שתף קטע נבחר

גורם עיקרי לתמותת גברים ברוסיה - וודקה

רבע מהרוסים מתים לפני גיל 55 ממחלות שנובעות מצריכת אלכוהול. "זה רק תירוץ", אמרו חוקרים על הטענה שברוסיה מרבים בשתייה בגלל הקור הקיצוני

מספרם הגבוה של מקרי מוות מוקדם ברוסיה נובע בין היתר מצריכה גבוהה של אלכוהול ובמיוחד וודקה. כך עולה ממחקר עדכני, שפרסמה אתמול (היום ה') רשת ה-BBC.  

 

עוד בחדשות:

הלך לאיבוד ביער - ושרד חודש על פרפרים

אוכל חינם: 300 ארוחות בכרטיס טיסה אחד

 

המחקר מצביע על כך שמחלות שנובעות מצריכת אלכוהול מוגברת מביאות למותם של 25% מהגברים הרוסים לפני הגיעם לגיל 55, בעוד שלמשל בבריטניה עומד אחוז זה על 7 בלבד. האלכוהול עומד מאחורי מחלות כבד קטלניות וכן גורם לקטטות ולתאונות שבהן מצאו גברים רבים את מותם.

 

מדובר במחקר הרחב ביותר שנעשה עד כה בתחום, אשר עליו אמונים חוקרים מהמרכז לחקר הסרטן במוסקבה, אוניברסיטת אוקספורד בבריטניה וארגון הבריאות העולמי בצרפת. המחקר הקיף 151 אלף מבוגרים בשלוש ערים ברוסיה במשך עשור. במהלך תקופה זו מתו 8,000 מהם.  

השתייה בעוכריהם. ראשי המדינה מרימים כוסית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השתייה בעוכריהם. ראשי המדינה מרימים כוסית(צילום: רויטרס)
 

מחקרים שעירבו בני משפחה של 49 אלף בני אדם שמתו חשפו את הרגלי צריכת האלכוהול שלהם. אחד החוקרים הסביר כי "שיעורי התמותה ברוסיה רשמו תנודות גבוהות בשנים האחרונות. הגורם העיקרי שמסביר אותן הוא רמת צריכת הוודקה".

 

למשל, בשנות המשטר הקומוניסטי הביאה צריכת האלכוהול לכרבע ממקרי התמותה. עם התמוטטות המשטר החלו אנשים לצרוך אלכוהול בכמות גוברת - ושיעורי המוות עלו. ב-1985 הנהיג מיכאיל גורבצ'וב מדיניות של הפחתה בייצור הוודקה ואף אסר למכור אותה לפני שעות הצהריים.

 

בגלל הקור? "רק תירוץ"

החוקר הסביר כי נהוג לחשוב שהרוסים מרבים בשתייה נוכח הקור הקיצוני במדינה, "אבל זה רק תירוץ". החוקר הבריטי הסביר כי בשנות כהונתו של הנשיא בוריס ילצין הוכפלו שיעורי המוות של גברים צעירים - לאחר ששינה את המדיניות שהנהיג גורבצ'וב בהקשר לאלכוהול. גם שיעורי המוות של נשים השתנו בהתאם, אך צריכת האלכוהול בקרבן נמוכה באופן ניכר.

 

הצעדים הנוקשים שהונהגו ברוסיה ב-2006 היו מכריעים מבחינה זו: השלטון העלה מסים על אלכוהול והגביל את מכירותיו. מאז צנחו שיעורי התמותה - מ-37% ל-25%.

 

חצי ליטר וודקה עולה ברוסיה בערך 150 רובל שהם 3 ליש"ט. השתיינים הכבדים במחקר צרכו לפחות ליטר וחצי וודקה בשבוע. בשנת 2011 שתה בממוצע רוסי בוגר 13 ליטרים של אלכוהול בשנה. להבדיל, בבריטניה עומד ממוצע השתייה על 10 ליטרים בשנה, אך הרוסים נוהגים לצרוך אלכוהול מזוקק, בעוד שהבריטים נוהגים לצרוך כך רק 2 ליטרים מהממוצע השנתי שלהם.

 

החוקרים סבורים כי בעיית המפתח שגורמת לשיעורי המוות הגבוהים, היא הדרך שבה צורכים הרוסים את המשקאות החריפים שלהם. פרופ' דיוויד זרידז ממרכז המחקר הרוסי הסביר כי "הם מתהוללים בשתייה, זו הבעיה העיקרית. דפוסי השתייה בעוכריהם, לא הכמות שהם צורכים. ההרגלים הללו חייבים להשתנות. מדיניות המיסוי יכולה לסייע, אבל גם חינוך יכול לעזור".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
הרגלי שתייה קטלניים
צילום: צביקה טישלר
מומלצים