שתף קטע נבחר

 

773 מבקשי מקלט יצאו מהארץ בחודש ינואר

שר הפנים בחולות: "יש מגמה של גידול דרמטי במספר המסתננים היוצאים". במקביל, אושר נוהל חדש לכליאת מבקשי מקלט שמעורבים בפלילים

בחודש ינואר יצאו מישראל 773 מבקשי מקלט בהליך של "יציאה מרצון", כך מסר היום (ד') שר הפנים גדעון סער במהלך ביקור במתקן השהייה חולות. בארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת על ההליך בטענה כי לא מדובר ב"יציאה מרצון", כאשר החלופה היחידה להשארות בישראל היא כליאה.

 

עוד בחדשות:

 

שר הפנים סער. "נמשיך לעודד עזיבה מרצון" (צילום: אבי חי וניצן דרור) (צילום: אבי חי וניצן דרור)
שר הפנים סער. "נמשיך לעודד עזיבה מרצון"(צילום: אבי חי וניצן דרור)

 

מספרם של "היוצאים מרצון" בינואר גבוה יותר מכלל נתוני היציאה ברבעון האחרון של שנת 2013. רשות האוכלוסין וההגירה הגדילה את המענק שניתן ליוצאים מרצון מ-1,500 דולר ל-3,500 דולר לאדם. הוראת שעה זו תקפה עד סוף חודש מרס 2014. בחודש דצמבר יצאו מישראל בהליך זה 325 מבקשי מקלט, לעומת חודש נובמבר, שבו יצאו במסגרת ההליך 63 בני אדם בלבד. לפי נתונים שפרסמה רשות האוכלוסין וההגירה, במהלך שנת 2013 יצאו מרצון 2,612 מבקשי מקלט.

 

לדברי שר הפנים סער, "המגמה הברורה היא של גידול דרמטי במספר המסתננים היוצאים מישראל. מגמה זו היא תוצאה של המדיניות הברורה שלנו והאמצעים המשולבים בהם נקטנו - חוק המסתננים החדש, הקמת מרכז השהייה הפתוח ותחילת הזימונים אליו ממרכזי הערים, והגדלת המענק הכספי ליוצאים מרצון. נמשיך לקדם את היעדים שקבענו: עידוד היציאה מרצון של מסתננים מהארץ וצמצום מספר המסתננים בערים".

 

נוהלי הכליאה הוחמרו

בתוך כך, היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אישר נוהל חדש לכליאת מבקשי מקלט שמעורבים בפלילים. הנוהל שמאפשר כליאה של מבקשי מקלט על סמך חשדות בלבד מסדיר בנוסף הליך שימוע למבקשי מקלט החשודים בפלילים ולמבקשי מקלט שהורשעו ועומדים בפני שחרור ממאסר.

 

מתקן השהייה חולות בנגב. ארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת (צילום: בראל אפרים ) (צילום: בראל אפרים )
מתקן השהייה חולות בנגב. ארגוני זכויות אדם מותחים ביקורת(צילום: בראל אפרים )
 

 

במסגרת השימוע תיבחן השאלה אם יש בשחרורם של מבקשי מקלט חשודים כדי לסכן את שלום הציבור וביטחונו, לצורך קבלת החלטה אם להעבירם למשמורת. הנוהל הקודם שאפשר את מאסרם ללא משפט של מבקשי מקלט החשודים בעבירות פליליות, הוקפא על ידי היועץ המשפטי לממשלה בעקבות פסילת החוק למניעת הסתננות על ידי שופטי בג"ץ.

 

הנוהל החדש מותיר בידי הממונה על ביקורת הגבולות שיקול דעת, כאשר הרף שנקבע בנוהל הקודם היה פגיעה ממשית בסדר הציבורי, ואילו הרף שנקבע בנוהל הנוכחי הוא רף גבוה יותר, המבוסס על סמכותו של שר הפנים מכוח חוק הכניסה לישראל. בהתאם לכך, ניתן להעביר מסתנן למשמורת רק במקרים בהם קיים חשש לפגיעה בשלום הציבור ובביטחונו.

  

בארגון "מוקד לפליטים ומהגרים" אמרו בתגובה לעלייה במספר העוזבים כי "מגמה זו שבה מתרברב שר הפנים היא תעודת עניות למדינה דמוקרטית החתומה על אמנת הפליטים. העזיבה 'מרצון' היא תוצאה של הפעלת לחץ פסיכולוגי כבד ובלתי חוקי על מבקשי מקלט כלואים, מבודדים ומיואשים, הכוללת לא פעם איומים ושקרים. שורת האמצעים שבה נוקטת המדינה על מנת למרר את חייהם של בני אדם המתחננים להגנה, וללחוץ עליהם לחזור למקום בו נשקפת להם סכנה, היא מבישה ומקוממת. מקומם עוד יותר לראות שהיא מתגאה בכך".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
מבקש מקלט במתקן חולות
צילום: בראל אפרים
מומלצים