ארה"ב: "איש המרלבורו" מת מנזקי העישון
השחקן והדוגמן אריק לוסון, שעישן מגיל 14 והופיע בפרסומות המיתולוגיות למרלבורו בארצות הברית בסוף שנות ה-70, מת מאי ספיקת ריאות - תוצאה של מחלת ה-COPD שבה לקה בשל שנות העישון הממושכות
סופו של איש המרלבורו: השחקן אריק לוסון, שהופיע בפרסומות של חברת הסיגריות מרלבורו בין השנים 1978 ל-1981, מת מאי ספיקה ריאתית הנגרמת בשל מחלת ה-COPD.
בשנות השמונים לוסון נחשב אחד השחקנים העסוקים בארצות הברית. הוא הופיע בסדרות כמו "המלאכיות של צ'רלי", "שושלת" ובסדרות נוספות.
קמפיין איש המרלבורו קידם את ענקית הסיגריות במשך יותר מ-40 שנה, לאחר שעישון סיגריות נתפס בציבור כ"טבק נשי עם פילטר". לוסון גויס לתפקיד דוגמן הבית של החברה והופיע בפרסומות רבות. הוא עצמו עישן מאז שהיה בן 14, ולא הצליח להיגמל מהסיגריות - עד שלקה במחלת הריאות החסימתית הכרונית COPD.
עוד על COPD:
- הפסקת עישון "תמחק" את נזקי העבר? על COPD
- COPD: המחלה שהורגת מעשנים. 10 עובדות
- אחד מכל 4 מעשנים ילקה במחלת ריאה קטלנית
בהמשך נאלץ לוסון לקטוע את קריירת המשחק שלו, בשל פציעה שקרתה לו בזמן שצילם מערבון. מאוחר יותר החל להופיע בקמפיין נגד עישון דווקא, שאף לעג לאיש המרלבורו שאותו גילם ושהדגיש את הנזקים הבריאותיים הקשים כתוצאה מעישון.
מחלתו הלכה והחמירה, עד שהוא נזקק לטיפול בחמצן 24 שעות ביממה ולתרופות רבות. מצבו המשיך להידרדר ובשבת הלך לוסון לעולמו בביתו שבקליפורניה, כשהוא בן 72.
לוסון לא היה השחקן והדוגמן היחיד שמת כתוצאה מנזקי העישון, וקדמו לו דייוויד מילר שמת ממחלת האמפיזמה ב-1987 ודייוויד מקלין שמת מסרטן הריאות בשנת 1995.
מחלת ה-COPD מתבטאת בשיעול, פליטת כיח וקוצר נשימה במאמץ. מרגע שחלה בה המעשן, צופן לו העתיד רק הידרדרות ממושכת וגלגל ההצלה יחידי באמצעות השתלת ריאות ותרופות מקלות. בשנים האחרונות נרשמה עלייה מתמדת במספר החולים בעולם, 90% מהם מעשנים או מעשנים לשעבר.
במהלך המחלה נהרסים הסמפונות ורקמות הריאה, ותפקוד הריאות של החולים מידרדר בקצב המהיר פי שניים ויותר מאשר אנשים בריאים. הבעיה העיקרית אצל החולים היא בנשיפת אוויר החוצה, עד כדי כך שבשלביה החמורים מתקשים החולים אפילו לכבות נר בנשיפה.
לגילוי מוקדם של המחלה חשיבות גדולה, כיוון שהפסקת העישון במקביל לטיפול תרופתי ולפעילות רפואית נוספת יכולים לעצור את התפתחותה ולשפר את איכות החיים של החולים.
לכל אדם מעל גיל 40 שעישן חפיסה סיגריות ויותר במשך 20 שנה מומלץ לבחון אם הוא סובל מהצטננויות תכופות, שיעול וליחה ממושכים וקוצר נשימה במאמץ. האבחון למחלה נעשה בבדיקת תפקודי ריאות באמצעות נשיפה.