שתף קטע נבחר

 

סרט ערבי: גלעד שליט מעזה מתקשה בעברית

היוצר של "לאבד את שליט" מספר על קשיים לממן את הסרט המלא שמופק באופן נדיר ברצועה, בתמיכת חמאס. ל"סוהרת עליזה", סטודנטית בת 20 מעזה, יש מוטיבציה לשחק ישראלית כי אביה היה שנים בכלא

תעשיית הסרטים הקטנה של עזה מתמודדת עם שחקנים חובבנים והפסקות חשמל, אבל יש לה את הנוסחה המנצחת מבחינת המפיקים: ה"גבורה", במונחים פלסטיניים, של הטרוריסטים שנתפסים כלוחמים בכיבוש.

 

עוד בחדשות:

משוגעים תרדו מהגג: תלויים בגובה 170 מטר

צבא אסד השמיד שכונות כדי להעניש אזרחים

 

"לאבד את שליט" שמופק בימים אלה יהיה הסרט השני באורך מלא שנעשה ברצועה מאז 2009. הוא הראשון בסדרה של שלושה סרטים על חטיפת גלעד שליט ב-2006 - השני והשלישי מתוכננים לעסוק בתקופה ששהה בשבי ובעסקה לשחרורו תמורת יותר מ-1,000 מחבלים פלסטינים. 

השחקן האלמוני קרירה, בן 27. דומה? (צילום: AP) (צילום: AP)
השחקן האלמוני קרירה, בן 27. דומה?(צילום: AP)
 

הבמאי ג'ונדייה והשחקן קרירה. "תעשיית סרטים של התנגדות" (צילום: AP) (צילום: AP)
הבמאי ג'ונדייה והשחקן קרירה. "תעשיית סרטים של התנגדות"(צילום: AP)

כמו הסרט המלא הקודם מעזה, שעסק במפקד בכיר בארגון טרור, הוא מומן בעזרת ממשלת חמאס. חטיפת שליט ושחרור האסירים בעקבותיה נתפסים כהישג גדול עבור התנועה, שזקוקה לשיפור התמיכה העממית בה בעזה לנוכח קשיי המחיה הממושכים.

 

עוד על רצועת עזה:

חיים ברצועת החנק / טור אישי

טילים בבתים, מנהרות במיליונים. חמאס נערך

 

היוצר והבמאי מג'ד ג'ונדייה, שיצר גם את הסרט המלא הקודם - "עימאד עאקל" (על בכיר בחמאס בשם זה), אומר שהעבודה שלו פוליטית במכוון. "אני מנסה להקים תעשיית סרטים של התנגדות בעזה, כדי לשקף את הסיפור הפלסטיני עם שחקנים פלסטינים".

 

ג'ונדייה, בן 47, למד קולנוע בגרמניה בשנות ה-80 וה-90. כשחזר לעזה ב-1996 הוא יצר סרטים דוקומנטריים ושיחק באופרת סבון בטלוויזיה הפלסטינית. מאז הסרט על עימאד עאקל נעשו בעזה סרטים קצרים ודוקומנטריים, אבל הפקת סרט מלא נותרה אתגר רציני לנוכח התנאים ברצועה. 

התחקיר פספס בעניין הצבע של הכומתה (צילום: AP) (צילום: AP)
התחקיר פספס בעניין הצבע של הכומתה(צילום: AP)

ג'ונדייה מספר על קשיי מימון, חוסר ציוד וצוותים בלי מומחיות טכנית. שר התרבות בעזה מממן את הסרט על שליט, לצד תורמים מחברת הפקה מקומית, "אל וואטניה", והבמאי עצמו, לטענתו. קושי נוסף הוא שדיאלוגים רבים בסרט בן 105 הדקות הם בעברית - שפה שהרוב מבין עשרות השחקנים החובבנים לא דוברים.

 

אחד מהם הוא מחמוד קרירה, כבאי בן 27 מעזה, שנבחר לגלם את שליט בשל הדמיון. "קשה לי מאוד לדבר עברית", הוא אומר בהתייחס לשמונה השורות שיש לו בתסריט. על כל שורה הוא חוזר עשרות פעמים לפני כל צילום, אבל חלק מהסצנות דורשות כמה "טייקים".

 

"אני לא חמאס"

אתמול (יום ד') צילם הצוות בחניה תת-קרקעית של בניין בעזה שבו שוכנת גם חברת "אל וואטניה". המקום נועד לדמות את החניון של בניין השב"כ בישראל. בסצנה שצולמה גילם ג'ונדיה עצמו איש שב"כ שמכונה "אבו דאוד", ואילו פייקה א-נג'אר, סטודנטית בת 20, שיחקה סוהרת ישראלית צעירה בשם עליזה. הם דיברו בעברית על עינוי אסירים פלסטינים בזמן שצעדו למכוניתם.

פייקה א-נג'אר. רוצה "להדגיש את סבל האסירים" (צילום: AP) (צילום: AP)
פייקה א-נג'אר. רוצה "להדגיש את סבל האסירים"(צילום: AP)

הסצנה צולמה 40 פעמים בשל הפסקות חשמל חוזרות ונשנות, וגם כי א-נג'אר לא בדיוק הסתדרה עם הטקסט בעברית. היא נבחרה לסרט אחרי שנענתה למודעה בעיתון. בעבר שיחקה בכמה סרטים קצרים של במאיות בנושאי נשים. הרצון "להדגיש את הסבל של האסירים" הוביל אותה להסכים לגלם ישראלית, לדבריה, גם כי אביה היה כלוא שנים בישראל.

 

כמה זה עולה? ג'ונדייה אומר שהוא צריך לפחות 120 אלף דולר עבור הסרט הראשון על שליט, אבל שהתקציב עלול להגיע גם ל-350 אלף. הוא התחמק כשנשאל למקורות המימון. גורם רשמי במשרד התרבות של ממשלת חמאס אמר שהתנועה תורמת 95 אלף דולר. ובכל זאת, היוצר מתעקש שהוא עצמאי. "אני לא חמאס. אני פלסטיני שגאה בעמו ובמאבק הלאומי".

 

ג'ונדייה אמר שהוא שואף גם ליצור סרטים על חייו של יאסר ערפאת, אבל מתקשה לנוכח בעיות המימון ומגבלות התנועה, שמצמצמות מאוד את האפשרות להיכנס לישראל ולגדה המערבית. "החלטתי לעבוד על מה שאפשר (בעזה), גם זה פרק חשוב מאוד בחיים שלנו".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"מאוד קשה לי עם העברית". השחקן קרירה
צילום: AP
מומלצים