הח"כים באושוויץ: "ללמוד וללמד את הלקח"
השרים וחברי הכנסת השתתפו באושוויץ בטקס זיכרון לנספים ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה. ניצולת שואה בטקס: "אנשים השתדלו שהאתר הזה לא ייעלם מפני האדמה". כעת הם נוכחים במפגש של חברי פרלמנט מהעולם
לצדם של נציגים מרחבי העולם ניצבו בצהריים (יום ב') 54 שרים וחברי כנסת שהגיעו למחנה ההשמדה אושוויץ לציון יום השואה הבינלאומי. הביקור במחנה נחתם בטקס ובנאומים של ח"כים וניצולי שואה. לקראת ערב יחל בקראקוב מפגש בהשתתפות חברי פרלמנט ואח"מים מישראל, פולין, ארצות הברית, קנדה ומדינות נוספות. במהלך המפגש יתקיימו סדרת נאומים בני דקה של הנוכחים, בהם נשיאת הפרלמנט הפולני, "הסיים". את המפגש ינחו מזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ ומזכיר הסיים לך צ'פלה.
יו"ר האופוזיציה ח"כ יצחק (ב'וזי) הרצוג, שעומד בראש המשלחת יחד עם יו"ר הקואליציה ח"כ יריב לוין, אמר בטקס: "באנו לכאן כדי לחוש לרגע את האוויר המזוהם, לטעום מכוס התרעלה, להרגיש את הכאב. לא כיחידים אנו ניצבים כאן, אלא כנציגיה של אומה העושה את דרכה במסע זיכרון מפרך וכואב, מסע אל תהומות הרוע ואל יסודות הקיום היהודי והאנושי".
הרצוג אמר עוד כי "אושוויץ כאן, אושוויץ קרתה, אושוויץ אפשרית, אושוויץ תהיה לעד חור שחור המאיים לבלוע את ההיסטוריה האנושית וההיסטוריה היהודית. אין תקדים לזוועה שחווה עמנו כאן ובכל אירופה, המסע הוא מסע זיכרון שממנו עולים שני קולות: קול אחד קורא לנו 'העם היהודי' וקול אחר קורא לנו 'ידידינו' הנמצאים כאן ובעולם כולו. הקול המצווה לבני העם היהודי לא לשכוח, לעולם לסמוך על עצמנו, לדעת לסמוך על עוצמת החיים".
יו"ר המשלחת הוסיף בדבריו כי "אנחנו חייבים להבטיח לדורות הבאים שאפשר לדמיין עולם אחר, שאפשר לבנות עתיד עם תקווה, עולם לא מפוחד. עולם שבו יהודי יהיה בטוח בכל מקום ומקום. אם נאבד את התקווה לבנות עולם אחר, ניכנע לרוח של אושוויץ. הקול השני, הקורא מכאן לקהילייה הבינלאומית ומצווה עליה להילחם באנטישמיות, לפעול בתקיפות נגד אותם המבצעים פשעים נגד האנושות, לא להיכנע לאדישות, לא לתת לעוול לצמוח בלי להשיב לו מלחמה".
הרצוג הודה לחסידי אומות העולם וציין בסוף נאומו כי "עלינו כולנו מוטלת המשימה להמשיך ולשתף פעולה במאבק משותף נגד הגזענות והשלכותיה. בשם מדינת ישראל, בשם תושביה ואזרחיה, בשם כנסת ישראל, בשם ממשלת ישראל, ניצולי השואה ויהודים מרחבי תבל, נצהיר היום כי נמשיך בכל דרך את משימת חיינו - ללמוד וללמד את הלקח, להיאבק באנטישמיות, להילחם ברוע, לגרש את החושך ולתקן עולם בצדק ובמשפט, בחסד וברחמים".
סופיה, ניצולת אושוויץ, אמרה בטקס לזכר הנספים: "לפעמים קורה לי שמישהו ששומע שאני נוסעת לאושוויץ שואל אותי 'למה את חוזרת לשם?' יש לי רק תשובה אחת: אני חוזרת כי זה קיים. אימא שלי ביקשה ממני שאסע איתה לאושוויץ כי היא רצתה להראות איך 'גרתי' שם. לאחר שחזרנו הביתה היא אמרה לי 'אל תיסעי לשם לעולם, את חייבת לשכוח' ורק כעבור כמה שנים חזרתי לפה לבירקנאו".
הניצולה סופיה אמרה עוד: "אנשים השתדלו לעשות את הכול על מנת שמוזיאון אושוויץ-בירקנאו, האתר הזה, האנדרטה לסבל שאין כמותו ועדות לפשע שאין כמותו, שלא ייעלמו מפני האדמה. אי אפשר להשאיר את האנשים האלה לבד. חוץ מזה, בעיר עצמה הוקם בית למפגשי נוער המרכז לדו-שיח ולתפילה והמרכז היהודי. אלה היו עובדות בונות ואנחנו, אסירים לשעבר, לא יכולנו להיות אדישים לעובדות האלה".
צזארי גרברצ'יק, סגן נשיאת הפרלמנט הפולני, אמר בטקס: "את כולנו ריכזו כאן הזיכרון וההתנגדות כלפי מה שלא היה צריך בכלל לקרות. המקום שאנחנו נמצאים בו הפך לא רק לסמל אלא אולי העדות החומרית הכי מזעזעת למשהו שהונע על ידי האלימות שדרסה את כל הזכויות והחוקים של אלוהים ושל בני אדם".
השרים וחברי הכנסת נוטלים חלק באירועי הזיכרון במחנה ההשמדה ויקיימו ישיבה היסטורית של כנסת ישראל על אדמת פולין - בעיר קרקוב. מדובר בישיבה משותפת לכנסת ישראל ולפרלמנט הפולני. את הח"כים מלווים עשרות ניצולי שואה, השופט העליון אליקים רובינשטיין, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין וכן יושבי ראש הכנסת לשעבר שבח וייס ודליה איציק.
משלחות של 20-כ פרלמנטים מאירופה, משלחת הכנסת ומשלחת של הקונגרס האמריקני פתחו את היום הגדוש בסיור במחנה אושוויץ .1 משם עברו המשלחות לאוהל ענק במחנה בירקנאו (אושוויץ 2) שבו נערך טקס זיכרון. עשרות תחנות טלוויזיה ורדיו מרחבי תבל מסקרות בשידורים ישירים את טקס הזיכרון באוהל, ואת אמירת הקדיש ותפילת "אל מלא רחמים" מול האנדרטה לזכר הנרצחים. האנדרטה הזו הוקמה ליד המשרפות, שאליהן הובאו הגוויות אחרי שהושמדו בתאי הגזים.
יום הזיכרון הבינלאומי לשואה מצוין 27-ב בינואר, היום שבו נכנסו חיילי הצבא האדום לאושוויץ, תשלובת מחנות הרצח הגדולה והאכזרית בתולדות האנושות, לפני 69 שנים.