עיניים כחולות, עור כהה. זהו אירופאי קדמון
DNA משן של אדם שחי בספרד לפני 7,000 שנה מגלה: האירופאים היו כהי עור עד תקופות מאוחרות יחסית, ולא יכלו לעכל חלב ועמילן. מה הוביל לשינויים?
ה-DNA של צייד-לקט שחי לפני 7,000 שנה בספרד מעלה כי האירופאים היו כהי עור עד תקופה מאוחרת בהרבה ממה שחשבו תחילה. נתונים גנטיים שנאספו משן של "לה בראנה 1", אדם קדמון שחלקים מהשלד שלו נמצאו עמוק בתוך מערכת מערות בספרד ב-2007, חשפו שילוב יוצא דופן של עור כהה ועיניים כחולות. כך עלה ממחקר שפורסם במגזין "Nature".
עוד חדשות
בודדים ועניים: כל 45 דקות מת ניצול שואה
סיוט באוניית התענוגות: 564 נוסעים חלו
עד לא מכבר הסברה הייתה כי אירופאים מהתקופה המזוליתית, לפני 5,000 עד 10,000 שנה - אז חי "לה בראנה 1" - היו בהירי עור. זאת, עקב רמות הקרינה האולטרה-סגולית הנמוכות יחסית באזורים ההרריים הללו. "עד לאחרונה, ההערכה הייתה שעור בהיר התפתח מוקדם יחסית באירופה, עוד בתקופה הפליאוליתית העליונה. אבל ברור שזה לא המקרה", אמר אחד ממחברי המחקר, הספרדי פרופ' קרלס ללוסה פוקס.
לדברי החוקר מברצלונה, "היה מאוד מפתיע לגלות שלאותו אדם קדמון היו גרסאות אפריקניות בגנים שקובעים את הפיגמנטציה הבהירה של האירופאים בדורנו אנו. אפילו יותר מפתיע היה למצוא שהיו לו וריאציות גנטיות שמובילות לעיניים כחולות".
התקופה הפליאוליתית העליונה או תקופת האבן התחתונה היא תקופה שמשתרעת מלפני 50 אלף שנה ללפני 10,000 שנה. אחריה הגיעו התקופה המזוליתית או תקופת האבן התיכונה, ובהמשך התקופה הנאוליתית. ללוסה פוקס אמר כי אירופאים בהירי עור התפתחו "הרבה יותר מאוחר" מכפי שהייתה ההערכה עד כה - אולי רק בתקופה הנאוליתית, בעת שציידים-לקטים הפכו לחקלאים. לדבריו, הסיבה יכולה להיות שינוי בהרגלי האכילה ואיתו ירידה בצריכת ויטמין D.
הממצאים הגנטיים חשפו כי ל"לה בראנה 1" היו עיניים כחולות ושיער כהה, כנראה שחור. ההערכה המקובלת היא שהאדם הקדמון היה כהה עור, וכי העור הפך חיוור יותר עם הנדידה בתקופות העתיקות מאפריקה לאזורים ששם מזג האוויר קר יותר. "לה בראנה" הוא האדם הקדום ביותר שהגנום שלו נותח במלואו. למרות שיערו הכהה, השוואה הובילה לכך שמבחינה גנטית הוא דומה יותר מכול לתושבי סקנדינביה, ובמיוחד לשבדים ופינים.
החקירה העלתה גם ש"לה בראנה 1" לא רכש עדיין את השינוי הגנטי שאפשר לבני אדם בתקופות מאוחרות יותר לעכל חלב ועמילן ביתר קלות - התאמה שככל הנראה קשורה עם תחילת עידן החקלאות בתקופה הנאוליתית.