השותף לרצח נעצר. נוקס תוסגר לאיטליה?
בית המשפט האיטלקי גזר 28 שנות מאסר על ה"רוצחת הסקסית". וושינגטון תצטרך להחליט אם להסגירה. ומה יקרה אם תצא מארה"ב? "ייתכן שלעולם לא נדע את האמת", אמרה אחות הנרצחת. שותפהּ לרצח נעצר בגבול
היום שאחרי ההרשעה: בני משפחתה של מרדית' קרצ'ר (21), שנמצאה מתה במיטת חדרה בפרוג'ה שבאיטליה בנובמבר 2007, הגיבו במסיבת עיתונאים על פסק הדין שניתן אמש, שקבע כי שותפתה אמנדה נוקס ובן זוגה לשעבר רפאל סולסיטו אשמים ברציחתה. על נוקס, שזיכוי במשפט קודם הוציא אותה מהכלא האיטלקי לאחר ארבע שנות מאסר, נגזרו הפעם 28 שנים בכלא. סולסיטו נידון ל-25 שנות מאסר. ynet העביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים.
סטפני, אחותה של הנרצחת, אמרה במסיבת עיתונאים כי פסק הדין שהרשיע את השניים הוא רק צעד נוסף בתהליך ארוך. לייל, אחיה, הוסיף כי הוא מיואש מהתמשכותו של התהליך המשפטי. "אנשים רבים ממהרים לבקר את מערכת המשפט האיטלקית, כשהם יודעים ממש מעט עליה", אמר לייל. "ייתכן שלעולם לא נדע את האמת", ציינה סטפני. "קשה לומר מהי האמת המוחלטת בשעה זו".
במקביל, דווח ברשת BBC הבריטית כי סולסיטו נעצר במעבר הגבול שבין אוסטריה לאיטליה. נמסר כי בגזר הדין הוטל עליו איסור יציאה מהמדינה. לייל, שקיבל דיווח מהעיתונאים על כך, אמר: "אני לא חושב שהוא יצליח ללכת לאנשהו". לדבריו, "שום דבר לא יחזיר את מרדית'. אנחנו רק מעוניינים שהמשפט ייגמר". הוא סבור כי אם ארה"ב לא תסגיר את נוקס לאיטליה יהיה זה "תקדים רע".
אתמול אמרו לייל וסטפני, שהיו באולם בית המשפט בפירנצה בעת הקראת פסק הדין, כי מדובר בתוצאה הטובה ביותר שלה יכלו לקוות. עם זאת הביע אחיה של מרדית' הסתייגות. "קשה להרגיש משהו כרגע בגלל שאנחנו יודעים שיהיה עוד ערעור", אמר לייל. כשנשאל אם הוא מרוצה מההחלטה השיב: "לא משנה מה גזר הדין, זה לעולם לא יהיה מקרה שבו נחגוג משהו".
"הרוצחת הסקסית", שהורשעה בהיעדרה בגין רצח באיטליה, עשויה להישאר בארצות הברית לשארית חייה במקרה שממשל אובמה יחליט להגן עליה ולא להסגירה לרשויות האיטלקיות. תסריט זה עשוי לקרות אם ערעורים נוספים לא יתקבלו. אם לא יוגש ערעור על ההחלטה של בית המשפט אמש, הרשויות האיטלקיות יהיו חייבות להחליט אם לבקש מארצות הברית להסגיר אותה תחת הסכם ההסגרה שנחתם בין שתי המדינות ב-1983.
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי יהיה זה שיחליט אם לאשר בקשה כזו ולהעבירה למשרד המשפטים או לדחות אותה. אם נוקס, ששוהה כיום בסיאטל, לא תוסגר היא תימצא תחת חשש תמידי ממעצר בכל מדינה שבה תבחר לבקר, שלה יש הסכם הסגרה עם איטליה. בין המדינות החתומות על הסכם עם רומא נמנות קנדה, כמה מדינות בדרום אמריקה, אוסטרליה, ניו זילנד, רוב מדינות אירופה וארצות נוספות.
משפטנים ותומכיה של נוקס טענו בעבר כי בשל העובדה שנוקס זוכתה ב-2011 והורשעה שוב אתמול, היא תהיה נתונה להגנה תחת סעיף החוקה האמריקנית לפיו לא ניתן להאשים אדם באותו רצח פעמיים.
עם זאת, ההסכם בין איטליה לארה"ב מגן מפני הסגרה רק על אמריקנים שנשפטו במערכת המשפט האמריקנית על אותה העבירה - מה שלא קרה במקרה זה. לפי פרופ' ג'וליאן קו, מרצה למשפט בינלאומי באוניברסיטת הופסטרה שבניו יורק שהתראיין ל"טלגרף" הבריטי, איטליה תצטרך להציג עבור נוקס, שכבר הורשעה, מסמך ובו עובדות העבירה, הפשע שביצעה, העונש שהוטל ותנאיו. לדבריו, הרשעת נוקס עונה על דרישות הסכם ההסגרה ולכן יהיה קשה לארצות הברית להסביר מדוע היא מסרבת להסגירה.
תומכי נוקס עשויים להפעיל לחץ על הממשל האמריקני שלא להסכים לבקשת
איטליה. אולם אם וושינגטון תדחה את רומא יהיו לכך השלכות על שיתוף הפעולה ביניהן בטיפול בפשע מאורגן וכן בסוגיות נוספות. מנגד, ייתכן שאיטליה לא תרצה להכעיס את בעלת בריתה.
אם ארה"ב לא תסכים להסגיר את נוקס, לא תהיה זו הפעם הראשונה שהיא אינה עומדת בהסכם. וושינגטון הואשמה בעבר באי-קיום הסכמי הסגרה עם איטליה. לפי ה"טלגרף", ב-2009 הורשעו 23 אזרחים אמריקנים, רובם סוכני CIA, באיטליה בגין חטיפת חשוד בטרור. על חלקם נגזר עונש מאסר אך הם מעולם לא הוסגרו לרומא.
הפעם האחרונה שבה ארה"ב קיימה את הסכם ההסגרה עם איטליה הייתה ב-2012, אז הוסגר לרומא אזרח רומני שהורשע באונס ובסחר בקטינים. הוא נעצר באריזונה לאחר שברח מאיטליה.