שתף קטע נבחר

 

ורטה למורים: "הביעו את דעתכם ללא פחד"

רשת אורט ערכה שימוע שני למורה שהתבטא בגנות צה"ל ותמסור בהמשך החלטה בעניינו. אביו של המורה טען: "הוא התנצל, הם לא יעזו לפטר אותו". התלמידה שהתלוננה: "הוא לא התנצל על הדעות, אלא על זה שפגע בי"

אדם ורטה, המורה שהשעייתו מבית הספר שבו לימד פילוסופיה ומחשבת ישראל חוללה סערה בשבוע האחרון, התנצל בפני התלמידה שהתלוננה עליו. כך סיפר היום (ה') יורם ורטה, אביו של המורה. השימוע השני בעניינו הסתיים וההחלטה בנוגע להמשך תפקידו בבית הספר תינתן בהמשך.

 

ורטה למורים: "הביעו את דעתכם ללא פחד"    (צילום: מוטי קמחי)

ורטה למורים: "הביעו את דעתכם ללא פחד"    (צילום: מוטי קמחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בתום השימוע אמר ורטה: "כמו שמשרד החינוך מבהיר, למידה משמעותית כרוכה בזה שמורים יביעו את דעתם, כמובן תוך יצירה אווירה פלורליסטית בכיתה שמכבדת את כל הדעות. אני רוצה לקרוא ולהפציר במורים שיגידו את דעתם שוב ושוב ללא פחד".

 

ורטה גם הודה לכל מי שתומך בו והוסיף כי "אני רוצה להגיד תודה רבה לתלמידים שלי, שהם הגאווה הגדולה שלי, במידה רבה כל המאבק הזה הוא למענם. המאבק הזה הוא המאבק של כולנו, לא רק שלי אלא של כל אזרחי ישראל".  

ורטה מגיע לשימוע, היום. הקדים התנצלות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ורטה מגיע לשימוע, היום. הקדים התנצלות(צילום: מוטי קמחי)

השימוע במשרדי אורט התקיים בנוכחות ורטה, עו"ד מיכאל ספרד שמייצג אותו, נציגים של הרשת ונציגים של משרד החינוך. במקביל סיפרה התלמידה ספיר סבח, שהתלוננה נגדו: "הוא לא התנצל על הדעות שלו, אלא על זה שפגע בי. הוא אמר שהוא עדיין חושב שמורה יכול להגיד את מה שהוא חושב ומאמין בו, אבל שלא ניכנס לזה".

 

עו"ד ספרד אמר בתום השימוע: "ההליך טרם הסתיים ולכן אדם לא יכול כרגע להתבטא. כל מילה שלו יש לה משמעות ולכן בשלב הזה הוא לא יכול לענות על שאלות. פעם אחר פעם ביקשנו שוועדת השימוע תבהיר שהיא זו שמקבלת את ההחלטה לבד ושאין מעורבות של אנשים שכבר הביעו דעה מוקדמת בנושא של אדם, ואנחנו לא קיבלנו תשובה מספקת בעניין הזה".

 

פרשת אדם ורטה - ידיעות נוספות ב-ynet:

דעה בשיעור: "מורה לא צריך להיות מהאו"ם"

אם יפטרו "שמאלני" יפגעו בכל המורים / רן ארז

פירון על ורטה: אסור לפטר על רקע אידיאולוגי

 

הפרשה החלה לאחר שסבח, תלמידתו של ורטה, טענה כי אמר בשיעור: "צה"ל הוא הצבא הכי לא מוסרי בעולם ואני מתבייש בו". בעקבות זאת הוא זומן לשימוע ברשת אורט, והיום כאמור התקיים שימוע נוסף.

 

"האבסורד הוא שהיום בבוקר הוא לימד בכיתה", אמר האב. "קצת מוזר שאותה רשת שרדפה אותו מאז השימוע הראשון היא זאת שעורכת לו את השימוע השני. אני לא מאמין שהם יעזו לפטר אותו. אנחנו בעיקר רוצים שהדברים יתבררו והשקרים יתגלו. אנחנו מדברים על עובדות ולא על דעות". 

הפגנת תמיכה במורה בשבוע שעבר ()
הפגנת תמיכה במורה בשבוע שעבר

הוא ציין כי בנו הופתע מאוד מהממדים שאליהם התרחבה הפרשה. "הוא לא ציפה ולא רצה שזה יהיה כך. התחושות קשות, יש גילויי שנאה, איומים על חייו. מדובר ברשת שיצאה למסע הכפשה נגד מורה שהייתה צריכה לשאת על כפיים".

 

על התמיכה שלה זכה בנו מתלמידים, הורים ומורים אמר האב: "זה הדבר הכי חשוב, התלמידים שיצאו לרחובות, שהביעו בו תמיכה, זה חשוב לנו. זה לא שאדם הוא מורה שכל ענייניו פוליטיים. זה בכלל לא נכון".

 

סבח סיפרה על ההתנצלות: "נכנסתי לשיעור והוא פנה אליי, ביקש להחליף איתי מילה. יצאנו החוצה והוא אמר לי שחשוב לו שאדע שהוא לא כועס עליי, שהוא מבין מה שעשיתי ושהוא יודע עוד מזמן שקשה לי עם הדברים שהוא אומר בכיתה". היא הוסיפה: "אני שמחה שהוא התנצל. הסברתי לו שמה שעשיתי לא היה אישי נגדו, ושאני עדיין חושבת שזה לא בסדר. הוא לא יכול להגיד מה שהוא רוצה, ואני אמשיך להילחם בשביל זה".

 

לדברי התלמידה, "אני מכבדת אותו וזו הסיבה שהסכמתי שנדבר. אני לא שונאת אותו כמו שזה הצטייר בתקשורת. קשה לי מאוד עם מה שהוא אומר, והייתי פועלת ככה עם כל מורה או מנהל שהיה אומר את הדברים האלה. זה לא כי למורה קוראים אדם ורטה".

 

"הוא לא יכול ללמד" 

באשר לשימוע אמרה: "עצוב מאוד אם אדע שההחלטה התקבלה מראש ושהשימוע היה רק לפרוטוקול. אני חושבת שכל עוד הוא ימשיך בדעה שלו וימשיך לחשוב שזה בסדר להגיד שצה"ל הוא הצבא הכי לא מוסרי בעולם - מבחינתי מורה לא יכול ללמד אם הוא אומר דברים כאלה. אני חושבת שיהיה קשה להחזיר את המצב לקדמותו, אבל אני לא יודעת".

 

כמה מורים ופעילי מרצ הגיעו למקום והביעו תמיכה בוורטה. אריאל ליבמן, מורה להיסטוריה, אמר: "הוא הגיע לשימוע על לא עוול בכפו, באתי להשמיע קול של אלה שלא מסכימים לסנקציה כזו חמורה. משרד החינוך מגמגם שבועיים והרשת נוהגת בברוטאליות".

 

שרון לוזון, מרצה באוניברסיטה הפתוחה, הגיע אף הוא לתמוך בוורטה. לדבריו, "אנחנו חיים במציאות שבה מורים לא יכולים להביע את דעתם. אחרי שישתיקו את המורים, ישתיקו גם את המרצים באקדמיה ואז גם לא תוכל לשים על הרכב מדבקה של המפלגה שאתה מצביע לה".

 

אל המקום הגיע גם חובש כיפה שהתעמת עם הנוכחים. "תתביישו לכם", זעק האיש, "מסכנים החיילים שנותנים את הדם שלהם. לדבר על חיילי ישראל שמצילים אותנו? מותר להביע דעה, אבל לא לפני התלמידים".

 

מאז התפוצצות הפרשה התעוררה השאלה מהי התבטאות פוליטית והיכן עובר הגבול בינה לבין הסתה. בשבועות האחרונים רבים מתלמידיו של ורטה, הורים ומורים יצאו לרחובות, הביעו את תמיכתם בו וקראו שלא לפטרו. 

 

בתחילת השבוע חתמו כ-400 מורים על עצומה שבה תקפו בחריפות את שתיקתו של שר החינוך שי פירון בכל הקשור לפרשה. מחברי העצומה לא חסכו במילים קשות כלפי השר וכינו את שתיקתו "רועמת ומחרישת אוזניים, מרוקנת מתוכן את הסיסמה 'עוברים ללמידה משמעותית'".

 

פירון הגיב לאחת מכותבי העצומה באי-מייל פרטי וציין כי לא אהב את מה ששמע לגבי השימוע הראשון שנערך למורה. אתמול הוא כבר נשמע אחרת, כאשר הגיב על הסיפור באופן פומבי לראשונה ואמר: "אסור לפטר בני אדם על רקע של עניינים אידיאולוגיים".

 

פירון לא התייחס מפורשות למורה ברשת אורט, אך אמר: "לא כל נזיפה היא פגיעה בחופש הביטוי. לא אתנהג כמו שרים שקדמו לי, שהוציאו מהמערכת אנשים שאמרו אמירות שלא התיישרו עם האתוס. אני חושב שאסור לפטר מורים ואנשי חינוך על רקע של מתחים אידיאולוגיים. בהחלט מותר לנזוף ולברר, אבל לא קרה כלום, הכול בסדר". 

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 30/01/2014 15:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים