מחקר: החומר במגה גלופלקס - עוזר לדלקת מפרקים
הדמיות MRI שנערכו ל-600 נבדקים גילו כי אצל חולים בשחיקת מפרקים ניוונית שקיבלו תוסף שבו החומרים הפעילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין - חלה האטה בהידלדלות הסחוס בברכיים. מחקרים קודמים הגיעו למסקנה הפוכה שלפיה לתוספי תזונה אלו אין כל השפעה על הנוטלים אותם
האם תוספי תזונה כמו "מגה גלופלקס" ודומיו אכן עוזרים? מחקר חדש שנערך בארצות הברית מגלה שחלה האטה בהידלדלות הסחוס בברכיים אצל אנשים החולים בדלקת מפרקים שנטלו תוספי תזונה המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין. המחקר פורסם בכתב העת Annals of Rheumatic Diseases.
כונדרואיטין הוא רכיב בסחוס המשמש כחומר סיכה במפרקים, סופג ובולם זעזועים, מונע תהליכי פירוק ומזרז את מבני הקולגן שבסחוס. לרוב נמכר הכונדרואיטין כתוסף תזונה הכולל גם גלוקוזאמין, רכיב המסייע לשמירת הנוזלים במפרק ולוויסות של חילוף החומרים בסחוס. במותגים "מגה גלופלקס", CARE FLEX של מכבי, VITA FLEX של הכללית, קוזמין של טרימקו ופרימושן של סופהרב - משמשים הכונדרואיטין והגלוקוזאמין יחד כחומרים הפעילים העיקריים.
תוספים במחלוקת:
- מחקר ענק: מגה-גלופלקס ודומיו לא עובדים
- לאחר התביעה: האם מגה גלופלקס יעיל רק לכאבים
- דלקות מפרקים: כל הדרכים למנוע ולהקל על הכאבים
הפרסום החדש הנו חלק ממחקר הממומן על ידי משרד הבריאות האמריקני. מדובר בזרוע גדולה של מחקר בשם OAI, העוקב אחרי מטופלים הסובלים משחיקת מפרקים ניוונית בברך, מחלת המפרקים הנפוצה ביותר והגורם המוביל למגבלות פיזית בעולם המערבי.
המחקר עקב לאורך שנתיים אחר 600 מטופלים. מחציתם טופלו בתוספי תזונה המכילים גלוקוזאמין וכונדרואיטין סולפאט, והיתר שימשו כקבוצת בקרה שלא טופלה בחומר פעיל. הנבדקים עברו סריקות MRI לבדיקת הידלדלות סחוס הברכיים.
תוצאות המחקר הראו כאמור כי בקבוצה שנטלה את תוספי התזונה נצפתה האטה בהידלדלות הסחוס בהשוואה למטופלים שלא נטלו אותם.
"גלוקוזאמין וכונדרואיטין מהווים חלק מאבני הבניין של הסחוס האנושי", מסביר ד"ר אמיר אורון, מומחה לאורתופדיה מהמרכז הרפואי קפלן. "תאי הסחוס משתמשים בהם ליצירת מולקולות מורכבות מסוג פרוטאוגליקנים, המהוות את עמוד השדרה של הסחוס האנושי. הרכיבים הללו משמשים הן לתיקון של רכיבי סחוס קיימים והן ליצירה מחודשת של רכיבים מתוך הסחוס".
ד"ר אורון מסביר כי לתוספים אלו מנגנון פעולה נוסף, הפועל להפחתת הדלקת במפרק ולצמצום הפעילות של חלק מהאנזימים המפרקים את הסחוס. בדרך זאת מושגת השפעה קצרת טווח וגם ארוכת טווח בזכות השימוש בתוספי תזונה מגיני הסחוס.
לעומת זאת - לפני כארבע שנים מצא מחקר שווייצרי כי כונדרואיטין אינו עוזר כלל לבעיות מפרקים. החוקרים מאוניברסיטת ברן בדקו כל מחקר קליני שפורסם על הטיפול במחלות מפרקים, ומצאו כי לאורך זמן לא הייתה לכונדרואיטין כל השפעה על המפרק. לפני כשנתיים פורסם מחקר נוסף שמצא אף הוא כי תוספי התזונה הללו אינם משפיעים על דלקות מפרקים בברכיים.
לאחר שהוגשה ב-2006 תביעה ייצוגית נגד "מגה גלופלקס",
החליט בשנה שעברה בית המשפט המחוזי בהסכם פשרה בין שני הצדדים כי היצרנית תשלם פיצויים בסך שלושה וחצי מיליון שקלים. בכתב התביעה נטען כי יצרנית התוסף הטעתה את הצרכנים בכל הקשור ליעילות המוצר.