שתף קטע נבחר

מידע רפואי על חולה יהיה נגיש לכל מוסד בריאות

המערכת שנועדה למנוע טעויות וחוסר אינפורמציה לגבי מצבם הרפואי של החולים צפויה לצאת לדרך בקרוב. מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו: "במצבי חירום בהם לא ניתן לקבל מידע רפואי מהמטופל, נגישות למידע רלוונטי בזמן אמת מאפשרת הצלת חיים"

סוף לטרטור של החולה בין קופת החולים לבין בית החולים? משרד הבריאות מקים מערכת חדשה של שיתוף מידע רפואי בין קופות החולים, מערך הרפואה של צה"ל ובתי החולים.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

כמעט כל אחד מכיר את זה. הוא טופל בבית חולים ואמור להמשיך לקבל טיפול במרפאה שליד ביתו, אך הרופא בקהילה לא קיבל את המסמכים של הפעולות הרפואיות, והחולה נאלץ להיטלטל חזרה לבית החולים בניסיון להשיג אותם. הפרויקט החדש של משרד הבריאות אמור לשים לזה סוף.

 

מידע רפואי זמין

לראשונה בישראל: צמיד המכיל מידע רפואי

65% מהגולשים: מחפשים מידע רפואי ברשת

רופאים קבעו: 18 אפליקציות בריאות מצטיינות

 

המערכת החדשה תהווה רשת תקשורת סגורה שמטרתה להעביר מידע בין קופות החולים ובתי החולים, וגם בין מערך הרפואה של צה"ל. בבתי החולים יוכלו לגשת למערכת רק אנשי צוות רפואי שקיבלו הרשאה והם יוכלו לעשות זאת רק בעת הביקור של החולה וזמן קצר לאחריו. חלק מהנתונים הרפואיים שהוגדרו כ"רגישים במיוחד" - לא יהיו זמינים במערכת.

 

מש' הבריאות: צפויות להיות פחות טעויות באבחון

מדי יום יקבלו קופות החולים מסמכים מהמיון וממחלקות האשפוז עבור המבוטחים שלהן, ואלו ישולבו בתיקים הרפואיים. כך הרופא בקופת החולים יכול להתעדכן במהירות ובצורה מדויקת במידע הרפואי של החולה.

 

במשרד הבריאות שמים דגש במיוחד על הצורך של העברת מידע רפואי במקרים של חולים מורכבים ובמצבי חירום. חולים אלו שמגיעים לבית החולים מתקשים או לא מסוגלים למסור את המידע בעצמם, ולכן הגישה של הצוות המטפל לתיקו הרפואי במחשב יכולה לספק את כל המידע הנדרש.

 

כך צפויות להיות פחות טעויות באבחון ובטיפול בחולים, והצוות יוכל לקבל החלטות באופן מושכל יותר. שיתוף המידע גם עשוי לצמצם ביצוע בדיקות שכבר נעשו בעבר, ובכך למנוע מהחולה סבל ואי נעימות, ואף נזק במקרים של חשיפה מיותרת לקרינה.

 

בשירותי בריאות כללית ישנה מערכת כזאת כבר כמה שנים בין בתי החולים לקופות החולים שבבעלותה. "שיתוף מידע רפואי באופן ממוחשב נועד להחליף את השימוש במטופל כבלדר להעברת מידע רפואי בטפסים. שיתוף המידע מקל על המטופל בכך שמקטין את הצורך לחזור על ההיסטוריה הרפואית שלו במפגש עם מטפל חדש.

 

"במצבי חירום בהם לא ניתן לקבל מידע רפואי מהמטופל, נגישות למידע רלוונטי בזמן אמת מאפשרת הצלת חיים", נכתב בחוזר שהפיץ מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו.

 

נתונים רגישים לא יוכנסו למערכת

למרות החשיבות הרבה להעברת המידע, במשרד הבריאות הגדירו נתונים מסוימים כרגישים במיוחד ואלו לא מועברים בין הגופים המטפלים.

 

המקרים שלא יועברו הם טיפול בנפגעי תקיפה מינית, ביקורים במרפאות לבריאות הנפש, ביקור בוועדה להפסקת היריון וביצוע הפסקת היריון, תוצאות מעבדה של בדיקות לגילוי נשאות ל-HIV, בדיקות וייעוצים גנטיים, פונדקאות ואימוץ, תרומת ביצית, תרומת זרע וקבלת תרומת זרע.

 

התוכנית לשיתוף מידע חלה על כלל האזרחים במדינת ישראל, אך כל אדם יוכל לבקש שהגופים המטפלים יפסיקו לשתף את פרטיו. במקרה כזה, המידע לא יועבר מלבד העברת סיכום ביקור מבית החולים לקופת החולים, כפי שקיים כבר היום באמצעות טפסים מנייר.

 

רופאים יוכלו להיכנס לתיק הרפואי ולצפות בכל המידע הקיים בו במהלך האשפוז ושלושים יום לאחריו. אחות תוכל לצפות בכל המידע למעט פתולוגיה אך רק במהלך האשפוז. כל מטפל פרא-רפואי אחר יוכל רק במהלך האשפוז לצפות רק באבחנות ובביקורים של החולה הקשורים לביקור הספציפי.

 

שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה, אמר בתגובה: "אנו מברכים על השקת מערכת שיתוף מידע רפואי, אך מדגישים כי יש לאזן בין הרצון לחשוף את עברו של החולה בפני מטפליו הרפואיים לבין חובת שמירת הסודיות הרפואית. אנו רואים חשיבות עליונה לתיעוד ורישום מסודר של כל גורם רפואי הנכנס לפרטי המטופל, תוך מתן האפשרות למטופל להוציא דו"ח ובו פירוט של כל מי שנכנס לתיקו הרפואי.

 

"חשוב שאפשרות האזרח להסיר עצמו מהמערכת תהייה ברורה ונגישה לכלל הציבור ומוצגת במקום מרכזי. זאת ועוד, המידע הווירטואלי שיוצג בפני הצוות המטפל יהיה ללא אפשרות לשינוי, עריכה או הדפסה. האגודה רואה חשיבות גדולה במערכת שתאפשר שמירה על רצף טיפולי, כל עוד מוגנת פרטיותו של האזרח".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לרופאים תהיה גישה למידע הרפואי המלא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים