחה לכל הדתות ויתקיימו בה הסדרים בין שני הצדדים".
אבו מאזן התייחס לשאלת הגבולות והבהיר: "גבולות המדינה הפלסטינית יהיו בידי הפלסטינים ולא בידי הצבא הישראלי", וביחס לשאלת הפליטים חזר על עמדתו שלפיה הסוגיה צריכה להיפתר בהתאם ליוזמת השלום הערבית, "המדברת על פתרון צודק ומוסכם עם ישראל בהתאם להחלטת עצרת האו"ם 194". אבו מאזן אמר כי "אם ארבעת הסעיפים הללו יתקיימו, אני מאמין שיהיה זה פתרון מקובל, יציב ולגיטימי".
"הזדמנות לישראלים"
נשיא הרשות הציג את הפתרון כ"הזדמנות עבורכם, היות שאנחנו מייצגים את כל העם שלנו ורוצים לחתום על הסכם שלום, שיובא כמובן למשאל עם. אך אפשר שהזדמנות זו לשלום לא תחזור", הזהיר. לדידו, ההסכם "יעניק למדינת ישראל הכרה מצד 57 מדינות ערביות ומוסלמיות. תהיה זו הכרה מלאה עם קיום קשרים דיפלומטיים בין כל המדינות הללו לבין מדינת ישראל. אני מקווה שהעם הישראלי מבין מה המשמעות של חיים בשלום באזור שבין מאוריטניה ולאינדונזיה בהשוואה למצב הנוכחי".
על תקופת המעבר שתחלוף מיום חתימת ההסכם ועד הפיכתה של פלסטין למדינה עצמאית לגמרי, אמר אבו מאזן כי "מי שמציע 10 או 15 שנה אינו רוצה לסגת. תקופת מעבר הגיונית לא תעלה על שלוש שנים, ובמהלכה ישראל תיסוג באופן הדרגתי. אנחנו מסכימים לנוכחות צד שלישי, שיחליף את ישראל במהלך הפינוי או לאחריו, כדי להסיר את החששות שלנו ושל ישראל. כמו גם יבטיח שהעניינים ימשיכו להתקיים כרגיל. אני חושב שנאט"ו הוא הגורם המתאים למשימה זו".
"וכיצד בכוונתך לנטרל את עמדת הקיצוניים מבית?"
"ישנו הסכם רשמי כתוב בינינו ובין החמאס, לפיו הם מסכימים על קיום משא ומתן מטרתו הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67'. הם מסכימים על קיום התנגדות עממית לא אלימה, וכן על הקמת ממשלת טכנוקרטים וקיום בחירות. חמאס איננו בעיה, השאירו זאת לנו. אנחנו חותמים הסכם איתכם בשם כל העם הפלסטיני - בגדה, ברצועה ובפזורה".
בהתייחס לשאלה על יחסיו עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר אבו מאזן: "רשום לפניך. אני מוכן לפגוש אותו בכל עת. אינני שולל זאת. אינני שולל את האפשרות שנתניהו יישא דברים בפני הפרלמנט או שאשא דברים בכנסת. יש לבחון את הדבר".
עוד הוסיף: "אני אומר לעם ישראל שאנחנו שכנים, נלחמנו זה בזה מלחמות רבות, ואני מתפלל לאלוהים שהמלחמות בינינו הסתיימו. מבחינתנו הן נחלת העבר והשימוש בכוח הוא נחלת העבר. אנחנו רוצים בשלום עם ישראל. אנחנו רוצים שהעם בישראל יחיה בביטחון במדינתו והעם הפלסטיני יחיה גם כן במדינתו העצמאית".
Read this article in English