המדינה תסדיר בחוק פונדקאות בחו"ל
משרד הבריאות פרסם תזכיר חוק שנועד לשים קץ לסבלם של הזוגות המבקשים להביא ילד לעולם. החוק קובע כי יהיה ניתן לבצע את ההליך רק באמצעות חברות תיווך שיקבלו אישור לכך. בנוסף, גם רווקים יוכלו לבצע את ההליך והסכום המשולם לפונדקאית יוגבל ל-160 אלף שקלים
מהפכת הפונדקאות עומדת לצאת לדרך: משרד הבריאות פרסם היום (ה') תזכיר חוק שנועד להסדיר את הליך הפונדקאות מחוץ לישראל. החוק החדש אמור לתת מענה לסבך הבירוקרטיה שנוצר במיוחד לאחרונה כאשר זוגות רבים נתקעו בתאילנד ללא אפשרות חזרה לישראל עם ילדיהם.
לתזכיר החוק המלא - לחצו כאן
בתזכיר החוק מוצע כי שרי הבריאות והמשפטים יתנו הכרה לחברות תיווך, שמטרתן הבלעדית היא פעילות בתחום הפונדקאות במרפאות מוכרות במדינות חוץ. בנוסף, תושבי ישראל שיבקשו לבצע הליך פונדקאות מחוץ לישראל יוכלו לעשות זאת רק דרך חברות תיווך מוכרות, שיאושרו על ידי ועדה מייעצת בין משרדית שתחליט אילו חברות יוכרו.
עוד בחדשות:
פרס: זמן להחלטות היסטוריות ולא פוליטיות
שישה פיגועים ביום: פרק ב"24" של השב"כ
כיום קיימות חברות תיווך שכאלו שמשדכות בין זוג לבין פונדקאית, ואילו כעת לפי ההצעה יוקמו חברות שיפעלו אך ורק בתיווך בין ישראלים לבין נשים שמעוניינות לשמש כפונדקאיות במדינות אחרות, כשהישראלים לא יוכלו לפעול בדרך אחרת על מנת להשתמש בשירותי פונדקאית. החוק יקבע כי החברה תדווח אחת לשנה לשרים על פעילותה וכן לקבוע הסדרים להפסקת פעילותה ולביטול ההכרה בה אם תפעל בניגוד לחוק.
חברת התיווך שתבקש לעסוק בתחום תידרש לצרף מסמכים מהרשות המוסמכת במדינה שבה מתקיים ההליך ועליה יהיה לספק נוהל מפורט ומלא של הקריטריונים לבחירה או דחייה של אימהות נושאות. בנוסף, תצטרך החברה לספק נוסח של ההסכם בין האימהות הנושאות להורים המיועדים הכולל מרכיבים המבטיחים שמירה על זכויותיה ומעמדה של האם הנושאת.
עם זאת, זהו לא השינוי היחיד שמוצע בחוק שיעשה מהפכה בפונדקאות. תזכיר החוק מציע כי גם רווקים יוכלו להביא לארץ ילדי פונדקאות ולא רק זוגות. "אנו מציעים למחוק את המילים 'איש ואישה' ולאפשר גם לאישה ללא בן זוג ולאיש ללא בת זוג להתקשר עם אם נושאת בהסכם נשיאת העוברים", נכתב בתזכיר.
"בדיקה גנטית והגבלת הסכום לאם הפונדקאית"
בנוסף, ההורים המיועדים יעברו בדיקה כדי לוודא שלא הורשעו בעבירה פלילית. לאחר השלמת התהליך מוצע בתזכיר לערוך בדיקה גנטית להוכחת קשרי משפחה בין ההורים המיועדים לבין הילד שיוולד בהתאם להנחיות שיקבע שר החוץ לאחר התייעצות עם שרת הבריאות.תוך שבוע לאחר ההגעה לישראל, ההורה או ההורים יפנו לבית המשפט כדי לקבל צו הורות. עוד עולה מהתזכיר הוא נושא סכום התשלום לאם הפונדקאית. החוק הנוכחי אינו מגביל את סכום התשלום המקסימלי הניתן לאם, אך כעת מציעים להגביל את התשלום המירבי ל-160 אלף שקלים. עם זאת, מציינים בתזכיר כי הסכום יעודכן מדי שנה והאם הפונדקאית לא תשלם מס הכנסה. הצעת החוק תאפשר גם לאישה רווקה לשמש כפונדקאית, דבר שצפוי להגדיל את מספר הנשים שיהיו מוכנות לבצע את ההליך
אם יאושר, החוק ייכנס לתוקף חצי שנה מיום פרסומו והוראות החוק לא יחולו על הורים מיועדים שקיבלו את אישור ועדת האישורים לביצוע הליך פונדקאות בישראל.
השבוע הונפק דרכון ישראלי ראשון לתינוק שנולד בפונדקאות בתאילנד. הוריו הגישו לקונסוליה מסמך משפטי שנושא את חתימת האם הפונדקאית, שלפיו היא מאפשרת להוציא את התינוק מתאילנד ולהביאו לישראל.
תזכיר החוק נועד לפתור את הסיוט הבירוקרטי שעברו הזוגות שנתקעו שבועות ארוכים בתאילנד. על פי התזכיר, רק לאחר שהמרפאות בחו"ל יעבירו מסמכים שמעידים על אישור הרשויות במדינה בנוגע להליך, אז יהיה ניתן להוציאו מהמדינה. במשרד הבריאות מקווים שהמצבים הקשים שנתקלו בהם ישראלים בחו"ל לא יחזרו לאחר אישור החוק.
תזכיר החוק מבוסס על החלטות ועדת היישום שהוקמה במשרד הבריאות לאחר שוועדה בראשות הפרופ' שלמה מור-יוסף לבחינת נושא הפריון בישראל הגישה את מסקנותיה לפני מספר שנים. השרה יעל גרמן הסבירה עם כניסתה לתפקיד כי היא סבורה שפונדקאות מהווה ניצול גוף האישה, אך הבהירה כי אין סיבה להפלות בין זוגות הטרוסקסואליים לחד-מיניים ואפשרה לכולם לעבור את ההליך.