הצד האפל של המונדיאל
עבודה בחום של 45 מעלות, תנאי מחיה מחרידים והיעדר טיפול רפואי. לפחות 382 פועלים נפאלים הבונים את התשתיות לטורניר בקטאר 2022-ב מתו בשנתיים האחרונות, ופיפ"א סופגת ביקורת קשה על ההתנהלות שלה בנושא
ynet ספורט ברשתות החברתיות:
וזה עוד כלום. במהלך השנתיים האחרונות מתו בקטאר לפחות 382 פועלים נפאלים. מאז שהסיפור פורסם לראשונה בספטמבר ב"גרדיאן" הלונדוני, מתו עוד .36 וגם במקרה הזה, המספרים אינם סופיים.
בנובמבר נכנס ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" לתמונה, ופירסם דו"ח שנקרא "הצד האפל של הגירת העבודה." בדו"ח נטען כי בין 2010 2013-ל מצאו את מותם בקטאר 539 פועלים זרים, כאשר עשרות אלפים מהם היו נתונים לתנאים תת-אנושיים.
בדו"ח הובאו עדויות על כך שעובדים רבים הוחזקו כבני ערובה על ידי המעסיקים שהחרימו את דרכוניהם. הם אולצו לעבוד 14 שעות ביממה, ולעיתים לא קיבלו את שכרם במשך חודשים.
הפועלים עבדו בחום של 45 מעלות בצל, מבלי לקבל טיפול רפואי, ציוד מתאים ואפילו שתייה. תנאי המחיה שלהם היו מחרידים. חלקם גרו בחדרים קטנים בהם הצטופפו 15-כ איש, בלי חשמל, מים זורמים או מיזוג אוויר, כשהביוב זרם ברחובות שמסביב.
ראשי השלטון בקטאר משקיעים 150 מיליארד יורו בהכנת המדינה שלהם לאירוח המונדיאל .2022-ב מדובר בבנייה של אצטדיונים, שדות תעופה, כבישים, תחנות רכבת, בתי מלון ועוד. והנתונים החדשים האלה יוצרים עליהם לחץ. אבל הלחץ הכבד יותר הוא על פיפ"א, שמאפשרת למצב הבלתי-נסבל הזה להימשך. כשהסיפור פרץ לפני כחמישה חודשים וזכה לחשיפה תקשורתית עולמית, נשיא פיפ"א ספ בלאטר הצהיר ש"פיפ"א לא תעצום את עיניה" ותפעל כדי לטפל בנושא. רק שבפועל, כך עושה רושם, שום דבר לא השתנה.
דום־לב פתאומי
משרד העבודה הקטארי כן נקט צעד אחד – הוא שכר את שירותיה של ,DLA PIPER חברת הייעוץ הבינלאומית, כדי שזו תערוך בדיקה מקיפה ודחופה של המצב. ראש הוועדה המארגנת של המונדיאל, חסן אל-ת'וואדי, הבטיח שתהיה התייחסות רצינית לממצאי הבדיקה. "לא ניתן שהמונדיאל ייבנה על דמם של חפים מפשע," הוא אמר בפאתוס.
אז נכון, הממצאים אמורים להתפרסם בשבועות הקרובים, אבל השאלה היא אם ממשלת קטאר אכן תשנה את דרך פעולתה, כמה זמן זה ייקח, ובעיקר – כמה פועלים נוספים ימותו עד אז.
אגב, בדו"חות הרשמיים נמסר כי יותר ממחצית הפועלים מתו בגלל "דום-לב פתאומי," מה שנשמע מוזר מאוד כאשר מדובר באנשים בריאים וצעירים יחסית. כששר העבודה הקטארי נשאל בשנה שעברה איך הוא מסביר כל כך הרבה מקרי מוות בשל דום-לב, הוא ענה: "את השאלה הזו צריך להפנות לרשויות הבריאות בנפאל או לממשלה הנפאלית."
מה שחשוב להבין הוא שהנפאלים מהווים רק 15-כ אחוזים מתוך 2 מיליון העובדים הזרים בקטאר, המועסקים בעיקר בבנייה. היתר מגיעים מהודו, פקיסטן, סרי-לנקה ובנגלדש. ייתכן שמספרי הפועלים שקיפחו את חייהם גבוהים יותר, אבל רק ממשלת נפאל סיפ- קה עד עתה נתונים מדויקים. הארגון הנפאלי ,PNCC שעובד בשיתוף פעולה עם משפחות הפועלים שמתו, מכיר כל מקרה באופן פרטי ומנסה לסייע להן לקבל פיצויים מקטאר, טוען כי פיפ"א לא עושה מספיק.
אנשי הארגון דורשים מפיפ"א ומהספונסרים שלה לפעול ביתר תקיפות. "פיפ"א וממשלת קטאר הבטיחו לעולם שהם יפעלו למען בטיחותם של הפועלים שבונים את האצטדיונים ואת התשתיות לקראת המונדיאל. אבל הנתונים החדשים והמקרים הנוספים שמדווחים כל העת מוכיחים שבפועל דבר לא נעשה," נאמר בהודעה האחרונה של הארגון.
בנוסף נכתב: "אנחנו מדברים על אנשים צעירים, בריאים בגופם, שכל עתידם היה לפניהם, עם משפחות שחיכו להם בבית וחיים שלמים שהמתינו להם. רבים מהם עבדו עד מוות, פשוטו כמשמעו. לאחרים ציפה מוות קשה אף יותר. וכולם נבגדו על ידי פיפ"א. מר בלאטר אמר באוקטובר שיש עוד הרבה זמן כדי לטפל בבעיה. אבל עבור העובדים שמתים מדי שבוע בקטאר, כדי להקים את האצטדיונים שיארחו את המונדיאל של מר בלאטר, כבר לא נשאר זמן."
לא מזיז לאף אחד
אנשי PNCC מנסים לרתום גם את הספונסרים הגדולים של המונדיאל לצד שלהם: "הכישלון של קטאר במתן הסבר למותם של כל כך הרבה עובדים, והכישלון של פיפ"א לפקח על המתרחש, מטרידים ביותר. אנחנו קוראים לחברות נותנות החסות, כמו קוקה קולה, אדידס, ויזה, יונדאי ובאדווייזר, לבדוק מחדש את ההתנהלות שלהן מול פיפ"א."
בינתיים הקריאה הזו לא ממש עושה רושם על מישהו. כשמדובר בחוזים של עשרות ומאות מיליונים, מותם של כמה מאות פועלים אלמונים מנפאל הרחוקה לא מזיז בינתיים לאף אחד. לפני שלוש שנים אמר מזכ"ל פיפ"א, ז'רום ואלקה: "יש לנו אחריות שהיא מעבר לטובת הכדורגל וארגון התחרויות," כשהתייחס לשיתוף הפעולה של פיפ"א עם הארגון הבינלאומי של ועדי העובדים.
רק שהארגון ממשיך לבקר באופן קבוע את ממשלת קטאר על כך ששום התקדמות לא נעשתה בכל מה שקשור לזכויות העובדים הז - רים במדינה. ראשי הארגון הזהירו כי לפחות 4,000 עובדים זרים ימותו בשל תנאי העבודה לפני שתיבעט בעיטת הפתיחה של המונדיאל .2022-ב
מתי משחקים?
מה שעדיין לא ידוע הוא מתי בדיוק תהיה בעיטת הפתיחה הזו. ואלקה אמר לפני כשבועיים שאין סיכוי שהטורניר יתקיים בקיץ, בשל הטמפרטורות הרצחניות
ששוררות בקטאר בחודשים יוני-יולי-אוגוסט. "לדעתי הטורניר יתקיים בטווח שבין 15-ה לנובמבר 15-ל בינואר," הוא אמר, "בתקופה הזו של השנה מזג האוויר אידיאלי. זה כמו אביב חמים באירופה, עם ממוצע של 25 מעלות."
אבל בלאטר מיהר להבהיר כי זו דעתו הפרטית של ואלקה, וכי שום החלטה רשמית לא התקבלה. "יש עוד 8 שנים ואנחנו לא נמהר בתהליך קבלת ההחלטות. ניקח את הזמן כדי לשקול את כל האלמנטים הרלוונטיים. בכל מקרה, שום החלטה לא תתקבל לפני המונדיאל בברזיל."
שער השנה של ברק יצחקי בסכנה? צפו
לא תאמינו איך הכדור הזה לא נכנס לשער
צפו: ניצחון ליונייטד על צ'לסי, אבל מחוץ למגרש
בלאטר לא יודה בכך, אבל סביר להניח שהוא מצטער מאוד על ההחלטה לקיים את המונדיאל 2022-ב בקטאר. והוא לא היחיד.