מי עובד? ראשל"צ מובילה, בני ברק בתחתית
נתוני הלמ"ס חושפים פער עצום בין שיעור התעסוקה של חרדים וחילונים. אחוז ההשתתפות בכוח העבודה בראשון לציון ובתל אביב גבוה ב-50% מבבני ברק. גם ירושלים נותרה מאחור. וכמה אזרחים התייאשו מלחפש עבודה?
עוד בחדשות:
רקטה התפוצצה בשדות נגב, אין נפגעים
שישה פיגועים ביום: פרק ב"24" של השב"כ
ארגנטינה: קיבלו הודעת פיטורים ביוטיוב
ראשון לציון מספקת נתון מרשים של 73.4% בהשתתפות בכוח העבודה בקרב בני 15 ומעלה. בתל אביב עומד הנתון על קצת יותר מ-70%, אך ערים עם אוכלוסייה חרדית גדולה דוגמת ירושלים ובני ברק נמצאות הרחק מאחור. בבני ברק נרשמה ב-2013 עלייה של 2.6% באחוז ההשתתפות בכוח העבודה, אך הנתון עדיין נמוך - 47.7%. גם בירושלים נרשמה עלייה, מינורית יותר מאשר מבבני ברק, והנתון עומד על 51.3%.
בתרשים הבא: שיעור התעסוקה בפועל
בתל אביב עובדים שני שלישים מהתושבים, כמו בחולון. הנתון המעיד על הפער הגדול מתגלה כשמתפרסמים נתוני שיעור התעסוקה בערים כמו ירושלים ובני ברק, שבהן מתגוררת אוכלוסייה חרדית גדולה, וההפרש עומד על עשרות אחוזים. באזור תל אביב והמרכז, שיעור התעסוקה גבוה יותר מהצפון, מהדרום ומאזור ירושלים. בבירת ישראל נרשמה עלייה קלה לעומת 2012. במחוז הצפון דווקא נרשמה ירידה קלה, ובמרכז הוא נותר כמעט ללא שינוי.
הנתונים הללו מאירים חלק מהסיבות לעוני ולמצוקה הקשים בירושלים. אמש הודיע שר האוצר יאיר לפיד על העברת סיוע בהיקף של 405 מיליון שקלים לעיריית ירושלים במהלך השנה הקרובה, לטובת פיתוח העיר. בין היתר יכלול המענק 40 מיליון שקלים למימון עלות התיקונים של נזקי הסופה שפגעה בבירה בסוף דצמבר.
ערי שינה
בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בדקו גם אם המועסק עובד בעיר שבה הוא מתגורר - מושג בשם יוממות. בשנת 2013 נרשמה ירידה של 0.8% במספר המועסקים בעירם ל-54.6%. חלקם של הגברים העובדים מחוץ ליישוב מגוריהם גדול ב-15% מזה של הנשים: 61.6% מהגברים המועסקים עבדו מחוץ למקום המגורים שלהם, לעומת 46.7% מהנשים המועסקות. בשנת 2012 המצב היה 62.4% גברים לעומת 47.5% נשים.
והיכן האחוז הגבוה ביותר של עובדים המועסקים מחוץ ליישוב מגוריהם? 66.8% מתושבי יהודה ושומרון מועסקים מחוץ ליישוב מגוריהם, ו-84.5% מתוכם עובדים מחוץ ליהודה ושומרון. במרכז ישנם 65% מהמועסקים שעובדים מחוץ ליישוב ומחצית אף עובדים מחוץ למחוז המרכז.
במחוז ירושלים נרשמת היוממות הנמוכה ביותר. כמעט אחד מכל ארבעה ירושלמים, 22.6%, מועסקים מחוץ לבירה.
ייאוש מחיפוש עבודה
הנתונים גם מגלים כי במהלך השנה שעברה היו 21 אלף "מתייאשים מחיפוש עבודה". 48.3% מהם היו גברים ואחוז גבוה יותר בקרב נשים - 51.7%. חלקם של היהודים מכלל "המתייאשים" הגיע בשנת 2013 ל-59.7%, ירידה של כ-11% לעומת שנה קודם לכן.
ומה הסיבות להתייאשות? אחד מכל שלושה "מתייאשים" טענו כי אין עבודה מתאימה במקצוע. כמעט אחד מכל חמישה טען שהסיבה לאי מציאת עבודה נובעת מענייני גיל ונתון דומה גם התייחס לטענה שאין עבודה מתאימה באזור המגורים.
יותר חד-הוריות יוצאות לעבוד
בלמ"ס בדקו גם את מצבן של הנשים החד-הוריות, שמספרן בשנה החולפת הגיע ל-97.8 אלף. בשנה שעברה השתתפו 77.6% מכלל הנשים החד-הוריות בכוח העבודה, וכאן מדובר בעלייה של ארבעה אחוזים לעומת 2012. יש לציין כי רוב הנשים החד-הוריות בישראל הן יהודיות.51.6% מהנשים החד-הוריות הן אימהות לילד אחד. אחוז ההשתתפות בכוח העבודה גבוה יותר בקרב אימהות חד-הוריות לילד אחד או לשניים - 81.4%. שיעור התעסוקה בקרב הנשים החד-הוריות גבוה יותר מאשר כלל הנשים שלהן יש ילדים, ונמוך בהשוואה לכלל האימהות היהודיות.
עם זאת, 66% מהנשים החד-הוריות מועסקות בהיקף מלא, כלומר 35 שעות בשבוע או יותר מכלל המועסקות, לעומת 67.8% בקרב כלל הנשים שלהן יש ילדים ו-69% בקרב האימהות היהודיות.
Read this article in English