שתף קטע נבחר
 

הריבית תישאר ללא שינוי, על רמה של 1%

ההחלטה משקפת את מדיניות בנק ישראל לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה ולתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית. סיבה חשובה נוספת: חששם של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להשאיר את הריבית חודש רביעי רצוף ללא שינוי, וגם בחודש פברואר תהיה ריבית בנק ישראל ברמה של 1%.

 

הריבית לינואר ללא שינוי, ברמה של 1%

קרן המטבע: להעלות מסים ב-2015

הריבית הראשונה של פלוג: נשארת על 1%

 

הפחתת הריבית האחרונה, בשיעור של 0.25%, הייתה בסוף חודש ספטמבר, והיא בוצעה תוך חילוקי דעות בין חברי הוועדה המוניטרית. מאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 9 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.25%.

 

 

בדומה להחלטות הריבית בחודשים הקודמים, גם הפעם ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי משקפת את מדיניות בנק ישראל, שנועדה מצד אחד לבסס את האינפלציה בתוך תחום היעד השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%), ומצד שני לתמוך בצמיחה תוך שמירה על היציבות הפיננסית.

 

לפני שבועיים עדכנה הלמ"ס את אומדני החשבונות הלאומיים שלה ופרסמה כי ברבעון השלישי של השנה צמח המשק רק בשיעור שנתי של 2.3%, לעומת 4.7% ברבעון הקודם. התוצר של הסקטור העסקי גדל בתקופה זו אף בשיעור קטן יותר של 2.2%, לעומת קצב גידול שנתי של 5.9% ברבעון השני של השנה.

 

ייצוא הסחורות והשירותים ירד ברבעון השלישי בשיעור שנתי חד של 18.8%, לעומת עלייה מתונה של 0.8% שנרשמה בו ברבעון הקודם. בייצוא התעשייתי ללא יהלומים נרשמה בתקופה זו ירידה של 23.1%. המשך הפחתת הריבית היה הופך את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, ופועל בכך להחלשתו מול המטבעות החשובים בעולם. שקל חלש יותר אמור לעודד את היצוא, ובאמצעותו גם את כלל הפעילות הכלכלית במשק.

 

לעומת זאת, ריבית נמוכה יותר מעודדת את הביקושים במשק, ועלולה לכן לגרום להתגברות האינפלציה. אולם בינתיים בנק ישראל אינו חושש מעלייה מסוימת ברמת המחירים במשק. מדד דצמבר עלה בשיעור מתון של 0.1%, ובכל שנת 2013

 

הסתכמה האינפלציה ב- 1.8% - מתחת למרכז תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). האינפלציה הצפויה במשק ל- 12 החודשים הבאים שמחשב בנק ישראל אף נמוכה יותר ומסתכמת כעת ב- 1.7% בלבד.

 

סיבה חשובה נוספת שמנעה מבנק ישראל להמשיך ולהפחית את הריבית היא חששם של חברי הוועדה המוניטרית מהשפעת הריבית הנמוכה על מחירי הדירות. הפחתת הריבית מקטינה את תשלומי הריבית על המשכנתאות במסלול הצמוד לריבית הפריים, מגדילה לכן את הביקושים למשכנתאות ותורמת בכך להמשך העלייה במחירי הדירות. לאחרונה פרסמה הלמ"ס כי בחודשים אוקטובר ונובמבר עלו מחירי הדירות ב- 0.5% נוספים, וכי בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 8% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג
צילום: גיל יוחנן
מומלצים