שתף קטע נבחר

זוכרים באו"ם ובפולין: "האנטישמיות עדיין כאן"

חצי מהכנסת וחברי פרלמנט מכל העולם השתתפו בקראקוב בטקס לציון יום השואה הבינ"ל. באו"ם סיפר ספילברג: "כילד למדתי לקרוא ספרות מהמספרים על הידיים של קרובי משפחה". פרושאור: "ישראל - הערבות היחידה לקיומנו"

אחרי הביקור של 54 השרים וחברי הכנסת במחנה אושוויץ-בירקנאו, שבו ציינו את יום השואה הבינלאומי, השתתפו אנשי הציבור הישראלים במפגש בנושא עם חברי פרלמנט ואח"מים מפולין, ארצות הברית, קנדה ומדינות נוספות. במהלך המפגש יתקיימו סדרת נאומים בני דקה של הנוכחים, בהם נשיאת הפרלמנט הפולני, "הסיים". ynet העביר את האירוע בשידור חי.

 

"מימדי השואה היו ונשארו בלתי נתפסים, כמו גם הטרגדיות האישיות המסתתרות מאחוריהם", אמר יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין (הליכוד ביתנו). "רוחו הנצחית של עמנו העתיק, עוצמתו התרבותית וכוחו היצירתי היו ויישארו חזקים מכל צורר". ח"כ פאינה קירשנבאום ממפלגתו הוסיפה כי "גם כיום, אנו קוראים ואומרים בקול רם לאומות העולם, כי חובתה של הקהילה הבינלאומית להתמודד ללא פשרות ולמגר תופעות של גזענות ואנטישמיות גם אם אינן קיצוניות, כי הן עלולות להתפתח לממדים מפלצתיים שאת תוצאותיהם אנו, העם היהודי, מבכים יום יום בליבנו".

 

ח"כ פנינה תמנו שטה (יש עתיד), אמרה כי "אנו כיהודים, אשר חוו תלאות רבות עד לתקומתה של מדינת ישראל, איננו יכולים לטמון את ראשנו בחול ולחשוב 'לנו זה לא יקרה שוב'. עלינו להביט למציאות בעיניים ולראות היש קמים חדשים עלינו שמסכנים את קיומנו? ולזכור לשמור על ביטחוננו כצוואה בעבור המתים, בעבור הדורות הבאים". 

 

במקביל צוין יום השואה הבינלאומי באולם המליאה של העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור נאם בעצרת והזהיר: "אנטישמיות עדיין מקודמת ומופצת על ידי ממשלות, מורים ומנהיגים דתיים. ישראל היא הערבות היחידה לכך שגורל העם היהודי יהיה בידיה. קיומה הוא הערבות היחידה לקיומנו". הוא קרא לממשלות העולם "לנקוט פעולה בשיתוף מרכז המידע של האו"ם, לחנך את הדור הבא".

 

פרושאור הוסיף שאף שעברו 69 שנים מאז שחרור אושוויץ, "אני עדיין רואה אנשים ונשים מוצאים להורג בגלל איך שהם נראים, דתם ואת מי הם אוהבים".

המשלחת הישראלית, מוקדם יותר באושוויץ (צילום: AP) (צילום: AP)
המשלחת הישראלית, מוקדם יותר באושוויץ(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ספילברג במהלך נאומו באו"ם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ספילברג במהלך נאומו באו"ם(צילום: רויטרס)

הנואם המרכזי באירוע באו"ם היה הבמאי סטיבן ספילברג, יוצר בסרט "רשימת שינדלר". הוא סיפר שכילד קטן למד לקרוא ספרות מהמספרים שנחרתו על זרועותיהם של בני משפחתו ניצולי השואה. "אנטישמיות הביאה להקמת אושוויץ", אמר בנאומו. "לקח לי 20 שנה שבהן יצרתי סרטים על חייזרים, כרישים ודינוזאורים לפני שהייתי מוכן ליצור סרט על השואה".

 

נשיא עצרת האו"ם ג'ון אש אמר לאחר שפגש את רינה פינדלר מניצולות רשימת שינדלר: "הייתה שואה ויש ניצולים, ומי שמכחיש את קיום השואה - שיתבייש".

 

"גרמניה מודעת לאחריות"

חברי הפרלמנט של גרמניה קיימו היום ישיבת מליאה מיוחדת לרגל יום השואה הבינלאומי והאזינו לנאום של בוגר המלחמה, אזרח רוסי בן 95,

שסיפר כיצד אלפים מתו ברעב מדי יום בחודשי החורף הקשים בלנינגרד, כיום סנט פטרסבורג.

 

המצור הגרמני על העיר החל בספטמבר 1941, שלושה חודשים אחרי שגרמניה פתחה במבצע ברברוסה נגד ברית המועצות. כמיליון אזרחים סובייטים ומספר דומה של חיילים מתו לפני סיום המצור ב-27 בינואר 1944.

 

נשיא גרמניה, יואכים גאוק, שלח לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מכתב שבו הביע צער על הזוועות שביצעה גרמניה במלחמה וביקש לחזק את ניצולי המצור על לנינגרד, במלאות 70 שנה לסיומו: "המחשבות על המלחמה ההרסנית שגרמניה הנאצית ניהלה נגד ברית המועצות גורמות לי להרגיש צער גדול ובושה. המצור על לנינגרד היה מחריד במיוחד. גרמניה מודעת לאחריות ההיסטורית שלה לסבל שנגרם לתושבי לנינגרד".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סטיבן ספילברג בעצרת האו"ם
צילום: רויטרס
מומלצים