שתף קטע נבחר

 

לא רק גזר: מה לאכול כדי לשמור על הראייה?

תזונה נכונה, עשירה ומאוזנת יכולה לסייע במניעת מחלות עיניים קשות כמו ניוון רשתית, גלאוקומה וקטרקט. איך המזון שאנחנו אוכלים משפיע על הראייה שלנו, ולמה גזר נחשב לירק "הכי מועיל לעיניים"? מומחה מסביר, ויש גם מתכון בריא

הקשר בין מניעת מחלות לתזונה מאוזנת - כבר ידוע. בדרך כלל מקשרים בין השניים בעיקר בכל הנוגע למניעת מחלות רבות של כלי הדם, הלב, סוכרת, לחץ דם גבוה, ואילו מניעת מחלות עיניים קשות, פחות מוזכרת בהקשר הזה.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

  

במרבית מחלות העיניים הקשות חלה הידרדרות מתמשכת בתפקוד העין, והן מסתיימות באובדן חלקי או מלא של יכולת הראייה - ומכאן נובעת חשיבותה של המניעה לטובת איכות החיים.

 

בנוסף, התזונה הנכונה והמאוזנת חשובה ביותר גם עבור מי שכבר לוקים במחלות עיניים. צריכה של ויטמינים שונים וחומרים נוגדי חמצון מומלצת לחולים בניוון רשתית, כדי לעכב או למנוע את התדרדרותה.

 

המסר, לפיו התזונה קשורה גם היא ליכולתנו לשמר את הראייה ולהימנע ממחלות עיניים, התבטאה אצל רבים מאיתנו באותה אמירה ששמענו בילדות, לפיה הגזר טוב לעיניים. ובכן, מדובר בחלק מהתמונה המלאה, שכן הגזר לבדו לא יציל אותנו ממחלות עיניים, ויש עוד סוגים רבים של מזונות שכדאי לרתום לטובת העניין.

 

לשמור על בריאות העיניים

לא רק גזר: מאכלים ששומרים על הראייה

מזון ותוספים למניעת קטרקט והתנוונות הרשתית

מחקר: איזה ירק מגדיל את הסיכוי להריון?

  

אנטי אוקסידנטים לטובת בריאות הרשתית

רדיקלים חופשיים הם מולקולות בעלות מספר אי-זוגי של אלקטרונים, המאופיינות בחוסר יציבות המזיקה לתאים בגופנו. במקולה (Macula ) - אזור מרכז הרשתית - מתבצע תהליך חמצון עשיר.

 

כמות גדולה של רדיקלים חופשיים מטרפדת את התפקוד התקין של השכבות השונות ברשתית, הכולל פינוי תוצרי לוואי טבעיים והעברת חמצן אליה. מעבר לגורמים סביבתיים דוגמת זיהום אוויר ועישון, הרדיקלים החופשיים חודרים לגופנו גם באמצעות סוגי מזונות מסוימים, שמהם מומלץ להימנע.

 

במאבק מול הרדיקלים החופשיים עומדים לצידנו חומרים אנטי-אוקסידנטים, אותן מולקולות שיוצרות קשרים עם הרדיקלים החופשיים ומנטרלות את פעילותם. כדי לדאוג לכמות נאותה של של אנטי-אוקסידנטים בגופנו אנו צריכים לאכול מזונות המכילים כמות גדולה שלהם.

 

ירקות הינם מקור טוב לאנטי אוקסידנטים, וככל שהם כהים יותר - הם עשירים יותר בחומרים הללו. לוטאין וזיאקסנטין הם אנטי-אוקסידנטים המגנים על קולטני האור ברשתית.

 

לוטאין ניתן למצוא במזונות הבאים: תרד, כרוב ירוק, ברוקולי, חסה ערבית, עלי מנגולד, זוקיני, דלעת, תירס, עגבניה, תפוז, גזר, לפת ירוקה מבושלת, תירס וחלמון ביצה.

 

זיאקסנטין בתירס, מלון, דלעת, תפוז, מנגו, כרוב עלים, כרוב ניצנים, משמש ואפרסק.

 

פירות מומלצים נוספים עם אנטי-אוקסידנטים: שזיף מיובש, צימוקים, תות-שדה, פטל, דובדבנים, קיווי ואשכולית.

 

מונע מחלות ועמוס נוגדי חמצון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מונע מחלות ועמוס נוגדי חמצון(צילום: shutterstock)

 

ויטמין C

הוויטמין הכל כך מוכר משמש כנוגד חמצון נוסף אשר עשוי להפחית את הסיכון ללקות במחלות ניוון רשתית וקטרקט. הוא נמצא בפירות הדר, פלפל ירוק, תות שדה, ברוקולי, ובטטה. יש לזכור כי בניגוד ללוטאין וזיאקסטנין, ויטמין C נהרס בבישול, ולכן חשוב לצרוך אותו בירקות ופירות טריים.

 

ויטמין E

גם כאן מדובר בוויטמין חיוני לבריאות העין, העשוי למנוע קטרקט ולעכב את התפתחותו. המקורות הטובים ביותר לויטמין E הם אגוזים וירקות עלים ירוקים.

  

פלבונואידים

קבוצה נוספת של נוגדי חמצון הנחשבים כיעילים למניעת ניוון רשתית וקטרקט. מקורות טובים לפלבונואידים הם יין אדום, תה ירוק ואוכמניות.

 

אומגה 3

חומצת השומן החיונית תסייע גם היא במניעת ניוון רשתית ויובש בעיניים. אומגה 3 נמצאת בדגי מים קרים כגון סלמון, הרינג ומקרל, שמן פשתן ובאגוזי מלך.

 

המאכלים שכדאי להימנע מהם

יש סוגי מזונות שמומלץ להימנע מהם או להפחית את צריכתם, שכן הם מעודדים תהליכים שעלולים להוביל למחלות עיניים. חלק מסוגי המזון הללו מוזכרים גם כמחוללים של מחלות קשות אחרות - וייתכן שלא תופתעו לראות אותם ברשימת ה"רעים".

 

בין היתר, ניתן לציין בהקשר זה צריכה מופרזת של סוכר (שמעלה את הסיכון לתהליכים דלקתיים בגוף), סוגי שמנים העשירים באומגה 6 ודלים באומגה 3, שומן טראנס, וגם מוצרי חלב (העלולים לעורר תגובות אלרגיות ודלקתיות). גם צריכה גבוהה של אלכוהול עלולה לגרום לתגובה דלקתית בגופנו.

 

מזונות עשירים בשומן, כולסטרול ומלח נמצאים גם הם ברשימת סוגי המזון שיש להפחית בצריכתם לטובת בריאות העין, שכן מדובר באיבר רגיש ביותר שבו יש הרבה נימים וכלי דם קטנים.

 

הסתיידות שלהם או לחץ דם גבוה עקב רמות גבוהות של נתרן בגוף עלולים לפגוע בזרימת הדם והחמצן לעין. מומלץ להימנע מאכילת מזונות מעובדים העשירים בשומן רווי ומלח, ולהרבות באכילת פירות וירקות.

  

מתכון חורפי בריא: קדירת אורז מלא עם פלפל אדום

הקדירה כוללת מנה נאה של כרוב ניצנים העשיר בזיאקסנטין, ותרד העשיר בלוטאין. מדובר באנטי אוקסידנטים חשובים המסייעים בשמירה על בריאות של רשתית העין.

 

המצרכים (ל-4 מנות):

2 כוסות אורז מלא בסמטי

1 פרסה חתוכות לעיגולים

2 ענפי סלרי אמריקאי קצוצים

2 שיני שום קצוצות

פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות

20 כרוב ניצנים

כוס תרד

כפית כורכום

חצי כפית צ’ילי גרוס

כפית פלפל שחור גרוס

2 כוסות מים

חצי כף מלח גס אטלנטי

2 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה

משרים את האורז למשך שעה במים, מסננים ומיבשים במסננת.

שוטפים את כל הירקות.

מאדים את הפרסה, והשום בסיר עם שמן הזית עד שמזהיבים, מוסיפים את האורז התבלינים והירקות, מערבבים ומוסיפים את המים.

מחממים את התנור לחום של 250 מעלות, מכניסים את הקדירה לתנור לבישול במשך 60 דקות.

   

הכותב הוא מומחה בטיפול במחלות עיניים ברפואה סינית ומחבר הספר רפואת עיניים סינית. המתכון לקוח מתוך ספר מתכונים מיוחד ובו מזונות המסייעים לשמירה על בריאות העיניים 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
האם הוא משפר את הראייה?
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים