שתף קטע נבחר
 

מחפשים השקעה? היזהרו משיקול לא רציונאלי

התנהגות עדרית, הרגל ופחד מחרטה. גורם משמעותי המשפיע על מצב השוק לא פחות מביצועי החברות, הוא הפסיכולוגיה של המשקיעים. נשיא האגודה לפסיכולוגיה כלכלית: "בועות יכולות להיווצר כאשר אנשים מעתיקים אחד מהשני"

אחרי שנה מוצלחת בשוק ההון, חודש ינואר 2014 נראה קצת פחות אופטימי ומתאפיין בתנודתיות רבה. רבים מהאנליסטים מעריכים כי השנה הנוכחית תהיה מאתגרת יותר מקודמתה וספק רב אם נזכה לראות תשואות דומות לאלו של 2013.

 

  • לקראת 2014: איזו השקעה הכי מומלצת?

 

בחירה בהשקעה נכונה היא משימה מאתגרת, והחלטת ההשקעה מושפעת לא מעט מהתנהגות פסיכולוגית.

 

"העולם הפיננסי מושפע מגורמים שונים, בראשם תהליכים כלכליים במדינות, נתונים פיננסים וביצועי חברות. אולם גורם נוסף ומשמעותי לא פחות משפיע על גלגלי הכלכלה העולמית, והוא פסיכולוגיה של משקיעים", אומר ברק סורני, מנכ"ל פסגות ניירות ערך, "היכרות עם הטיות פסיכולוגיות שונות, יכולה לסייע להימנע מטעויות ולהשיג ביצועי השקעות טובים יותר".

 

נטיות להחלטה שגויה

פעמים רבות החלטת השקעה נעשית תוך ראיה מצומצמת ללא התחשבות במצב הפיננסי הכולל. "אנשים לא מקבלים החלטה פיננסית במסגרת תיק ההשקעות הכלכלי", מסביר פרופ' דוד ליזר מאוניברסיטת בן גוריון ונשיא האגודה הבינלאומית לפסיכולוגיה כלכלית. "אדם לא בוחן את הדברים ואומר - יש לי בית, יש לי פנסיה, יש לי קרן השתלמות ועכשיו אני רוצה להיכנס להשקעה הזו - האם זה מתאים לי מבחינת רמת הסיכון. זו צריכה להיות ההסתכלות הנכונה. לפעמים המסקנה היא שניתן להשקיע במשהו עם סיכון יותר גבוה ולפעמים המסקנה שיש צורך במשהו יותר סולידי".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מלבד הצורך בפרספקטיבה רחבה ומותאמת, מציין פרופ' ליזר כי קיימות מספר נטיות שמאפיינות החלטות השקעה שגויות.

 

"התנהגות העדר" היא מצב בו אנשים אינם מקבלים החלטות כתוצאה של תהליך חשיבה רציונאלי ועצמאי, אלא משום שהם מחקים אנשים אחרים. בשוק ההון, אנו נוטים להשתמש במנגנון של התיישרות לפי דעת הרוב, בייחוד במצבים שבהם אנו מרגישים חוסר ביטחון בידע שלנו וביכולת שלנו לפרש את המציאות.

 

"בועות יכולות להיווצר כאשר אנשים מעתיקים אחד מהשני", אומר ליזר. "בהיעדר ידע, אז הגיוני שאנשים יסתכלו על מה שאנשים אחרים עושים. זה הופך להיות לא רציונאלי אם בנאדם מתעלם מידע שיש לו בגלל האווירה.

 

"נגיד שיש פתאום עליה במניה מסויימת ואתה מבין שיש בזה משהו לא סביר. זה יהיה לא טוב אם אתה תתעלם מהידע שיש לך לגבי אותה מניה (במקרה זה ידע שלילי) רק בגלל שתראה שעוד ועוד אנשים רוכשים אותה".

 

אוהבים מניה מוכרת

נטיה נוספת היא ביטחון יתר. משקיעים רבים מפעילים שיקול דעת מוטעה כתוצאה מביטחון יתר אשר גורם להם לבצע פעולות מוטעות. כך לדוגמה, אנחנו מקבלים מידע על מניה מסוימת ומחליטים שהיא הדבר החם הבא. בשביל לקנות אותה, אנחנו מוכרים מנייה אחרת מתיק ההשקעות שלנו, אף שקנינו אותה רק לפני מספר חודשים.

 

"אנשים צריכים לדעת שהם מתחרים עם שחקנים הרבה יותר גדולים מהם ומי שמנהל תיק באופן עצמאי ובמיוחד במניות בודדות, הסיכויים לתשואות יתר – קטנים", אומר פרופ' ליזר.

 

"בגלל ביטחון יתר, גם לא מוכנים להכיר בהפסדים ולמכור כשצריך. יש גם נטייה להתעלם מנתונים – להסתכל רק בנתונים שחזקים את הפעולה שלך ולא כאלו שסותרים. זה תכונה חזקה אצל לגברים ובמיוחד לגברים צעירים".

 

תופעה בעייתית נוספת היא הנטייה לקנות נייר ערך מוכר ומהמדינה שלך ולא בגלל שיש לך יותר ידע על החברה. "התופעה הזו חזקה במיוחד בארה"ב. שם אנשים משקיעים בחברה בה הם מועסקים, וזאת בניגוד לכל היגיון. הם חושבים שבגלל שהם מכירים את החברה, אז כדאי גם להשקיע בה. חלק גדול מכספי הפנסיה שלהם מושקע גם הוא בחברה - זה ממש חסר היגיון, כי אם החברה תקרוס, הם יאבדו גם את העבודה וגם את הפנסיה".

 

תופעה מעניינת נוספת היא תגובת יתר לחדשות. בעקבות אירועים שונים כגון פיגוע, מבצע צבאי וכו' רואים תנודתיות קיצונית במניות. "זה מראה שלא היתה סיבה באמת לשינוי – הבורסה ירדה או עלתה ויום-יומיים אח"כ חזרה למצב הקודם".

 

לדברי לייזר, לא רק באירועים חדשותיים הציבור נוטה לייחס חשיבות ייתר ולפעול במהירות בשוק ההון, אלא גם בידיעות השגרתיות המגיעות מהבורסה. "אנשים נוטים לייחס חשיבות מאוד גדולה לידיעה בסוף היום שהבורסה עלתה או ירדה . הרי למעשה אין לזה שום משמעות אם היתה עליה או ירידה. תהליכים בשוק לוקחים זמן וזה מוטעה לבחון את השוק ברמה היומית. אני לא אומר שלא צריך להגיד בחדשות מה היה , אבל אנחנו רואים שזה משפיע על אנשים בלי שום הגיון אמיתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיא חמוי
ברק סורני, מנכ"ל פסגת ניירות ערך
צילום: גיא חמוי
צילום: AFP
השקעות
צילום: AFP
מומלצים